Les morts per calor augmenten un 30% en vint anys a Europa
El programa Copernicus va registrar el 2023 un clar augment dels fenòmens meteorològics extrems
BarcelonaLes temperatures no paren de pujar a causa del canvi climàtic i ja el 2023 va ser l'any més càlid registrat mai en el conjunt del planeta. Ara, el programa Copernicus ha confirmat que l'any passat va ser el segon més calorós de la història recent a Europa amb una temperatura mitjana anual de més d’un grau per sobre de l’habitual, però en algunes regions la diferència va ser encara més més gran. De fet, les dades indiquen que el continent europeu és el que "més ràpidament s'està escalfant".
L'informe publicat aquest dilluns per Copernicus i l'ONU destaca que en onze dels dotze mesos de l’any passat es van assolir temperatures superiors a la mitjana. Destaca el mes de setembre, que va ser el més càlid a Europa des que se'n prenen dades. El programa europeu també va registrar el 2023 el rècord de dies de calor extrema en un sol any (per sobre dels 32 °C), una tendència cada cop més creixent. Només al sud d'Espanya es van registrar prop de vuitanta dies de calor extrema durant l'estiu passat.
Però una de les dades més preocupants del balanç de Copernicus és l’augment de la mortalitat a causa de la calor extrema a Europa. Segons l’informe, les morts relacionades amb les altes temperatures han augmentat al voltant d'un 30% en els últims vint anys. De fet, s'estima que les defuncions relacionades amb la calor han augmentat en el 94% de les regions europees d'on n'hi ha dades.
Rècord de fenòmens extrems
Una xifra important que també dona l’estudi és que els tres anys més càlids de la història d’Europa des que se'n tenen dades s’han registrat des del 2020 fins ara. A més, els 10 anys més càlids de la història del continent han tingut lloc des del 2007. Unes xifres que evidencien que el canvi climàtic s’ha accelerat els últims anys.
Els fenòmens extrems també van augmentar i van batre rècords l'any 2023, no només pel que fa a la calor. En aquest sentit, segons les estimacions preliminars per al 2023 de la International Disaster Database (EM-DAT), l'any passat a Europa van morir 63 persones per fortes tempestes, inundacions i incendis forestals. Les pèrdues econòmiques relacionades amb la meteorologia s'estimen en més de 13.400 milions d'euros només el 2023. En aquest sentit, el conjunt d'Europa va registrar al voltant d'un 7% més de precipitacions per sobre de la mitjana amb fenòmens més extrems, com ara fortes tempestes amb vents huracanats.
A causa d'aquestes pluges, la xarxa fluvial europea va patir un augment dels cabals amb rècord al mes de desembre, quan es va registrar un cabal ''excepcionalment elevat'' en gairebé una quarta part de la xarxa fluvial. El 16% dels rius europeus van superar el llindar d'inundació ''severa''.
''L'any 2023 Europa va ser testimoni de l'incendi forestal de més abast mai registrat, va ser un dels anys més plujosos i es van viure onades de calor marines severes i inundacions devastadores generalitzades'', destaca en l'informe Carlo Buontempo, director del servei de canvi climàtic de Copernicus, que afegeix que les dades del programa europeu ''són cada cop més vitals per preparar-nos per als impactes del canvi climàtic''.
Amb aquestes dades de Copernicus, Celeste Saulo, secretària general de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), fa una crida a invertir en infraestructures per pal·liar els efectes del canvi climàtic. ''La crisi climàtica és el repte més gran de la nostra generació; el cost de l'acció climàtica pot semblar alt, però el cost de la inacció és molt més alt. Com mostra aquest informe, hem d'aprofitar la ciència per oferir solucions pel bé de la societat'', assegura.
Rècord de la temperatura del mar
Una altra de les xifres més destacades que ens deixa aquest informe de Copernicus la trobem al mar. El 2023 va assolir la temperatura mitjana de la superfície oceànica a tot Europa més alta des que se'n prenen registres. Un nou rècord que evidencia el constant escalfament marí.
Al juny l'oceà Atlàntic a l'oest d'Irlanda i al voltant del Regne Unit es va veure afectat per una onada de calor marina que es va classificar com a "extrema" i en algunes zones "més enllà de l'extrem", amb temperatures de la superfície del mar fins a 5 °C per sobre de la mitjana. A més, el gel de l'àrtic segueix disminuït i el 2023 també es van reduir els dies de precipitació en forma de neu a tot Europa. La bona notícia d'aquest informe és que l'any passat el 43% de l'electricitat va ser generada amb energies renovables en el conjunt del continent, xifra rècord.