L'Àrtic es quedarà sense gel tot el setembre entre 2035 i 2067
Un nou estudi preveu que el desgel del pol Nord s'allargui fins a sis mesos cada any el 2100 en l'escenari més pessimista
BarcelonaFa temps que es preveu que l'Àrtic es quedarà sense gel a l'estiu; el dubte era a partir de quan passaria. Ara un nou estudi publicat a la Nature Reviews Earth & Environment anticipa que serà entre el 2035 i el 2067. En aquell període serà quan la massa de gel que cobreix el pol Nord es desfarà completament el mes de setembre, quan acostuma a arribar sempre al seu pic més baix, per tornar-se a formar de cara a l'hivern. L'estudi prediu que el primer estiu que l'Àrtic es quedarà sense gel serà en aquesta mateixa dècada, però seria un fenomen puntual. En canvi, a partir de l'interval 2035-2067 ja tindria lloc com a fenomen anual.
Els científics alerten també que si les emissions de gasos d'efecte hivernacle continuen creixent al ritme actual, cap a l'any 2100, l'Àrtic es quedarà sense gel no només al setembre sinó durant sis mesos sencers, des del maig fins al gener de cada any. En un escenari optimista, en què el món redueix les emissions de forma contundent, a finals de segle la massa de gel àrtic desapareixerà igualment durant tres mesos seguits cada any, entre l'agost i l'octubre, amb una probabilitat del 66%, segons l'estudi.
D'ençà que van començar les observacions per satèl·lit el 1978, el gel marí que cobreix l'Àrtic ha anat reduint-se any rere any. Aquest equip de científics liderat per la universitat nord-americana de Colorado a Boulder s'ha dedicat a analitzar el gel marí mensual de tots aquests anys per extrapolar les dades amb models climàtics. Els investigadors han arribat a la conclusió que a partir d'un escalfament global d'1,8 °C és quan començaran a donar-se els setembres sense gel a l'Àrtic.
A l'Àrtic la temperatura s'eleva el doble de ràpid que a la resta del món i la pèrdua de gel dels últims anys, especialment des del 2000, sembla cada cop més irreversible. Segons estudis recents, a més, el desgel accelerat a l'àrtic agreujaria encara més alguns fenòmens meteorològics extrems, com els temporals extraordinaris del tipus Gloria, i faria pujar encara més ràpidament el nivell del mar.