Canvi climàtic

Arribada massiva de meduses abans d'hora: "El mar està al límit"

El canvi climàtic afavoreix que la costa catalana s'ompli d'aquestes espècies durant més temps

This browser does not support the video element.

BarcelonaEn els últims dies diverses platges catalanes estan patint l’arribada massiva de meduses. Unes escenes que es viuen cada any i que són un procés natural causat per diferents factors oceànics i meteorològics. Ara bé, enguany les meduses han arribat molt abans del que és habitual a causa dels efectes del canvi climàtic. Una tendència que cada cop va a més.

Inscriu-te a la newsletter La crisi climàtica, a judiciUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La gran quantitat de meduses ubicades aquests dies a la costa catalana són espècies autòctones del Mediterrani que habitualment es troben mar endins. Concretament, les conegudes com a barquetes de Sant Pere (Velella velella) i les meduses luminescents (Pelagia noctiluca). La primera és poc urticant, però la picada de la segona és intensa.

Cargando
No hay anuncios

Les meduses d’aigües obertes venen arrossegades cap a la costa pels vents intensos de mar cap a terra com els que hem tingut les últimes setmanes, però durant gran part de l’any gairebé no poden arribar a la sorra perquè l’aigua costanera és diferent de la de mar endins a causa de la influència de l’aigua dolça i freda dels rius. No obstant això, els temporals marítims de les últimes setmanes, la sequera i les temperatures elevades del mar han fet canviar aquesta dinàmica.

Cargando
No hay anuncios

Segons explica a l’ARA el biòleg marí i investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) Josep Maria Gili, la falta d’aigua fluvial a causa de la sequera i l’escalfament constant del mar provoquen que avui la diferència entre aigües marines no sigui tan marcada. "Abans les meduses trobaven una barrera natural que els impedia arribar fàcilment a la costa", assegura Gili, que afegeix que l’època més propensa per a l'arribada de meduses és l’estiu per l’escalfament de l’aigua costanera. Ara, però, tot això està canviant. "L’arribada de meduses s’ha avançat un mes i també se’n veuen més tard, fins al novembre o desembre; s’ha allargat el període", afirma el biòleg, que preveu que la temporada de meduses d’enguany "no serà més dura que l’any passat, però sí més llarga".

L’investigador afegeix que a casa nostra també tenim meduses costaneres que viuen tot l’any en forma de pòlips (petits saquets que viuen fixats en roques del fons marí) i que es reprodueixen quan l'aigua del mar puja de temperatura. "Ara ens trobem que el mar està calent durant més temps i aquestes meduses costaneres estan començant a créixer abans d’hora", assegura Gili. 

Cargando
No hay anuncios

Greus conseqüències en l’ecosistema marí

L’elevada temperatura del mar a causa de l’escalfament global ajuda a la reproducció de més meduses, però Gili explica que també hi ajuden la sobrepesca o la contaminació. "Estem eliminant del mar tortugues, tonyines i altres espècies de peixos que s’alimenten de meduses", afirma. "Si hi ha menys depredadors, cada cop tindrem més meduses a la costa", avisa el biòleg.

Cargando
No hay anuncios

A més, tot plegat té un altre efecte devastador per a l’ecosistema marí, ja que les meduses s’alimenten de plàncton, i a l'haver-n'hi més treuen el menjar a altres espècies, com ara les sardines. "El mar està al límit, no és un pou sense fons", alerta Gili, i insisteix: "Tots aquests problemes neixen d’una mala gestió ambiental; si volem viure del mar, ara ens constarà diners".