La gran sequera
Aigua02/10/2023

Una nova canonada recuperarà per a reg 160.000 litres al dia de la fuga d'aigua de Badalona

La nova conducció estarà acabada a finals d'octubre i desviarà l'aigua fins al dipòsit pluvial de Montigalà

ARA

BarcelonaSolució provisional per a la fuita d'aigua del barri del Canyet, a Badalona. Els 180.000 litres d'aigua diaris que durant més de dues dècades s'han perdut per aquesta fuita es redirigiran ara fins al dipòsit pluvial de Montigalà a través d'una nova canonada de 70 metres que, segons ha explicat aquest dilluns l'alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, hauria d'estar en funcionament a finals d'aquest mateix mes d'octubre. D'aquesta manera, l'aigua s'acabarà aprofitant per regar tots els parcs i jardins del districte 2 de Badalona, que comprèn els barris de Sant Crist, Sistrells, Lloreda, Nova Lloreda, Puigfred, La Pau i Montigalà Occidental.

Inscriu-te a la newsletter Un nou estiu patint pels boscosUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La mesura és un pedaç per intentar corregir un problema que s'arrossega des de fa més de 18 anys. Reparar la canonada principal –que connecta la planta potabilitzadora del Ter amb el centre de distribució de Trinitat– obligaria a aturar el subministrament d'aigua d'una de les conduccions més importants de l'àrea metropolitana, i d'aquí que fins ara sempre s'hagi preferit buscar vies alternatives abans de resoldre la fuita. De fet, el fluix d'aigua perduda era tan gran –dos litres per segon– que quan es va descobrir es va decidir construir una séquia per canalitzar-la, i el 2008 les administracions van decidir fer també un pou per reaprofitar part de l'aigua per al regadiu i altres usos municipals.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat Albiol, la nova canonada permetrà aprofitar "com a mínim entre el 90 i 95%" de l'aigua que es perd a la zona de Canyet, cosa que suposaria recuperar per a l'ús de la ciutat uns 160.000 litres diaris. L'obra s'allargarà una mica més de dues setmanes, i tot i que no n'ha concretat el cost, l'alcalde ha garantit que "no serà gaire elevat". Albiol també ha explicat que la inspecció tècnica que es va dur a terme després de les últimes protestes veïnals ha descobert que l'origen de la fuita és a l'àrea de la masia de Can Coll.

Una reparació costosa

El context de sequera que viu el país va fer que a l'abril tornessin amb força les protestes dels veïns de la zona per demanar una solució estructural. Aleshores, l'Ajuntament –en aquell moment governat pel PSC– i l'Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) es van comprometre a estudiar com resoldre aquesta incidència històrica, si bé des de l'ATL ja subratllaven la dificultat de reparar aquesta canonada, que és un túnel de tres metres de diàmetre que va entrar en servei l'any 1966.

Cargando
No hay anuncios

Per poder reparar la fuita sense haver de tallar el subministrament d'aigua s'hauria de construir un desdoblament de la canonada tal com ja es va fer el 2003 i el 2009 en altres trams del conducte. Fer el mateix en el tram pendent requereix una inversió de 36 milions d'euros que actualment està en fase de licitació: es preveu que les obres estiguin acabades entre el 2024 i el 2025.