La gran sequera

"No només no plou, és un saqueig d'aigua": clam ecologista contra la gestió del Govern de la sequera

Una vintena d'entitats denuncien el consum abusiu de recursos hídrics de la ramaderia i el turisme

Ara
i Ara

BarcelonaJornada reivindicativa a Amposta (Montsià), on aquest dissabte s'ha celebrat la segona cimera social per la sequera. Més d'una vintena d'entitats ecologistes i mediambientals de tot Catalunya han denunciat la "mala gestió" del Govern respecte a la greu crisi d'aigua que pateix el país i "el saqueig" dels recursos hídrics en benefici dels interessos econòmics, afirmen, "de la gran agroindústria, la ramaderia intensiva i el sector turístic".

Inscriu-te a la newsletter La crisi climàtica, a judiciUna mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La Plataforma en Defensa de l'Ebre, Aigua és Vida, el Grup de Defensa del Ter i la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, entre altres entitats, han debatut la necessitat que les administracions redueixin el consum d'aquest bé escàs i protegeixin els cabals dels rius. I exigeixen que aquestes mesures es facin de manera "urgent i immediata", abans que s'aprovi el Pacte Nacional de l'Aigua, previst per al juliol vinent. Per això, han posat en marxa la campanya "D'on no n'hi ha no en raja", que inclourà accions reivindicatives com a mínim fins al juliol, entre les quals hi ha mobilitzacions contra projectes polèmics com el Hard Rock, la Copa Amèrica i la Ryder Cup de golf.

Cargando
No hay anuncios

"Això no és només sequera ni que no plogui, sinó que és un saqueig històric de l'aigua", ha afirmat el portaveu d'Aigua és Vida, Dante Maschio. Les entitats consideren que hi ha una "manca de voluntat" evident del Govern per reduir els consums hídrics, no només a escala individual, sinó també arribant a "l'arrel del problema" que, asseguren, és l'àmbit industrial. "A curt termini, el Govern resa al cel perquè plogui. I a mitjà i llarg termini es focalitza en la producció de més aigua per suplir una demanda creixent, sense atendre els impactes que aquestes infraestructures poden generar sobre el rebut de l'aigua i la biodiversitat", han denunciat en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Propostes a la Generalitat

Les entitats afirmen que l'estratègia de lluita contra la sequera del Govern fa cas omís de les evidències científiques i les prediccions de disminució de la disponibilitat d'aigua. En aquesta línia, denuncien que tirin endavant projectes com el Hard Rock, l'ampliació dels regadius, les macrogranges de porcs i "l'urbanisme expansionista" a l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i que ja fa set mesos de l'entrada en excepcionalitat per la sequera. A més, denuncien que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) "fa dos mesos que no pot sancionar els municipis que incompleixen les reduccions" del consum d'aigua.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, Carles Lumeras, ha denunciat la "sobreexplotació" de l'aqüífer Montseny-Guilleries per les empreses embotelladores d'aigua i altres indústries properes. "És absolutament inaudit que molts pobles del Montseny portem molts mesos sense aigua, utilitzant aigua de cisternes per abastir-se, perquè la majoria de les fonts s'han assecat", ha alertat. També ha demanat que les administracions aprovin una moratòria de concessions d'extraccions d'aigua a les empreses que facin ús de l'aqüífer i, alhora, s'encarregui un estudi científic independent per saber-ne l'estat real abans d'atorgar nous permisos.

Cargando
No hay anuncios

A la cimera també han participat l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP), l'Associació de Naturalistes de Girona, Aturem Hard Rock, Càritas Diocesana de Girona, la Coordinadora d'Afectats per Grans Embassaments i Transvasaments (Coagret), Ecologistes en Acció de Catalunya, la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Greenpeace.