L’aigua del mar bull i assoleix nous rècords de calor
La temperatura del Mediterrani segueix augmentant amb greus efectes en els ecosistemes marins
BarcelonaL’escalfament global continua avançant imparablement i accelera un canvi climàtic que cada cop és més evident. Les temperatures no paren de pujar arreu del planeta i cada any s’assoleixen nous rècords. Però aquest ascens tèrmic no només té lloc a la superfície terrestre, sinó que també es nota, i molt, al mar. De fet, aquest mes d’agost ja s’han registrat dos nous rècords de calor marins entre Catalunya i les Balears.
El primer nou rècord es va assolir el 9 d’agost a l’Estartit, a Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Les dades recollides una milla enllà de les illes Medes van registrar una temperatura de la superfície de l’aigua del mar de 27,65 °C, cosa que va polvoritzar l’anterior rècord de 27,5 °C assolit l’agost del 2022. Aquesta xifra és especialment important i alhora preocupant, ja que és el valor més elevat detectat al llarg de l’últim mig segle.
El topògraf i observador Josep Pascual fa 50 anys que pren registres de l’aigua del mar a l’Estartit des de la seva barca de manera manual, i és la sèrie de dades marines més antiga i fiable de Catalunya i de tot el Mediterrani. Per tant, el fet que aquest estiu s’hagi assolit la temperatura més elevada que s'ha registrat mai de les aigües d’aquest municipi costaner ens dona una idea de la gravetat de l’escalfament del mar a casa nostra. Les dades de Pascual han detectat un augment mitjà aproximat d’1,5 °C de l’aigua del mar l’últim mig segle.
Pocs dies després, concretament el 12 d’agost, sortia a la llum un nou rècord de calor a la nostra zona del Mediterrani. En aquest cas a l’illa de sa Dragonera, a les Balears. La boia de Ports de l’Estat ubicada en aquesta petita illa a l’oest de Mallorca va registrar una escandalosa temperatura de la superfície del mar de 31,87 °C, que va polvoritzar l’anterior rècord de 31,36 °C assolit també l’agost del 2022.
Hem de tenir en compte que enguany, a diferència dels últims estius, la calor intensa no ha arribat fins al mes de juliol, i que l’any 2022 en el cas de Catalunya va ser l’any més càlid des que es tenen registres, amb rècords de calor ambiental i al mar. Per tant, el fet que aquest estiu ja hàgim superat alguns rècords assolits fa dos anys evidencia que, malgrat alguns petits respirs que ens puguin donar les temperatures, l’escalfament global i el canvi climàtic no s’aturen.
A més d’aquests rècords, l’observador Josep Pascual també ha registrat recentment una temperatura molt elevada de l’estany de Banyoles, que ara mateix pràcticament iguala el rècord de 29 °C assolit el juliol de l’any passat. Una xifra que també s’ha registrat a l’embassament de Sau. Els 27,65 °C de rècord de l’aigua del mar de l’Estartit se situen uns 4,4 °C per sobre de la mitjana climàtica i, grau amunt grau avall, aquestes anomalies es repeteixen per tot el Mediterrani.
Els efectes d’un mar cada cop més calent
L’augment tan important de la temperatura de l’aigua del mar i les cada cop més freqüents onades de calor marines estan causant greus efectes en els ecosistemes marins de la nostra zona mediterrània. Algunes espècies autòctones de la flora i la fauna aquàtiques estan en perill d’extinció o estan emigrant cap a aigües més fresques ubicades més al nord. També s’està detectant un augment d’espècies invasores pròpies d’aigües més tropicals que ara troben a casa nostra un mar més temperat i adequat per a elles. I aquesta situació s’està repetint en mars i oceans de tot el món.
En aquest sentit, el programa europeu Copernicus ha registrat recentment una ratxa de quinze mesos seguits batent rècords de calor de l’aigua marina a escala global. Un mar més calent accelera el canvi climàtic i contribueix a l’augment dels fenòmens meteorològics extrems, com per exemple borrasques mediterrànies més profundes i violentes. Les previsions indiquen que els aiguats torrencials o les ventades huracanades que està provocant aquests dies la DANA a les Balears aniran a més els pròxims anys a causa de la crisi climàtica.