D'on surt el vídeo viral de Pere Arquillué demanant-te que parlis català 21 dies?
L'actor se suma a la campanya del Consorci per a la Normalització Lingüística que convida a no canviar de llengua a la mínima
BarcelonaUn vídeo de Pere Arquillué ha anat corrent aquests dies per xarxes i whatsapps. L'actor terrassenc hi convida a "un petit repte": "Mirar d'estar 21 dies seguits d'entrada parlant en català amb tothom, sigui del color de pell que sigui, és igual com vagi vestit, vingui d'on vingui; primer parlar en català amb tothom". La iniciativa surt d'una campanya que el Consorci per a la Normalització Lingüística ha anat escampant per Catalunya, i que ara impulsen també els Centres de Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí juntament amb l'Ajuntament de Terrassa, d'on és natural l'actor. L'objectiu és proposar que tothom parli, "d'entrada, en català" per trencar l'hàbit de convergència lingüística al castellà perquè amb el clàssic pretext de ser ben educats s'acaba per esborrar el català de les interaccions públiques. "Jo soc el primer culpable perquè ho he fet tants i tants anys. Ho fem sense adonar-nos-en i hauríem de prendre una mica de consciència de parlar d'entrada en català", reconeix a l'ARA Arquillué. Ell no és conscient de la viralitat del vídeo perquè no té xarxes socials.
En català amb tothom
Al contrari de ser discriminatori, parlar en català amb tothom "és donar una oportunitat a aquella gent que el vol aprendre", diu Arquillué al vídeo, i és un gest d'acollida a la teva comunitat lingüística. Però és que, a més, també és una manera de rendibilitzar els recursos públics. El 74% d'alumnes adults que estudien als centres de normalització cursen els nivells elementals, de manera que parlar-los en català serveix per donar-los oportunitats per fer-lo servir i multiplica l'esforç personal dels parlants i de les polítiques públiques.
Com també diu Arquillué, "hi ha molta gent que entén el català encara que no el parli": "I no passa res, ell parla castellà i jo català", explica. És un altre tòpic que caldria trencar, perquè les converses poden ser bilingües i que això no resulti incòmode. L'objectiu no és arribar al conflicte, sinó esprémer el 94,4% de població que diu que entén el català (un 19% diu que no el sap parlar). "Si realment veus que no l'entén ni el parla, doncs no passa res, es canvia i ja està", diu Arquillué. Però hi ha camp per córrer. Segons les recents dades del CEO, només un 25% de ciutadans mantenen el català quan se'ls adrecen en castellà; la gran majoria canvien de llengua. Tot plegat redunda en un fet, i és que només la meitat dels catalans poden fer vida sempre en català.
Per què 21 dies?
La regidora de Polítiques Lingüístiques de Terrassa, Montserrat Caupena, explicava el sentit dels 21 dies de repte. "És el temps que cal segons els experts per modificar un costum: fer exercici, anar al gimnàs, deixar de fumar, llegir més... i ara també superar l’hàbit de parlar en castellà per defecte quan pressuposem que algú no ens ha d’entendre en català, basant-nos en el seu aspecte, en el color de la seva pell, en la seva manera de parlar català".
Un 53% de catalanoparlants deien al CEO que canvien al castellà per "evitar problemes". La idea és que amb aquests 21 dies parlant en català amb normalitat a tothom, n’hi hauria prou per adonar-se que hi ha poques situacions comunicatives en què el català no funcioni o que generi incomoditat.
"Una llengua és viva si la fem servir", diu l'actor de Matadepera, a qui li sembla que el català "va pel pedregar", sobretot com més t'acostes a l'àrea metropolitana. "Tots ens ho estem trobant a la vida quotidiana, trobo que hi ha una degradació important i el català que queda s'està empobrint més", explica a l'ARA. Per això Arquillué volia donar un cop de mà a la campanya. "Perquè el català és la meva llengua i és la meva eina de treball", explica.