El català a les aules

Qui són i què venen a fer els eurodiputats (de la dreta) a l'escola catalana?

Pares antiimmersió i la dreta europea organitzen una agenda que s'ha posat en dubte per parcial i de la qual no se sap què en sortirà

BarcelonaEl Parlament Europeu va aprovar, fa un any, que una delegació d'europarlamentaris investigués la situació del castellà a les escoles catalanes. Els europarlamentaris han aterrat a Barcelona aquest dilluns amb una agenda intensa, que des de la conselleria d'Educació s'ha titllat de "demencial" i des de la d'Acció Exterior s'ha vist com una manera de "fer política interna a través de l'Eurocambra, cosa que han denunciat diversos eurodiputats en repetides ocasions". El grup socialdemòcrata, dels Verds i de l'Esquerra, ha boicotejat la visita perquè consideren que està feta a mida per desprestigiar el model de l'escola catalana. De la resta d'onze eurodiputats que s'han desplaçat a Catalunya com a membres de la missió, deu són de la dreta europea.

Inscriu-te a la newsletter Estirar la llengua · El català s'extingirà?En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

Les reunions han començat aquest dilluns amb pares antiimmersió i amb el sindicat de mestres USTEC-STEs, que ha titllat de "pantomima" la reunió. La seva portaveu, Iolanda Segura, ha assegurat en sortir de la trobada que els eurodiputats ja venien "amb la lliçó molt estipulada", amb to acusatiu, assegurant que a Catalunya "aquest model és perjudicial pels aprenentatges". De fet, ha explicat que durant la reunió s'ha dit que la immersió "és la causa dels mals resultats de l'informe PISA".

Cargando
No hay anuncios

Per què venen els europarlamentaris?

Una petició de l'Asemblea por una Escuela Bilingüe

La petició es remunta al 2017 i a l'entitat antiimmersió Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), a través de la qual Ana Losada denunciava al Comitè de Peticions del Parlament Europeu que "s'insisteixi en la plena immersió lingüística en català". Losada assegurava que els alumnes que no dominen el català "són assimilats a nens amb discapacitat física o intel·lectual" perquè no poden seguir les classes a causa de la llengua. Ciutadans, el PP i Vox van fer front comú perquè aquesta petició tirés endavant, mentre que socialdemòcrates i Verds hi van votar en contra. De fet, va ser Dolors Montserrat (PP) qui va anunciar-ho, com a presidenta del comitè en qüestió, en el moment en què a Catalunya s'havia accentuat la batalla judicial del 25% a les escoles. Finalment els eurodiputats arriben després dels mals resultats de l'informe PISA.

Cargando
No hay anuncios

Qui són?

Una missió amb sobrerepresentació de la dreta

Lidera la missió oficial la liberal estoniana Yana Toom i també en formarà part l’ultradretà polonès Kosma Zlotowski, els conservadors Laurence Saillet (França) i Peter Jahr (Alemanya), i la ultradretana italiana Gianna Gancia. Pel que fa al Moviment 5 Estrelles, que no està adscrit a cap grup parlamentari, hi assisteix la italiana Maria Angela Danzi.

Cargando
No hay anuncios

Respecte als eurodiputats de l’Estat que acompanyen la missió, els cinc restants, hi destaquen noms molt bel·ligerants contra el catalanisme, com la portaveu dels populars a l’Eurocambra, Dolors Montserrat, i la conservadora mallorquina Rosa Estaràs, així com la representant de Ciutadans Maite Pagazaurtundúa i el portaveu de Vox a l’Eurocambra, el falangista català Jorge Buxadé.

També hi havia de viatjar la socialista Cristina Maestre, però hi ha renunciat perquè considera que la visita és una "farsa" de la dreta espanyola contra la immersió lingüística. "L'agenda està tan polititzada i feta a mida per l'estratègia de desprestigi de les tres dretes que cap eurodiputat socialista de cap país ha estat disposat de participar en aquest sainet", ha assenyalat Maestre en un comunicat.

Tot i que els ecologistes i el global dels partits d'esquerres del Parlament Europeu han rebutjat assistir-hi com a titulars, la republicana Diana Riba (Verds) ha volgut ser-hi com a acompanyant. D'aquesta manera, l'eurodiputada d'Esquerra podrà publicar unes conclusions a banda de les que extregui la missió i donar un punt de vista diferent del que tinguin la resta d'eurodiputats, que són tots de dreta o extrema dreta.

Cargando
No hay anuncios

Quina és l'agenda?

Només es troben amb pares antiimmersió

Què faran aquí els europarlamentaris? El dilluns es reuneixen exclusivament amb membres de la plataforma antiimmersió i amb "pares afectats" per la immersió. Entre aquests sis detractors del model d'escola catalana hi ha Ana Losada (candidata del PP i presidenta de l'AEB), Jordi López Gil (exlíder de Ciutadans del Prat i vicepresident de l'AEB), Dafne Ungerer (vocal de l'AEB), Javier Pulido (membre de Ciutadans i el pare que va demanar el 25% de castellà a Canet de Mar) i Agustín Fernández (que va demanar el 25% de castellà a una escola de Mataró). No hi haurà cap trobada amb pares a favor de la immersió. També ho faran amb el sindicat USTEC. En canvi, van rebutjar reunir-se amb entitats com Òmnium.

Cargando
No hay anuncios

Dimarts s'entrevisten amb Jesús María Barrientos, president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i amb el magistrat Javier Aguayo. A la tarda visitenn dues escoles del Prat de Llobregat, en teoria una que treballa amb immersió en català (l'Escola d'Educació Especial Can Rigol) i una altra que aplica el 25% de castellà a petició d'alguna família (l'Institut Salvador Dalí). La consellera d'Educació Anna Simó ja va preguntar-se al Parlament el perquè d'aquesta tria per avaluar la immersió a l'escola, ja que un és un centre d'educació especial i l'altre és un institut de secundària.

A la tarda s'entrevisten amb membres d'entitats educatives (Fundació Bofill i Docentes Libres) i després amb les autoritats: la mateixa consellera d'Educació Anna Simó, el Consell Escolar de Catalunya, el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu i l'Alta Inspecció d'Educació. Finalment, dimecres es veuran amb el Síndic de Greuges i faran una roda de premsa.

Què en sortirà?

La Comissió Europea ha reiterat que no té capacitat d'intervenció

No està clar quin efecte pot tenir aquest viatge, ja que ni el Parlament Europeu ni la Comissió Europea no tenen competències en la llengua del sistema educatiu dels estats membres, com han reiterat en diverses ocasions. Junts l'ha definit com "un viatge a major glòria de la dreta espanyola que l'únic objectiu que té és deslegitimar l'ensenyament en català i atiar la catalanofòbia". Des d'entitats com ANC i Plataforma per la Llengua s'ha vist com un abús dels recursos públics, a més de considerar que té "biaix espanyolista". Plataforma, a través d'una carta a la presidenta del Parlament, Roberta Metsola, ha denunciat "el malbaratament de forns públics que suposa" i "l'ús partidista que fa Dolors Montserrat de les institucions europees". Junts també ha fet una carta contundent a Metsola. L'ANC la veu com un exemple flagrant de discriminació dels drets de la minoria lingüística catalana.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, en aquest sentit, s'ha mostrat "sorpresa" que s'hagi aprovat una missió d'aquestes característiques quan el Parlament Europeu "no és competent" i ha apuntat directament a "l'obra política de Dolors Montserrat" d'intentar "boicotejar la nostra llengua i el sistema d'immersió".

Cargando
No hay anuncios

El Partit Popular català ha defensat la missió de l'Eurocambra sobre la immersió lingüística perquè hi ha un "problema" en l'educació. Des de l'AEB pretenen que la missió serveixi per acabar amb la immersió lingüística del sistema educatiu.

De moment, el que sí que hi ha obert és la petició del relator de l'ONU per als afers de les minories a Espanya que revisi les sentències del 25% de castellà a les escoles perquè poden perjudicar el model d'escola catalana, que ha estat considerat un model d'èxit fins i tot per la Unesco. De moment no hi ha hagut resposta.