Aprendre català

Com millorar el teu català sense sortir de casa: 10 'influencers' de la llengua

Els millors comptes, carregats de pedagogia i bon humor, per fer repàs de català a l’estiu

BarcelonaQuè diantre vol dir tros de quòniam? How to use 'ser'and 'estar'in catalan. Com demanar un cafè? Alerta amb els false friends català-anglès: nap i... nap! Quan escrivim guionet? El català és un niu de dubtes i curiositats si el volem dominar com cal. Tant per a parlants que el vulguin perfeccionar com per a nous usuaris, internet és la gran finestra per aprendre la llengua d’una manera dinàmica i divertida. De fet, el català és una de les llengües que més salut tenen a internet: segons el Baròmetre de les llengües del món 2022, elaborat per encàrrec del govern francès, és la dotzena llengua més influent del món (malgrat que ha topat amb l’entrebanc imprevist que Google li faci perdre pistonada). En tot cas, la febre per parlar bé el català feliçment s’ha estès per les xarxes amb influencers que el porten arreu del món. N’hem seleccionat 10 per fer repàs de català aquest agost.

1.
Filòloga de Guàrdia

Lliçons de llengua per a tothom

Aida Roca, àlies Filòloga de Guàrdia, és la divulgadora de català del moment a les xarxes, sobretot per a catalanoparlants. Té 38.000 seguidors a Instagram i un grapat més a TikTok i a YouTube, a més d’haver publicat un llibre, En nom de Punkpeu Fabra (Fanbooks). No només ha trobat un to proper –però no saberut– i expert –però transparent per al gran públic– sinó que, a més, té la gràcia de tocar tots els pals: curiositats (per què diem gelateria amb t però diem gelada amb d?), sociolingüística (per què no hem de canviar al castellà ni riure’ns de qui està aprenent català?), dialectologia (¿tindre i vindre són igual de correctes i normatius que tenir i venir?), col·loquialismes, castellanismes i també obre debats tan senzills com "El català morirà?" o "Què fem amb el llenguatge sexista?"

Cargando
No hay anuncios
2.
Easy Catalan

Català del dia a dia per aprendre’n de zero

És el compte més citat pels que volen aprendre català i viuen a fora, com l’actor Tom Sturgess, per exemple. També serveix pels nouvinguts que viuen aquí i no senten prou català al seu entorn per aprendre'l bé. Els vídeos d'Easy Catalan a YouTube (subtitulats en català i anglès) plantegen un tema i fan preguntes a persones del carrer, de manera que és una forma autèntica d’entrenar l’orella a sentir un català col·loquial i amb diferents accents, perquè van pels Països Catalans. Els seus creadors són professors que ofereixen cursos en línia i presencials, i un cop a la setmana fan un vídeo o un podcast gratuït. A més, s’aprèn com és la vida per aquí: diferències entre català i castellà, què mengem, com donem indicacions, quins plans fem el cap de setmana, etcètera.

Cargando
No hay anuncios
3.
Daily Catalan

Perfeccionar el català si parles anglès

Seria el següent graó de dificultat. Júlia Riera és una gironina poliglota que fa dos anys es va especialitzar en ensenyar català per a anglòfons. Té 60.000 seguidors a Instagram, també és a TikTok i ofereix cursos online, i té aquella manera de parlar tan clara i concisa que fins i tot pot servir per aprendre anglès als catalans. Els seus posts són curts i per a un nivell avançat: com es mengen els calçots, expressions escatològiques, maneres de saludar, frases fetes amb menjar, temps verbals, small talk, vocabulari per àmbits, etcètera. És ideal per a qui cregui en els hàbits atòmics: dedicar a la llengua uns minuts cada dia pot fer la diferència. Un compte similar, però útil si ets castellanoparlant, és el de Marta Compte @aprendecatalan_, que té 20.000 seguidors al TikTok.

Cargando
No hay anuncios
4.
Couch Polyglot

Aprendre llengües aprenent sobre llengua

L’osonenca Laura Homs, establerta a Suïssa, té dos atributs a Couch Polyglot: fa vídeos molt interessants sobre l’aprenentatge de llengües estrangeres (sovint amb testimonis i convidats de luxe) i, a més, parla un català planer i amb subtítols ideal per als principiants que volen practicar l’escolta. Així que tant podem fer-la servir pels trucs que sap sobre aprendre llengües, com també perquè ho fa d’una manera fàcil de seguir. Com educar fills bilingües, què és l’input comprensible, com recuperar un idioma abandonat... Tot això a poc a poc i amb bona lletra.

Cargando
No hay anuncios
5.
Jo Aprenc Català

Prepara’t per tenir un títol oficial

Els gairebé 70.000 seguidors d’Adrià Martínez a Instagram demostren que tots necessitem un bon repàs de català. Aquest professor i corrector va començar fent divulgació del català i ha vist que hi ha un forat per obrir-se a les classes particulars online, sobretot per preparar els alumnes per a exàmens de nivells avançats. A les xarxes manté aquest nivell mitjà-alt, ideal per a catalanoparlants. Tant resol dubtes concrets (com es conjuga anar-se’n, com diem fritanga, com s’abreugen els dies de la setmana) com explica si es tradueixen els noms propis. Tot plegat ho ha reunit en un llibre, Clar i català. Barbarismes i barbaritats del català i com pots evitar-los (Montena). Un germà petit d’aquest compte en nombre de seguidors seria el de Núria Masdeu @parlemdescriure_catala, que, amb exercicis i exemples (a YouTube té 10.000 subscriptors!), sobretot ajuda a millorar l’escriptura.

Cargando
No hay anuncios
6.
El Xitxo del Cabanyal

Lingüística per a tothom

Matarem dos pardals d’un tret perquè l’Esteve tant és un divulgador del català a Instagram, TikTok i YouTube (@ElXitxodelCabanyal) com un professor de català per a francòfons (@frenchcatesteve). Com que és del barri del Cabanyal, es mira la llengua des de València. Tant fa sociolingüística (per què certs valencians no poden parlar la llengua autòctona?) com etimologia (d'on venen barco i vaixell?), d’ultracorreccions, de pronúncia o d’altres llengües, com les seves euskocosetes. Una descoberta molt interessant gràcies a la Filòloga de Guàrdia.

Cargando
No hay anuncios
7.
Cabrafotuda i Alroig

Humor sobre el català

Fran Tudela va obrir Cabrafotuda per omplir un buit: fer contingut en valencià, amb un èmfasi especial sobre la llengua i la cultura tradicional. La seva gràcia ha fet la resta. Ara, amb prop de 100.000 seguidors a Instagram i 213.000 a TikTok, és un dels grans divulgadors de les varietats del català, amb un humor genuí i desacomplexat. La versió del Principat podria ser Albert Roig, l’humorista del bigoti, 66.000 seguidors, que també sol esquitxar els seus vídeos de contingut sobre el català; en especial li agraden les paraules polisèmiques i homòfones.

Cargando
No hay anuncios
8.
Tuitaires exigents

Gerard Furest, Enric Gomà i Pau Vidal

Són massa boomers per ser influencers, per això corren només per Twitter, però són la santíssima trinitat del debat sociolingüístic sobre el català en aquesta xarxa. Gerard Furest és un defensor del conflicte lingüístic per acabar amb la submissió del català; Enric Gomà és una enciclopèdia de la llengua i, com en els seus llibres, rema a favor de l’optimisme lingüístic, i Pau Vidal és un flagell contra la degradació del català (i tot sovint ens toca el rebre a l'ARA en els seus exemples i testos). I aquí hi podríem afegir Doblatge en Català, un compte que ha portat més gent al cinema en català que qualsevol campanya publicitària, tot rastrejant els cinemes que ofereixen la versió catalana i denunciant el maltractament que reben les còpies en la nostra llengua.

Cargando
No hay anuncios
9.
Can Putades i Anam fent

Compartir pis lluny de casa

Esclar que el català no només s’aprèn amb classes de català, sinó senzillament escoltant-lo. Aquí tenim dos comptes de quatre estudiants garrotxines a Barcelona i dues mallorquines a Alemanya que parlen de la seva vida (més o menys) lluny de casa i, per tant, la llengua hi acaba apareixent per ser-hi estranya. De les de Can Putades (60.000 seguidors a TikTok) són famosos els seus posts sobre refranys, males traduccions de noms propis al castellà ("Adefesio es el masculino de Ada") o paraules del dialecte garrotxí. De les Anam fent, que tenen fins i tot podcast, és bonic recollir singularitats mallorquines, per exemple: "Per què diem però al final de cada frase?"

10.
Lletraferint i 'A mem si llegim'

Metahumor per a malalts de llengua

No són influencers, perquè no hi apareix un personatge a qui seguir, però val la pena celebrar els comptes que fan humor sobre el català i sobre els filòlegs. Els reis del metahumor serien A mem si llegim i Lletraferint. I aquí hi caldria afegir l'Optimot, que, d'acord, és un compte d’un organisme oficial, però s’ha de reconèixer que els seus filòlegs tenen grapa fent divulgació del català. I ja que hi som, un compte de consulta obligada: a @parlaelcat la filòloga Clara Mirambell emprèn una croada personal contra els castellanismes amb consells pràctics per evitar-los. És la nostra Pep Consciències.