La mare d'un fill amb Asperger, obligada a passar al castellà perquè l'atenguin
Plataforma per la Llengua lamenta que la Generalitat reconegui el problema però s'escudi en la manca de professionals
BarcelonaFa gairebé dos mesos, una mare amb un nen que té síndrome d'Asperger va trucar al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Reus, gestionat pel grup Pere Mata, perquè el seu fill estava angoixat i no s'aixecava del llit. Cap dels tres professionals que atenen el jove habitualment no estava disponible i van passar la trucada a una altra psicòloga. Quan la mare li va començar a explicar el cas, la doctora li va dir que no l'entenia i que si no li parlava en castellà, no la podria atendre. La mare li va demanar si no era un requisit saber el català i la doctora li va respondre que no. Segons denuncia la Plataforma per la Llengua, després de dos intents de penjar per part de la doctora, la mare va insistir en castellà i va poder fer la consulta.
Va fer arribar la queixa al departament de Salut de la Generalitat, i la resposta va ser que, com que "hi ha una manca important de psiquiatres, psicòlegs clínics i infermers de salut mental", davant la necessitat de cobrir places es contracten professionals que no parlen català. La doctora en qüestió, deia la resposta, "és nouvinguda al nostre país" i va començar a treballar a l'hospital el maig del 2024, de manera que encara no pot atendre una trucada d'urgència en català. A l'escrit, la Unitat d'Atenció al Ciutadà de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona afirma que "no poder atendre els usuaris" es considera una "vulneració major" que no poder fer-ho en català.
La Plataforma per la Llengua també denuncia aquesta jerarquització de drets. L'entitat lamenta que s'imposi "la falsa dicotomia entre ser atesa en català o no ser atesa, com si no fos possible tot". Plataforma per la Llengua, que ja va assessorar els usuaris en la recent denúncia per discriminació a l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, durà el cas a la Subdirecció General d’Avaluació i Inspecció Sanitàries perquè no "quedi impune".
Durant el 2023, Plataforma per la llengua va atendre 221 queixes per discriminacions lingüístiques a la sanitat catalana, més del doble de queixes que el 2022. Durant aquest 2024, n’ha rebut 197. Per això, l'entitat demana a la Generalitat de Catalunya que faci "complir la llei i apliqui, si escau, el règim sancionador previst".