Discriminació lingüística

La mare d'un fill amb Asperger, obligada a passar al castellà perquè l'atenguin

Plataforma per la Llengua lamenta que la Generalitat reconegui el problema però s'escudi en la manca de professionals

ARA
i ARA

BarcelonaFa gairebé dos mesos, una mare amb un nen que té síndrome d'Asperger va trucar al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Reus, gestionat pel grup Pere Mata, perquè el seu fill estava angoixat i no s'aixecava del llit. Cap dels tres professionals que atenen el jove habitualment no estava disponible i van passar la trucada a una altra psicòloga. Quan la mare li va començar a explicar el cas, la doctora li va dir que no l'entenia i que si no li parlava en castellà, no la podria atendre. La mare li va demanar si no era un requisit saber el català i la doctora li va respondre que no. Segons denuncia la Plataforma per la Llengua, després de dos intents de penjar per part de la doctora, la mare va insistir en castellà i va poder fer la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Estirar la llengua · El català s'extingirà?En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

Va fer arribar la queixa al departament de Salut de la Generalitat, i la resposta va ser que, com que "hi ha una manca important de psiquiatres, psicòlegs clínics i infermers de salut mental", davant la necessitat de cobrir places es contracten professionals que no parlen català. La doctora en qüestió, deia la resposta, "és nouvinguda al nostre país" i va començar a treballar a l'hospital el maig del 2024, de manera que encara no pot atendre una trucada d'urgència en català. A l'escrit, la Unitat d'Atenció al Ciutadà de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona afirma que "no poder atendre els usuaris" es considera una "vulneració major" que no poder fer-ho en català.

Cargando
No hay anuncios

La Plataforma per la Llengua també denuncia aquesta jerarquització de drets. L'entitat lamenta que s'imposi "la falsa dicotomia entre ser atesa en català o no ser atesa, com si no fos possible tot". Plataforma per la Llengua, que ja va assessorar els usuaris en la recent denúncia per discriminació a l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, durà el cas a la Subdirecció General d’Avaluació i Inspecció Sanitàries perquè no "quedi impune".

Durant el 2023, Plataforma per la llengua va atendre 221 queixes per discriminacions lingüístiques a la sanitat catalana, més del doble de queixes que el 2022. Durant aquest 2024, n’ha rebut 197. Per això, l'entitat demana a la Generalitat de Catalunya que faci "complir la llei i apliqui, si escau, el règim sancionador previst".

Cargando
No hay anuncios