Passatemps
Llengua22/07/2023

Jocs per fer anar la llengua: nova estrena a l’ARA

L’aposta del diari per la llengua s’amplia amb un portal d'entreteniment amb quatre jocs online

ARA
i ARA

BarcelonaAprofitant l’arribada de les vacances, l’ARA amplia la seva oferta de continguts dedicats a la llengua amb un nou portal de jocs. Ara mateix ja hi ha quatre jocs disponibles en obert per a tots els usuaris i aptes per a tots els dispositius: el Trobamot, l’Amagamots, els Mots Encreuats i també el Sudoku. Dos són jocs tradicionals dels diaris en paper que es traslladen a una versió digital interactiva i els altres dos són jocs creats ja dins l’entorn digital. Junts són la primera fase d’una aposta per nodrir el diari de continguts vinculats a l’entreteniment i la llengua. "És una tendència que existeix a nivell internacional. Els diaris ja són una plataforma d’informació que també ofereix d’altres continguts culturals i d’estils de vida que interessen els seus lectors. El New York Times mateix va comprar el gener del 2022 el Wordle després de veure l’èxit viral que va tenir aquest joc en només sis mesos", explica la directora de l’ARA, Esther Vera.

Inscriu-te a la newsletter Estirar la llengua · El català s'extingirà?En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

L'ARA ha desenvolupat uns jocs aptes per a tota mena de públics, nivells i edats, accessibles des de la portada de la web i al domini jocs.ara.cat, i ho ha fet amb el suport de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que ha cedit al diari l'ús del seu diccionari per al desenvolupament dels jocs. "Resoldre enigmes lingüístics és un dels vicis més saludables que podem tenir a les nostres vides", defensen els creadors de jocs de paraules, enigmes lingüístics i passatemps visuals Cesc Mayor i Eloi Isern (La Punta de la Llengua), que són al darrere del portal de jocs. "La usabilitat digital dels jocs és una gran aliada, ja que permet validar, editar, fer jocs anteriors, equivocar-nos i esmenar l'error tantes vegades com vulguem", expliquen. L’altre avantatge és la immediatesa: ja no caldrà esperar a l’endemà per saber què has encertat i quina paraula t’ha fet fallar tot el joc. Això sí: caldrà no fer trampes i no mirar les solucions abans d'hora.

Cargando
No hay anuncios

Quatre jocs, quatre opcions

Una de les perles de l’ARA des del primer dia són els nostres Mots Encreuats, obra del Senyor Ventura, que s’han convertit en un emblema gràcies a l'estil de les seves definicions. "Els passatemps són una secció molt lligada als diaris. Si actualment la gent llegeix el diari al mòbil i a través de les xarxes, és lògic que els passatemps també siguin al mòbil i a les xarxes", defensa Jordi Ventura. Molts amants dels encreuats se’ls prenen com una rutina saludable i implacable, com un espai innegociable per dedicar una estona a entrenar el cervell. "Davant de tanta oferta i exemples d'èxit tan globals com el portal de jocs del New York Times, fem una aposta per jocs de qualitat amb personalitat i amb una forta presència de l'autor. Perquè el jugador crea un vincle molt potent amb l'autor dels jocs i això fa que s'estableixi una relació llarga i sòlida", diuen els enigmistes de La Punta de la Llengua, que s'ocupen d'atiar els jocs a xarxes, a Twitter i Facebook (@AraJocs).

Cargando
No hay anuncios

Un dels jocs més instantanis, que ja està arrasant cada dia entre els lectors del diari, és el Trobamot, una adaptació del Wordle que consisteix en trobar una paraula de cinc lletres amb només sis intents. En el cas de l’ARA, la singularitat és que la paraula està vinculada a l’actualitat de forma més o menys directa. Cada dia publiquem pistes per veure qui resol l’enigma, cosa que apuja el llistó dels usuaris més brillants.

L’Amagamots és un joc per a militants, en el qual cal fer el màxim de paraules possibles amb les lletres d'una graella. La versió de l’ARA vol ser més abastable que versions com el Paraulògic. "Volem que els usuaris sentin que és un joc que es pot acabar i que no és només per als que van caure a la marmita del DIEC quan eren petits", diuen La Punta de la Llengua. Al portal també hi ha el Sudoku, per tenir tots els jocs reunits.

Cargando
No hay anuncios

Una comunitat fora de l’armari

A molts amants d’aquests jocs, l’entorn digital els ha donat la possibilitat de sortir de l’armari: "Els passatemps com els encreuats sempre han sigut una afició individual, d'èxits molt íntims. Les xarxes ho han canviat: ara pots penjar els teus encreuats acabats, compartir la teva ratxa al Trobamot, interactuar amb altres jugadors, queixar-te si t’has encallat amb una definició, celebrar les paraules noves, donar una pista extra...", diu el Senyor Ventura. Els jocs per fi es poden socialitzar entre usuaris que demostren en públic els seus coneixements, la seva agudesa i la seva habilitat lingüística.

Cargando
No hay anuncios

L’ARA vol alimentar així la seva comunitat de llengua, que és un dels pilars fundacionals del diari i que té una base de subscriptors sòlida i exigent. "Els Encreuats, el Trobamot o l'Amagamots són ideals per omplir temps morts als transports públics, esperant que et portin el cafè al bar... Hi ha gent que critica que al tren tothom està enganxat mirant el mòbil, però potser estan encertant un Trobamot al tercer intent, o sigui que poca broma!", deixa anar el Senyor Ventura. Com sempre, el problema no és l'eina que fa la feina sinó la mà que la fa anar.