Paraules

De 'dana' a 'fentanil': aquests són els 10 candidats a 'neologisme de l'any'

Comença el període de votacions per triar la paraula que voldries incloure al diccionari, com 'minisèrie' i 'transitar'

BarcelonaTorna la campanya per escollir popularment la paraula nova que s'ha popularitzat aquest any 2024. L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el Termcat i 3Cat, han engegat aquest dilluns l’onzena edició de la campanya del Neologisme de l’Any, que acaba el període de votació el 15 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Estirar la llengua · Fer classes de català a la feina: no costa tantEn català i sense complexos
Inscriu-t’hi

Un neologisme és una unitat lèxica nova, formalment o semànticament, creada en una llengua per les pròpies regles de formació de mots o manllevada a una altra llengua. Les paraules candidates a neologisme de l’any són:

Cargando
No hay anuncios
  1. cancel·lar
  2. dana
  3. fentanil
  4. hora tranquil·la
  5. minisèrie
  6. no-binari -ària
  7. nom sentit
  8. transitar
  9. presentisme
  10. transició energètica

Què és un neologisme?

L'any passat, el concurs tenia dues categories, la de paraules corrents que no són al diccionari i la de neologismes purs, que són en tots dos casos neologismes des del punt de vista lexicogràfic perquè no són al diccionari. Van guanyar tiet/a i viralitzar. Es van fer les dues llistes perquè el 2022 havia guanyat birra com a neologisme, quan en realitat no es tracta d'una paraula nova, sinó una paraula amb un ús consolidat a la llengua, però que no era acceptada per l'acadèmia (ara ja és al diccionari).

Cargando
No hay anuncios

Aquest any es torna a l'origen amb una sola categoria de neologismes purs, la de paraules noves o manllevades que serveixen per definir les noves realitats socials, com es veu en el cas de paraules per definir les persones que canvien de gènere o per explicar nous fenòmens vinculats al canvi climàtic. Es tracta de paraules que no són al diccionari, i la més votada s'elevarà a l’Institut d'Estudis Catalans perquè valori si cal incorporar-la al diccionari normatiu (DIEC2). La campanya del neologisme té 11 anys i vol promoure l’interès i la participació de la ciutadania amb relació a la llengua catalana i la seva evolució.

Si es fa un repàs dels neologismes guanyadors dels últims anys també es pot veure què ha passat a la nostra societat:

Cargando
No hay anuncios
  • estelada (2014)
  • dron (2015)
  • vegà/ana (2016)
  • cassolada (2017)
  • sororitat (2018)
  • emergència climàtica i animalista (2019)
  • coronavirus (2020)
  • negacionisme (2021)
  • birra (2022)
  • tiet/a i viralitzar (2023)