Cinc petits passos per parlar (més) català
Òmnium Cultural publica una guia d’accions quotidianes per fer créixer l’ús social del català
BarcelonaEl català es troba en un moment complex per diversos motius polítics, econòmics i demogràfics, però, més enllà de les causes, el seu futur depèn en gran part dels seus parlants. No és cap secret que la subordinació lingüística existeix: 8 de cada 10 catalans canvien de llengua quan algú els parla en castellà, emparant-se en motius de "respecte" o "educació", segons l’InformeCAT de la Plataforma per la Llengua. Per tenir les eines suficients per combatre aquestes situacions, Òmnium Cultural presenta una Guia pel català on es recullen consells per fer avançar la llengua.
1. Comença per saludar
Deia Pla que vivim al país on quan dius "Bon dia", et responen "Bon dia", però perquè això passi primer toca dir-ho. Iniciar les converses en català facilita continuar-les també en aquesta llengua.
2. Mantén el català
Més sovint del que et penses el teu interlocutor també parla català, l’entén o l’està aprenent o, si més no, sentir-lo segur que l’ajudarà a entrenar l’oïda. No és una qüestió de correcció, al contrari, la llengua és una porta oberta a la igualtat d’oportunitats. Si veus que no et segueix del tot, la paciència i l’amabilitat són les millors aliades.
A Catalunya, el 95% de la població entén el català, així que si sents que et diuen "No hablo catalán", no hi ha cap problema, molta gent comprèn llengües tot i no tenir-ne un gran domini. Una alternativa pot ser que l’altra persona s’expressi en la seva llengua, d’aquesta manera no hauràs de renunciar a parlar en català i l'ajudaràs, al mateix temps, a millorar el seu coneixement.
3. Enganxa’t a sèries en català
A més del contingut que ofereixen les televisions convencionals com TV3, À Punt, IB3, Bon Dia TV o Xala!, també existeix una gran oferta de plataformes audiovisuals en català com són FilminCAT, Desdelsofà o Goita Què Fan, Ara! A més, pots instal·lar-te les extensions de Chrome o de Firefox per veure Netflix o Prime en català.
4. Els infants són el futur del català
Confiar que l’escola sustenta tota la tasca de normalització del català és un error. A través del joc, la música o les famílies es genera estima cap a la llengua. Artistes com El Pot Petit, Xiula o Dàmaris Gelabert fan música i actuacions en català per als més petits. Per a les estones de lleure, a més, hi ha l’opció del cercador de jocs en català del CPNL o repassar les recomanacions de jocs i joguines de la Plataforma per la Llengua o el Festival DAU.
5. Fes que la llengua sigui accessible per a tothom
La llengua i la societat són cares d’una mateixa moneda i, per tant, les barreres socials també són lingüístiques, però està a les nostres mans trencar-les i ajudar a construir comunitats fortes i cohesionades. Conèixer iniciatives i programes per aprendre català i divulgar-los és una bona alternativa. El programa Vincles, que impulsa Òmnium per practicar el català de manera informal, o cursos en línia que permeten flexibilitat, com els de Parla.cat, els vídeos de 4 Cats o el curs oral de català Ep! Escolta i parla!, són algunes de les bones alternatives que recull la guia d'Òmnium.