Llengua

El català toca fons a Barcelona: només el 36% dels barcelonins el té com a llengua habitual

És la pitjor dada des que es fa la pregunta a l'enquesta de serveis municipals

BarcelonaEl català toca fons a Barcelona. L'enquesta de serveis municipals feta pública aquest dijous per l'Ajuntament de Barcelona mostra que ja només és la llengua habitual d'un 36% dels enquestats. És la xifra més baixa des que es va començar a fer la pregunta l'any 1989. Aleshores el 49% dels barcelonins triaven el català com la seva llengua habitual. Les dades difoses aquest dijous pel consistori apunten, en canvi, que el 56% dels enquestats parla habitualment en castellà i que ja són un 8% els que ho fan en altres llengües que no són ni el català ni el castellà.

Evolució de la llengua habitual dels barcelonins
Dades anuals arrodonides en percentatge
Cargando
No hay anuncios

Si s'analitza per franja d'edats, l'enquesta mostra com l'ús del català com a llengua habitual és notablement inferior entre la gent de menys de 50 anys. Entre els 25 i els 44 anys, el percentatge de barcelonins que empren el català com a primera llengua es mou entre el 21,7% i el 22,2%. La dada és sensiblement superior en els enquestats d'entre 18 i 24 anys, el 34,7% dels quals tria el català com a llengua habitual. La mateixa dada que els d'entre 45 i 54 anys. En canvi, entre els barcelonins de més de 54 anys l'ús del català creix. El 47,6% dels ciutadans d'entre 54 i 64 anys l'utilitzen habitualment, mentre que entre els de més de 64 anys la dada arriba al 51,5%. Aquesta és l'única franja d'edat en què l'ús del català supera el del castellà.

Pel que fa a districtes, només a Sarrià Sant Gervasi, les Corts i Gràcia hi ha més gent que parla català que castellà habitualment. L'ús del castellà com a llengua habitual en aquests districtes, però, no baixa mai del 43%. En canvi, hi ha districtes de la ciutat com ara Nou Barris i Ciutat Vella on l'ús del català es mou en una forquilla d'entre només el 21,5% i el 25%.

Cargando
No hay anuncios

Observant les dades de l'enquesta any a any es pot veure com el català només va estar per davant del castellà com a llengua habitual a Barcelona l'any 1992. Des d'aleshores, però, ha patit un retrocés constant –amb alguna pujada i baixada puntual– que l'ha portat fins a la situació actual. Els resultats de l'enquesta, la més gran que es fa a Barcelona, s'obtenen a través de 6.000 entrevistes presencials que en aquest cas es van fer a la capital catalana entre els mesos de gener i abril.

El resultat pel que fa a la llengua confirma la tendència que ja han anat mostrant altres estudis fets a la ciutat. L'Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020, per exemple, ja apuntava que més de la meitat dels barcelonins no parlen mai català en el seu dia a dia o el parlen poc (53%). Només el 30% l’utilitzen molt o força. En aquell cas, la dada també era especialment sagnant entre els joves, ja que en el seu cas l’ús habitual del català a Barcelona ha caigut del 35,6% al 28,4%.

Cargando
No hay anuncios

Quart motiu de discriminació a la ciutat

Les dades sobre ús del català a la ciutat se sumen a les fetes públiques fa una setmana en l'informe de l'Observatori de les Discriminacions a Barcelona. Aquell estudi apuntava que una de cada vuit situacions discriminatòries a Barcelona estan motivades perquè la víctima parla en català i que van augmentar un 38,9% el 2023. Parlar català (125 denúncies de 865) és el quart motiu de discriminació a la capital catalana per darrere del racisme i la xenofòbia (230), qüestions de salut com el VIH i els trastorns de salut mental (217) i l'LGBTI-fòbia (205).

Cargando
No hay anuncios

L'acord assolit el mes de febrer entre el PSC i ERC pels pressupostos de Barcelona incloïa la creació d'una Oficina de la Llengua Catalana, un espai d’atenció a la ciutadania per fer del català llengua d’ús social generalitzat a la ciutat. L'acord preveia dotar aquest nou organisme amb 4 milions d’euros.