Xarxes socials

Qui és qui: els 23 'influencers' catalans becats per la Generalitat

Joan Grivé, Walter Capdevila, Norma Levrero i Cèlia Espanya, entre els 24 creadors de contingut en català i occità que rebran la beca dotada amb un total de 312.000 euros

Quatre dels influenciadors catalans becats.
21/11/2024
5 min

BarcelonaLes Beques Propulsió, que han d'impulsar la creació de continguts en català a les xarxes socials, ja tenen nom i cognoms. La primera línia de subvenció del departament de Política Lingüística, dotada amb 312.000 euros, s'ha repartit entre 23 influencers (el 24è hi ha renunciat un cop tancada la llista) que emetran les sèries de vídeos abans que s'acabi el 2025 a YouTube, TikTok o Instagram. L'objectiu és nodrir de continguts en català les plataformes que fan servir els joves i professionalitzar els creadors que ho fan en català i occità, davant la dramàtica caiguda de l'ús del català entre els joves: només un de cada quatre parla català habitualment i un dels arguments que donen són els referents audiovisuals. La nova conselleria fins i tot ha creat una àrea específica, la direcció general dels Àmbits Tecnològic i Audiovisual.

Inscriu-te a la newsletter Llengua En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

El conseller Francesc Xavier Vila s'ha mostrat optimista: "Fa uns anys el panorama creatiu en català a les xarxes socials era francament preocupant, però podem dir que ja hem estroncat aquella dinàmica negativa. Ara hem d’estabilitzar el sector i fer-lo créixer molt més encara. La responsabilitat normalitzadora de demostrar que existeix un mercat audiovisual a xarxes deslligat de la graella televisiva és una missió nítidament pública, i l’assumim", ha dit en l'acte de presentació de les beques, aquest dijous.

Hi ha dues línies de subvencions: vuit projectes rebran 19.500 euros per una sèrie de 18 vídeos i els quinze següents en rebran la meitat per una sèrie de 9 vídeos. La majoria dels creadors de continguts ja tenen els seus canals des de fa anys i, de fet, molts s'hi dediquen professionalment gràcies al 3Cat i a les marques. Els títols dels projectes indiquen que les temàtiques majoritàries són didàctiques, sovint sobre geografia, tradicions i llengua. Aquests en són els autors.

Categoria A

Elisabet Aloy PosticoEstima Catalunya

Periodista de TV3 des de fa tretze anys, des dels informatius a reportera de Tot es mou. Per les xarxes del 3Cat ha presentat, per exemple, les gales d'Eufòria. A les seves xarxes fa contingut informatiu i cultural. Té 21.000 seguidors a TikTok i és a Instagram.

Joan Grivé GrauLa Sèrie del Joan Grivé

És un dels creadors de continguts en català pioners. Va començar a YouTube i també és a Instagram, amb 38.500 seguidors. Ha participat en programes com Adolescents.cat i Els matins de TV3. Els seus vídeos són teatrals i plantegen temes de la vida quotidiana i personal (pertany a la família del Circ Cric) i, com que és ambientòleg, sovint parla de medi ambient.

Cèlia Llop ArdévolSabies que...

És estudiant de comunicació i és la tiktoker que va ser escollida per l'ICEC per fer de prescriptora a la plataforma Cultura Jove, on fa de reportera en actes culturals, premis, espectacles de teatre i esdeveniments.

Núria Masdeu MartínezTerres de l'Ebre, la Catalunya per descobrir

Judith Méndez MorenoNi mona ni lisa

Llicenciada en història de l'art, el seu compte d'Instagram es diu Ni mona ni lisa, i ja hi ha començat a penjar els vídeos subvencionats gràcies a la Beca Propulsió, en què explica curiositats, exposicions o respon a preguntes sobre art, museus i artistes. Per exemple, l'art que es fa avui és sempre art contemporani? Una curiositat: fins ara feia vídeos en català subtitulats en castellà, i els subvencionats estan subtitulats en català.

Albert Pagà RieraEngresca't

Influencer de Deltebre que va començar a crear contingut primer a Canal Malaia i ara sobretot a TikTok (berti_iau amb @25.700 seguidors), a Twitter (@Bertiresurrect1) i a YouTube a Tothom ho sap tot. El seu contingut és humorístic, crític i quilòmetre zero, i sovint parla de la tensió Ebre-Barcelona. El doblatge de Doraemon o el de Rosalía són alguns dels seus hits. Ha criticat que es contractin infuencers que normalment fan contingut en castellà per fer vídeos en català al 3Cat.

Guillem Tarrés PuigUn dia, un ofici

Té un canal de YouTube on fa vídeos llargs, setmanals o mensuals, sobre la seva vida, que solen tenir al voltant de dues mil visualitzacions. Ha explicat que aquesta temporada treballa de creador de continguts a Òmnium Cultural i les seves xarxes.

Farners Pei Hong Travet XiménezErasmus a Itàlia

És un dels noms indiscutibles del món influencer en català, amb més de 100.000 seguidors a TikTok i 52.800 a Instagram. Va començar amb 8 anys en un blog literari, als 14 a YouTube parlava sobre el fet de ser adoptada i ara, a més dels vídeos on recita poesia, hi ensenya com s'arregla, hi explica la seva vida i hi deixa opinions. També col·labora amb marques i programes de televisió.

Categoria B

Pol Aluja Aguilà12 Denominacions d'origen catalanes. Vi, cultura, història i paisatge

Enòleg que a @aromadevi_ (3.000 seguidors) es dedica a fer divulgació del món del vi. Explica tasts, el llenguatge que es fa servir, trepitja el territori i altres curiositats.

Sara Ayter CodinaLa vida a Barcelona

Creativa en una agència de comunicació, a les xarxes es dedica a penjar continguts sobre la seva vida personal relacionats amb moda, estil de vida, menjar i esports. Té uns 10.000 seguidors a Instagram i TikTok.

Marc Brugat SegalésMarc Brugat

Brugat és periodista, fotògraf i operador de càmera (entre altres, del periodista Carles Tamayo).

Walter Capdevila RamírezWalterland

Manté el rècord de ser l'influencer català amb més seguidors a TikTok (235.800). Als seus vídeos practica un humor absurd i blanc amb un personatge histriònic que genera situacions incòmodes i vergonyoses, sovint relacionades amb animals: es defineix com "la Heidi catalana". Llicenciat per l'Escac, Capdevila va començar a fer vídeos durant la pandèmia per donar ales a la seva creativitat. Ha col·laborat amb 3Cat, Eufòria i més marques.

@walter_capdevila

Et presento als meus amics els cavallus! 🐴🐴 et cauen bé?

♬ original sound - Walter Capdevila

Pol Casellas ManrubiaBarcelona des de dins. Del passat al quotidià d'avui

Arquitecte que explica a Instagram curiositats sobre la història i l'arquitectura de Barcelona, per esmolar l'orgull barceloní. Per què l'Eixample es divideix entre dreta i esquerra pel carrer Balmes? Per què es diu plaça del Cinc d'Oros? Quan es va instal·lar el primer semàfor? Què s'amaga al subsol de plaça Catalunya? Col·labora amb mitjans com Time Out i El Nacional.

Cèlia Espanya Serret i Elisenda Forés i CatalàSeny i rauxa

L'una és una influenciadora d'EVA i el 3Cat (darrerament ha protagonitzat Lo repte) i l'altra és periodista del diari ARA. La seva sèrie tindrà lloc en diferents indrets dels Països Catalans on viuran des de dins la seva gran festa popular i es fixaran en els dialectes.

Meritxell Deulofeu FusellasExplorant Catalunya: les seves tradicions, curiositats i expressions

Periodista, coordinadora del Diari de Barcelona. Ha treballat en diversos programes de Catalunya Ràdio i RAC1. Fa contingut a TikTok, on té 15.000 seguidors.

Eudald Feliu ArandaDes de dins

Estudiant de comunicació audiovisual.

Daniel Gómez LorenzoDistrictes

Dissenyador d'efectes visuals i animació gràfica.

Josep Gomis de RocafigueraVola i viu

Raquel Roca AntolínArmaris al descobert

Dissenyadora de roba a la marca catalana H. Loewenthal Group, on dissenya roba de bany.

Norma Levrero SubiranaExperiències singulars per viure en família a Catalunya

Periodista i creadora del popular compte @normals (93.500 seguidors) i la web El món ens espera, on expliquen llocs per visitar i trucs per viatjar amb família.

Àlex López AlcaldeDiaris de Barcelona

Periodista i creador de contingut de moda i estil de vida, també comenta curiositats de Barcelona amb 10.300 seguidors a TikTok.

Oriol Pérez FernàndezVarietats lingüístiques dels Països Catalans

El filòleg tortosí és creador del compte Lo parlar tortosí (3.400 seguidors a X i 2.000 a Instagram), on fa divulgació d'aquesta variant dialectal i de les altres.

Gerhardus Petrus KirstenDescobrint Catalunya en català, cròniques d'un sud-africà

Un programador sud-africà que va venir a Catalunya per amor es dedica a ensenyar per TikTok els seus avenços amb el català.

stats