A favor o en contra de les noves restriccions? Les opinions de la comunitat de l'ARA

La majoria dels lectors estan a favor del toc de queda però critiquen les contradiccions de les últimes setmanes

Barcelona, buida durant la nit a causa del toc de queda
ARA
16/07/2021
4 min

Les noves restriccions previstes per la Generalitat per frenar la cinquena onada del covid, que inclouen un nou toc de queda, han generat un debat intens entre la comunitat de l'ARA. Des del primer avís de Pere Aragonès, diumenge passat, als comentaris de l'edició digital s'han succeït les crítiques a la gestió del Govern, però també a l'actitud dels ciutadans:

bertmartsell: "Entre tots plegats ens heu portat altra vegada a una situació descontrolada (cap tipus de control amb la gent que accedeix a Catalunya, descontrol amb les festes, discoteques obertes, festivals multitudinaris, etc.). A sobre, un nou canvi amb el control de contagis que sembra el descontrol. Resultat, fer el que sabeu fer millor (i segurament l'única cosa que sabeu fer): tornar a retallar drets i llibertats. Ens esteu portant a la ruïna i esteu jugant amb la nostra salut, per no dir amb la vida. Tot plegat, vergonyós"

Albert.cat: "Està tot massificat, sense control i amb una tendència generalitzada a no complir les normes i els consells sanitaris. Hi ha molts més infectats dels que sembla. És el resultat d'una mala gestió al costat de la poca responsabilitat i conscienciació social. Res de nou..."

En relació amb els governants, alguns lectors han destacat que el departament de Salut ha passat d'ERC a JxCat, mentre que altres han qüestionat que hi hagi relació entre aquest canvi i la situació actual:

En Kung Fú de l'Onyar: "Les grans cagades van ser la revetlla de Sant Joan, l'obertura de locals d'oci nocturn, autoritzar concerts tipus Canet Rock i altres, pensant que el virus és idiota, i demostra ser molt més llest que tots vosaltres, començant per l'Argimon, que farà bona l'anterior consellera"

Arthur Frayn: "Hi ha un munt de comentaris que cauen en la fal·làcia del post hoc, ergo propter hoc, és a dir, que atribueixen el repunt de la pandèmia al fet que ha vingut després del canvi de la conselleria de Salut. Per adjudicar correctament la responsabilitat, haurien d'especificar quines decisions concretes creuen que han determinat aquest canvi, i com ho han fet. Llavors es podria comparar amb altres llocs on s'hagin pres mesures similars"

En relació amb els ciutadans, diversos comentaris han assenyalat els joves com a culpables, però també hi ha qui apunta que l'actitud despreocupada es pot veure entre persones de totes les edats:

Jaume Roig i Hilaire: "La majoria de gent de menys de 40 anys no tenen seny i són molt egoistes, només pensen a divertir-se ignorant que posen en perill altres persones, en especial aquells amb qui conviuen, sobretot la gent gran"

amenoli: "Tot i que la gent jove és la que tendeix a beure alcohol i perdre el nord, jo he vist gent de totes les edats parlant fort al tren, sense mascareta i sense distància, etc."

En una enquesta posterior a l'anunci de mesures com la limitació d'horaris i de persones a les trobades, el 63% dels participants han considerat que fan curt, el 22% les han vist adequades i només el 15% les han vist massa dures. Entre els comentaris, alguns lectors critiquen que fins ara s'ha prioritzat l'economia, però també hi ha veus que defensen que s'ha fet el que tocava depenent del moment:

Balzac: "El Govern és incompetent. L'evolució desenfrenada d'infectats era previsible. Van accelerar la desescalada sense tenir la gent vacunada (40% aproximadament amb dues dosis). Les prediccions dels sectors econòmics comprensibles. El Govern ha apostat per l'economia i ha deixat circular el virus. Resultat: sobresaturació del sistema sanitari amb la desmoralització dels professionals; probabilitat més alta de mutació del virus amb el risc de convertir-se en resistent a les vacunes actuals; pèrdua de credibilitat com a societat i país (campions d'Europa en creixement dels infectats) i, a conseqüència, pèrdua de la temporada turística que es volia salvar. En definitiva: un desastre previsible i els nostres governants responsables. Què fer? Accelerar la vacunació tant com es pugui i mentrestant tornar a la restricció de mobilitat i contactes, i així disminuir les interaccions socials. Ah! I, de passada, que els responsables d'aquesta gestió temerària pleguin"

Missandei: "S'ha volgut fer un equilibri entre salut i economia i no ha sortit bé. Amb les dades que hi havia fins al 23 de juny, semblava que es podia fer. M'emprenya molt la gent que a posteriori és tan sàvia. Si a finals de juny s'haguessin continuat posant mesures restrictives, amb les dades epidemiològiques i de vacunació que hi havia, tots aquests savis haurien posat el crit al cel i alguns potser haurien invocat l'Ayuso i tot. El que cal ara és menys dramatisme destructiu i afrontar la nova situació"

La minoria que considera massa dures les mesures també ha exposat els seus arguments:

Dani Cabrera: "Quin sentit té tancar ara? A contagiar-nos tots, pregar perquè hi hagi els mínims morts possibles i que passi ja aquest malson. Els joves no frenaran perquè morin algunes persones. Un cop la gent gran està vacunada, el nombre de morts és molt contingut i no justifica les restriccions. Algú dirà: 'Espero que et toqui a tu'. Sí, pot ser. Igual que agafem el cotxe sabent que hi ha un munt de morts cada mes i bé que seguim conduint. Ara ja no és un risc elevat. No ho entenc"

Pere Tarrida: "El fet que la majoria dels enquestats declarin que les mesures del Govern els semblen insuficients ho trobo summament preocupant. Evidencia fins a quin punt l'alarmisme i la por han penetrat en la nostra societat. La por és el principal recurs dels poders establerts per assegurar-se la servitud voluntària. Anem arreglats!"

En una nova enquesta sobre la proposta de toc de queda, el 75% dels participants hi estan a favor, el 7% no tenen clar que serveixi per frenar els contagis i el 18% hi estan en contra. Un percentatge de detractors superior, però per poc, al de les altres mesures. Entre els partidaris del toc de queda es prioritza aturar el ritme de contagis, i entre els detractors s'apunta que el TC ha posat en dubte el toc de queda:

rogerdelluria: "Es van aixecar restriccions, es va obrir l'oci nocturn en espais tancats, es permeten grans festivals amb desenes de milers d'assistents i la mascareta ja no és obligatòria a l'exterior. Resultat: 8.000 contagis diaris i en creixement continuat. O es frena en sec el ritme de contagis o la cinquena onada s'emportarà la recuperació econòmica, que tant els preocupa, i això comporta assumir responsabilitats per incompetència evident del nou Govern"

David Aragonès Inés: "Avui l'ARA ens explica que el TC diu ara que el primer decret d'alarma era inconstitucional. La meva pregunta és: en quin país vivim que ara, sense decret, el TSJC diu que és viable jurídicament el toc de queda o qualsevol altra mesura restrictiva autonòmica? Si us plau, si algú ho sap que m'ho digui perquè tot és molt incoherent, començant pels que apliquen la justícia"

stats