La veu dels lectors

Entre les crítiques al Parlament i el "no a la guerra": els debats del gener entre els lectors de l'ARA

La investigació sobre els privilegis dels funcionaris del Parlament és el tema que ha generat més debat al gener a l'Ara.cat, amb més d'un miler de comentaris dels lectors, entre els diferents articles. La majoria dels missatges, i els missatges més votats, han sigut crítiques al Parlament.

Lyra: "I el Sr. Mas-Colell no podia dormir pensant d'on trauria els diners per pagar els sous dels mestres cada mes, que vivíem amb l'ai al cor per saber si cobraríem, que van abaixar els sous dels funcionaris, que sí que treballàvem, entre un 5% i un 10%. Vaja, que m'he quedat al·lucinant, mai hauria pensat això del nostre Parlament, n'estic avergonyida, sobretot quan veig famílies desnonades, gent dormint al carrer i gent que, treballant de valent, continuen sent pobres"

Santi Tr: "Pagar un sou públic per no fer res és indecent, tant ara com abans de la crisi. En aquest cas la mesa del Parlament i els diputats van ser molt generosos amb els diners dels ciutadans. Si els ho descomptessin del seu sou i les seves pensions potser s'ho mirarien diferent"

També han rebut molt suport comentaris que comparaven els funcionaris del Parlament amb el personal de diferents serveis públics, com la sanitat, o que aplaudien la feina periodística.

Carme Riu Lloveras: "El més vergonyós, com sempre, és la incapacitat de tallar en sec aquests privilegis. Cap infermera que ha estat treballant i treballa en una UCI de Catalunya durant tota la pandèmia, només per posar un exemple per comparar, cobra [el mateix que] el que cobra menys de tots aquests miserables i és una B-21. No té nom. Vergonya de país. Madrid ens roba, Madrid ens roba… Sí, però vosaltres, diputats i Govern de Catalunya, també"

Cargando
No hay anuncios

Cabestany: "Bona feina periodística, ara a fer-ne seguiment. Qui ho va aprovar? Què fan per esmenar-ho? Què hi diuen els partits? Els sindicats? Com una gota malaia. I d'aquí a un any m'hi jugo que estarem igual. Arg!!!!"

Un altre tema que ha generat molt debat, i comentaris amb molts vots, ha estat la declaració en un judici de l'excomissari José Manuel Villarejo que vinculava el CNI amb els atemptats del 17-A. Aquest ha estat el comentari més votat del mes de gener a l’Ara.cat.

SASSO: "Si amb el que hem sentit avui en seu judicial, Fiscalia, les Corts espanyoles, la Generalitat, els partits catalans, espanyolistes inclosos, no fan obrir una investigació per aclarir aquesta gravíssima acusació o castigar aquest home per greus injúries, realment vivim en un somni, sinistre"

Cargando
No hay anuncios

En els comentaris a articles sobre la declaració de Villarejo també hi ha hagut molt debat sobre la seva credibilitat.

Roser3: "Certament, aquest senyor no mereix cap credibilitat, però aquesta acusació és tan greu que mereix una investigació seriosa"

Zardoz: "El més fotut és que tot el que diu aquest individu té sentit"

Cargando
No hay anuncios

Entre les notícies relacionades amb la política i la justícia, també han estat molt comentades les últimes novetats sobre el 25% de castellà a les escoles. En aquest cas, els comentaris més votats no són d’indignació, sinó a mig camí entre la ironia i la resignació amb aquest percentatge.

Albert Canals Pérez: "Entenc que les escoles que no facin el 75% en català seran expedientades. Potser hi sortirem guanyant"

Kris: "Després que s'hagi fet evident el que molts ja fa anys que sabíem, que molts professors es passen la immersió lingüística per l'arc del triomf, el primer que s'ha d'exigir és que el 75% restant es faci en català. Jo ja firmaria"

Observador: "Cal aplicar la llei i inspeccionar el seu estricte compliment, i expedientar i sancionar els equips directius de les escoles que facin més del 25% en castellà. A més, i pedagògicament és molt important, cal que els alumnes sàpiguen que determinades classes es fan en castellà por imperativo legal"

Cargando
No hay anuncios

Aquest mes de gener, especialment en les primeres setmanes, també ha continuat el debat sobre la vacuna contra la covid, i han generat moltes crítiques unes paraules de Macron sobre els francesos no vacunats.

IsNoGa: "Casualment, avui hi ha un article d'en Ferran Sáez Mateu titulat El Gran Control que encaixa perfectament amb aquesta notícia. Concretament quan parla d'en Goebbels i diu: "No es tractava de manipular la premsa o de cremar llibres: l'objectiu era que això fos innecessari gràcies a la creació d'una societat ramat que assumís voluntàriament les veritats mainstream de l'època. A partir d'aquell moment, la pressió l'acabaria exercint la societat ramat sobre ella mateixa". Abans, que un governant del Primer Món digués que fotria una part de la població, hauria estat menyspreat. Ara, en canvi, amb la pressió mediàtica actual, molta part de la població aplaudeix aquestes accions. I segurament, si cap país (crec que Nova Zelanda ha fet alguna cosa similar) proposés un camp de concentració per a no vacunats, a molta gent els semblaria perfecte..."

Alguns lectors de l’ARA han proposat que els no vacunats paguin el cost de la seva atenció sanitària, però aquesta possibilitat genera molta divisió.

joan.obrador: "La solució és senzilla. Si han renunciat al remei que gratuïtament els oferia la Generalitat, que paguin el cost de l'atenció. Un dia de llit d'UCI val una fortuna. Les UCI són plenes de no vacunats i ara, si altra gent les necessita, tenen problemes importants d'accés"

Cargando
No hay anuncios

Carla56: "És complex. Perquè la sanitat pública també la paguen ells amb els seus impostos. Seria com fer pagar al fumador, al que no cuida el seu colesterol, l'obès gormand... Mitja població, com a poc, quedaria fora de la cobertura sanitària si es fes pagar l'atenció hospitalària a qui no es protegeix. Potser si es deixessin de publicar tot el dia preteses novetats que sovint no resisteixen cap anàlisi lògica, s'evitaria que persones de certa formació (de vegades, també cal admetre-ho, d'escassa) adoptessin postures negacionistes o de dubte. Convèncer sempre ha estat millor que vèncer. Ei, és una opinió..."

Un dels protagonistes del mes ha estat el tenista Novak Djokovic, que no ha pogut defensar la corona de campió de l'Open d'Austràlia perquè no estava vacunat. Els comentaris celebrant la resolució del cas són els que han rebut més suports.

ulyses: "Una bona notícia per al món. Ja n'hi ha prou de xulos prepotents com aquest"

Cargando
No hay anuncios

Gartor: "Djokovic no es vol vacunar. Ho ha dit per activa i per passiva. S'ha de respectar la seva decisió, però també s'han de complir les lleis australianes, que han de ser iguals per a tothom. El que no s'hi val és buscar excuses mèdiques per al que no és altra cosa que una posició ideològica"

JAE: "A tots aquells que el defensen: si hagués estat un tenista de base, d'aquells que estan al 100 i escaig de l'ATP i no passen de la primera ronda, no hauria durat ni un dia. No hi ha com tenir advocats cars. I el primer jutge va rebutjar la deportació perquè no li havien donat a Djokovic les hores mínimes reglamentàries per a explicar-se, no perquè fossin infundades les raons de la deportació"

En l’última setmana també ha generat molt debat la possibilitat d’una guerra a Ucraïna, amb més d’un centenar de comentaris repartits entre diferents articles. Aquestes han estat algunes de les intervencions més votades:

adolfcandela: "Tal com passava amb l'antiga Iugoslàvia, a Europa tenim una guerra sense que a la resta del continent desenvolupat ens incumbeixi gens ni mica. És l’etern conflicte entre l'Europa oriental i l'occidental, la rica. Ni Putin ni Rússia en si mateixos estan disposats a perdre ni un mil·límetre d'influència al món i menys a Europa. Qüestió d'orgull, com sempre ha estat. Les antigues repúbliques soviètiques que es van canviar de bàndol cap a Occident, com Ucraïna, són vistes com una pèrdua i traïció a la Rússia de l'Europa d'Orient. Tenim una guerra a la nostra Europa encara que sigui lluny"

Cargando
No hay anuncios

Aleix: "Si Rússia annexiona la part russa d'Ucraïna, els habitants de la qual sembla que no volen estar a Ucraïna, no hi veig problema, fa anys que estan en conflicte per aquesta raó. Després, Rússia ha desplegat 100.000 [efectius] a la frontera, imagino que és una petita part del que tenen. Qui els aturarà? ¿La UE, que només té un exèrcit de 35.000 soldats i ja té prou marrons en marxa? ¿Els països de la UE es posaran d'acord per defensar Ucraïna quan Hongria i Polònia semblen més afins a Rússia? ¿Els Estats Units voldran revifar la Guerra Freda? No sé si hi ha bons o dolents, blanc o negre, blau o roig, etc. Només sé que els que uns entenen per dolent altres o veuen com a bo, i viceversa"

Els comentaris més directes, recuperant el “no a la guerra”, també han estat entre els més votats:

Francesc: "Més inversió en salut i educació i menys en exèrcits i guerres..."

Pau Macià i Masó: "Si no hi hagués tantes armes, no discutirien tant. Una humanitat de pena”