Entre "ja era hora" i "fomentant la discriminació": les opinions sobre el certificat covid

Entre la comunitat de lectors de l'ARA, la major part dels comentaris són favorables a la mesura, però també hi ha veus contràries

ARA
7 min
El certificat funciona amb un codi QR individual que demostra si s’està vacunat.

El certificat covid per accedir a restaurants, bars, residències i gimnasos, que ha entrat en vigor aquest divendres, ha generat molt debat entre la comunitat de lectors de l’ARA, amb més de 200 comentaris en els últims dies, i més de mig miler sumant-hi els articles relacionats de la setmana passada.

Després que la mesura rebés l’aval del TSJC, aquest dijous, la major part dels comentaris han sigut favorables al certificat:

Xavier Morales Cabrera: "Ja és hora que els que no volen vacunar-se deixin de fer vida social com si res posant-se en perill a ells mateixos i a la resta de gent. Ha de ser exigible per a qualsevol acció fora del domicili. No pot ser que vagis a un concert o a un cinema, per exemple, tenint gent a tocar sense vacunar"

Toni53: "Ja era hora, han trigat massa. Tots els locals oberts. Si es vol, afegir que en els llocs on és necessari treure's la mascareta hi hagi una distància (bars, restaurants). Als altres (cines, teatres, esports, botigues), obert però amb mascareta. Així no es perjudica econòmicament. Ara bé, PASSAPORT COVID OBLIGATORI A TOT EL TERRITORI. El que no es vulgui vacunar que no ho faci, però que agafi una carmanyola i se'n vagi a caminar pel bosc"

En molts casos, amb l’argument que ja s’ha fet en molts altres països:

L’observador: "A principis d'octubre vaig passar amb cotxe per França, Suïssa, Alemanya i Àustria, el covid aleshores era baix i en tots els restaurants dels quatre països ens van demanar sempre el certificat covid. I són països més democràtics que Espanya. Si estàs vaccinat pots contagiar-te, però no et poses tan malalt i les morts baixen, com baixen els llits ocupats a les UCI i, per tant, mor menys gent d'altres malalties, que poden ser tractats. En què pensen els defensors de les llibertats o els jutges? Sovint ens prenen el pèl i callen davant de tantes injustícies i ara clamen al cel i s'esquincen les vestidures"

Llambí: "Han trigat, però cal fer-ho com a Alemanya, França, Àustria…"

I en altres casos defensen, davant del dret de no vacunar-se, els seus propis drets:

Lluís Cabot Ardil: "Totalment d'acord amb el certificat covid. La llibertat que tenen de no voler-se vacunar també l'he de tenir jo, de no relacionar-m'hi involuntàriament. Crec que també seria una bona opció que els vacunats tinguéssim un distintiu extern (tipus pin) i personal que ho indiqués. Cal no oblidar que la LLIBERTAT d'un acaba on comença la LLIBERTAT de l'altre"

ORM: "Als antivacunes: drets individuals? D'acord, però respectant els drets dels altres. ¿Els que defensen la suposada llibertat de no vacunar-se també defensen la de no passar la ITV del cotxe? ¿O la de la caldera de gas? ¿O la llibertat de conduir havent begut molt? Totes aquestes coses són igualment un perill per a tercers, però no sento ningú que s'exclami d'aquestes altres obligacions. De fet, no hi estàs obligat, simplement no podràs fer circular el vehicle o et tallaran el subministrament de gas. Doncs això, el cotxe sense ITV, o qui no estigui vacunat, que es quedin a casa o al pàrquing"

També hi ha, però, veus contràries a la mesura, majoritàriament perquè la consideren una retallada de drets i llibertats:

Martí Abril Ollé: "El govern independentista de Catalunya sempre pioner en la restricció de drets fonamentals dels ciutadans a l'estat espanyol. Ara, a més, fomentant la discriminació i els bocs expiatoris amb un fonament científic molt dèbil (els estudis sobre la potencialitat de menor contagi dels vacunats són contradictoris). I alguns ciutadans aplaudint amb les orelles i traient el petit inquisidor que porten a dins. Tot el que està passant des de l'inici de la pandèmia és demencial, és a dir fruit de ments dements. Per què no concentrem tots els nostres esforços en prevenir i curar en lloc de restringir i culpabilitzar?"

Xavier Sellés: "Cada vegada em sento més decebut d'aquesta societat catalana que no es para a pensar en les conseqüències que tot això tindrà per a la llibertat personal. I, justament, aquest govern i aquests polítics suposadament independentistes que es queixen de la repressió de l'estat espanyol??!! Precisament, tot plegat demostra que els estats cada vegada pinten menys i, per contra, les grans corporacions manen més. L'única solució possible és l'ABSTENCIÓ TOTAL!"

I en altres casos perquè la consideren una mesura ineficaç:

Glokowicz: "Jo em pregunto: si, tal com s’està demostrant, els vacunats encomanen, quin sentit té aquest passaport? Us estan fent creure que aquesta vacuna us dona una seguretat que els fets demostren que no proporciona. Sou solidaris amb els laboratoris farmacèutics, amb ningú més"

Joseppi: "Doncs jo la trobo una mesura conflictiva i ineficaç, que desvia l'atenció de les causes reals del contagi, que són les interaccions socials tant de vacunats com de no vacunats. A França fa molts mesos que l'apliquen i els contagis han crescut molt més que aquí. Això per no parlar dels comentaris ignorants i feixistes que tracten els no vacunats com si fossin leprosos. I que consti que soc vacunat i provacunes"

També hi ha lectors que expressen dubtes per altres motius, i expliquen situacions que creuen que no estan ben resoltes amb el plantejament actual:

Guinedilda: "¿I les persones que per causa mèdica no es poden vacunar o que han tingut reacció a la primera dosi de la vacuna? Sense certificat covid ni cap altre tipus de document. Si vols sortir, t'has de pagar la PCR cada vegada. Sanitat no ha pensat en aquest col·lectiu que se sent discriminat"

Marcel·la Sarró Planas: "Vaig passar el covid fa 6 mesos i no em van fer cap PCR. Per tant, no vaig estar diagnosticada. M'he fet la prova d'anticossos pagant-la jo, en tinc molts i el paper diu que soc immune, però no tinc certificat covid. En canvi, la meva germana està vacunada amb dues dosis i a les anàlisis no té anticossos, però sí el certificat. Això és incoherent. Ah, i al laboratori on em van fer les anàlisis em van demanar la targeta sanitària perquè estaven obligats a passar-ho a Catsalut"

La setmana passada, després del confinament dels no vacunats a Àustria, l'article d'opinió de Sebastià Alzamora titulat "Castigar els no vacunats" va rebre molts comentaris que defensaven aquella mesura i argumentaven que no és cap càstig als no vacunats:

EnrocLlarg: "Per a mi l'objectiu no hauria de ser castigar ningú sinó evitar que aquests paràsits socials condicionin l'evolució de la pandèmia, la salut dels altres i la recuperació de la normalitat"

Pep Agut Bonsfills: "Trobo que els governants d'Àustria no estan castigant ningú sinó premiant els ciutadans que tenen el sentit de la responsabilitat necessari per poder-se considerar a ells mateixos persones lliures"

Diversos lectors lamentaven que les persones que no es volen vacunar es posen en perill a elles mateixes però també a la resta, i defensaven que se’ls retallin llibertats:

Met: "Francament, després d'haver posat milers de milions de vaccins, després de l'aclaparadora evidència científica, no entenc tots aquests que seguiu amb els patètics arguments de «vaccí experimental». Aquí l'únic sobradament comprovat és que el covid mata i que mata moltíssim més els no vaccinats, mentre que els efectes adversos del vaccí després, insisteixo, dels milers de milions de dosis subministrades, són irrisoris. Ara bé, si us estimeu més creure quatre gurus il·luminats abans que el 99% de la comunitat científica i de les evidències acumulades, és el vostre problema. Però sigueu conscients que, a banda del perill que correu, sou un reservori perfecte perquè el virus segueixi circulant i mutant, i això ja no és tan bonic perquè ens perjudiqueu a tots. Si us plau, no us acosteu a mi ni a la meva gent"

Gatvell: "Els negacionistes antivacunes són un factor fonamental en la prolongació de la pandèmia. Totes les autoritats científiques ho diuen. Tota la xerrameca i falsedats que fan servir s'estan desfent cada dia de manera més evident. La seva negativa a vacunar-se contribueix a escampar noves onades de virus i provoca ingressos hospitalaris i morts. Ajuden a allargar els efectes econòmics adversos. Contribueixen al risc de noves mutacions més perilloses. En definitiva, són un perill públic perquè amenacen el benestar dels altres. Per això han de pagar un preu en forma de restriccions i prohibicions. Quan la teva llibertat perjudica els altres és just que te la retallin. Cada cop hauran d'acceptar normes més estrictes"

En resposta als que defensaven la seva llibertat individual, diversos lectors ho consideraven una mostra d’egoisme:

M22: "Els fans de l'argument de la llibertat individual pensen només en la d'ells"

Llambí: "Seguint l'argumentari dels antivacunes i la llibertat individual, no sé per què no es permet fumar als avions, ni circular sense cinturó, ni les prohibicions de conduir amb nivell d'alcohol elevat a la sang. Ja ho deia el seu Aznar: «¿Quién es la DGT para decirme cuánto puedo beber?» Resum: jo primer i la resta que es foti"

Alguns fins i tot demanaven que els que no es volen vacunar hagin de pagar el cost de la seva atenció mèdica:

L'Escurçó negre d’Horta: "S’hauria de fer que els no vacunats perquè no els dona la gana paguessin de la seva butxaca les despeses d’hospitalització, que si algú no ho sap són d’uns 600 euros al dia en unitat d’hospitalització i 1.200 a l'UCI. Per què m’he de jugar la vida jo cada dia per un grapat de llunàtics que neguen les evidències? Perdoneu però algú ho havia de dir!"

Kikoman: "Els no vacunats que agafin la covid que vagin a la sanitat privada, després del primer cas tots correran a vacunar-se"

Tot i que la majoria dels lectors defensaven la decisió d'Àustria i la vacunació, també hi havia comentaris contraris al confinament dels no vacunats:

Martí Abril Ollé: "Per què no confinem les vacunes, deixem tranquil·la la gent sana i curem els malalts?"

Glokowicz: "Em fa la sensació que estem vivint un assaig d'enginyeria social. Ens han fet tenir por, han alimentat la incertesa, i això fa que molta gent estigui disposada a renunciar a parcel·les de llibertat a canvi de seguretat. Però la seguretat sense llibertat és despotisme, autoritarisme. I el missatge de la tensió entre seguretat i llibertat s'està repetint incessantment als mitjans de comunicació"

I, a l’article d’Antoni Bassas titulat "Malícia i ignorància amb les vacunes", alguns comentaris expressaven dubtes sobre les vacunes anticovid:

Geotechnical Solutions, S.L.: "Jo no soc antivacunes, ni d'extrema dreta, però tampoc em convencen aquestes vacunes pel covid, que de fet m'he hagut de posar per poder veure la meva mare (qui m'ha posat el condicionant de fer-ho si la vull veure o visitar dins de casa). Pensi que la major part de gent que conec que no es vol posar la vacuna és gent amb carrera universitària, molts de ciències, duen una vida sana, són esportistes, i estan molt més ben informats del que vostè es pugui pensar. Sobretot, no són negacionistes. Són qüestionadors de la realitat que ens venen i de la que ens toca viure. I permeti'm també que li digui, parlant de ciència, que sense qüestionar els paradigmes actuals, la ciència ni avança, ni va enlloc, ni pot ser un profit per a la societat"

Marta Martín Llahí: "L’eficàcia de les vacunes és molt més baixa de la suposada inicialment, no protegeixen del contagi ni eviten la transmissió i, cosa que em sembla molt més preocupant, no sabem quins efectes adversos hi haurà en el futur. I això només ho sabrem amb el temps, temps que no s’ha volgut invertir. Obligar a punxar-te una cosa amb tantes incerteses és un delicte"

stats