"No aturen les clavegueres perquè no tenen voluntat de fer-ho": les opinions sobre l'espionatge dels lectors de l'ARA

El Catalangate i la mobilitat a Barcelona, els dos grans debats de l’últim mes

Edifici que allotja el grup israelià NSO, a Herzliya, prop de Tel Aviv
ARA
02/05/2022
5 min

L’espionatge massiu a l’independentisme ha sigut el tema més comentat pels lectors de l’ARA durant el mes d’abril, amb més d’un miler de comentaris. La majoria, molt crítics amb el govern espanyol, al marge del paper que hi hagin pogut tenir les clavegueres de l’Estat o la justícia. Abans que el govern espanyol hagi denunciat, aquest dilluns, que també van ser espiats els mòbils de Pedro Sánchez i Margarita Robles, l’exvicepresident Pablo Iglesias va publicar un article a l’ARA en què es preguntava: “¿Espiava l'Estat o espiava el govern?” El comentari amb més suports va ser aquest:

Jz: "Aquesta distinció entre Estat i govern és una excusa per espolsar el govern espanyol de responsabilitats. La feina del govern és controlar els seus braços actuadors. Si no ho fa és igualment responsable. I no siguem passerells, passa perquè deixen que passi, i no aturen les clavegueres perquè no en tenen voluntat. ¿Algú es pensa que el govern espanyol està al marge del major problema polític de l'Estat? ¿Algú es pensa que si els espiats fossin espanyolistes no s'arribaria al fons de la qüestió?"

Les informacions sobre una hipotètica autorització judicial també van generar moltes crítiques:

Carles Puente: "És gravíssim! I que hi hagi autorització judicial encara més! Això demostra com estan d'esbiaixats aquests jutges amb la seva obsessió malaltissa per la unitat d'Espanya. Són incapaços de veure que els drets humans, els drets fonamentals, estan per sobre la integritat territorial d'Espanya"

Però el que va encendre més els ànims van ser les paraules de la ministra de Defensa, que va justificar l’espionatge amb la pregunta: "Què ha de fer un estat quan algú declara la independència?" La majoria dels lectors li van respondre que el que hauria de fer seria abordar el conflicte polític:

EnrocLlarg: "Què ha de fer un estat? Depèn de si és un estat de dret o si no ho és"

Maria Cinta Comet Segú: "És a dir, ens van espiar perquè volem marxar! Més clar l'aigua, oi?”

Corderoura: "Què ha de fer un estat quan algú declara la independència? Potser preguntar-se què han fet malament amb Catalunya els últims 300 anys? Espanya no té solució... Ho porten al seu ADN"

LS520152: "Senyora, el que es pot fer és parlar, negociar, analitzar per què ha crescut tant l’independentisme en els últims anys. Estem parlant de democràcia"

Malgrat tot, els lectors de l’ARA no preveuen que l’escàndol tingui conseqüències polítiques importants:

Zardoz: "La taula ja fa temps que és morta. Alguna conseqüència política més?"

Manuel Regales Moreno: "A empassar-nos-ho com sempre. Un parell de tuits de barra de bar del Rufián i tan amics"

Retencions a la C-31 abans del nou túnel de les Glòries.

Al marge de la guerra d’Ucraïna i de la situació del català, que fa mesos que estan entre els temes més comentats, l’altre gran debat de l’últim mes ha sigut sobre la mobilitat a Barcelona. Primer per la informació que apuntava que entrar a Barcelona és el doble de lent amb l'estrena del túnel de Glòries, que va generar molts comentaris contra l’Ajuntament:

Jaumetix: "El més important per a l'Ajuntament és fer la punyeta als conductors. És igual si el transport públic va bé o malament, en això sempre podem donar la culpa a la Generalitat. Ara bé, emprenyar els conductors, això sí que és l'esport número u d'aquest ajuntament. I no patiu que tornarà a sortir a les pròximes eleccions"

SomiSerem2: "Tot el que sigui demonitzar el cotxe privat ja els va bé, a aquesta colla de l'Ajuntament. Reducció amples vies, milers de km en carrils bici que la gent gran no pot utilitzar, carregar-se zones blaves i verdes d'aparcament per fer carrils bici, desdoblar carrils en doble carril de bus que sempre va buit, penalitzar les entrades a la ciutat amb semàfors de llarga durada i prioritzar les sortides... Després et trobes que posen els preus que volen de transport públic, no pots agafar taxis perquè es passen el dia embussats, i no tens la llibertat d'agafar el cotxe privat com a ciutadà barceloní. Estem discriminats…"

Maria Cinta Comet Segú: "Com ja deia ahir, a aquesta Barcelona de Colau i companyia, en lloc d'avançar endavant, s'avança cap enrere, com fan els crancs. Uffff..."

JRM: "La sra. Sanz, tan preocupada ella per la salut dels ciutadans, els duplica la pol·lució fent-los estar el doble de temps per entrar a Barcelona. Brillant!"

I després per la notícia que la Fiscalia investiga les superilles de l'Eixample de Barcelona, cosa que va provocar la reacció contrària, amb majoria de comentaris a favor del consistori:

Marc Hortal Galí: "Encara més sorprenent que s'acusi el projecte de ser ideològic. Reservar espai per a vianants és ideologia, cedir els carrers als cotxes és un fet natural i neutre, una llei de la natura..."

Rafel Balagué: "Tenint fiscals i jutges, ens podem estalviar de fer eleccions. Ells decidiran sobre pandèmies, sobre la llengua, sobre la contaminació, l'urbanisme, etc."

Marc Hortal Galí: "És increïble que s'investigui això per «delicte contra l'ordenació del territori» amb la quantitat de barbaritats que s'han fet al territori. On queda el dret a la salut i l'aire net? Què passa amb la lluita contra el canvi climàtic?"

EnrocLlarg: "Esclar que té intenció ideològica. Els partits tenen ideologies, es presenten a eleccions amb un programa, i els ciutadans, que també en tenen, voten a qui consideren més convenient perquè l'executi. Si a en Granell, o qui sigui, no li plau, doncs que votin a Vox o qui els roti. Però no sé què hi ha de fer la Fiscalia en tot això..."

Els milers i milers d'aficionats de l'Eintracht celebrant el triomf al Camp Nou.

En Esports, ha sigut molt comentada la presència massiva d’aficionats rivals al Camp Nou durant el partit Barça-Eintrach, amb divisió entre els que culpen la directiva i els que culpen els socis del club:

smarto: "Sap greu dir-ho, però aquí la directiva hi té molt a veure, perquè sembla que el club controlava la majoria d'entrades disponibles i carnets alliberats. Que s'ho facin mirar, perquè segur que han perdut més diners havent quedat eliminats, humiliats i avergonyits que per la caixa que hagin pogut fer avui"

Josep Maria Recasens Soriano: "Va ser un escàndol. Com és possible que es posin a lliure venda desenes de milers d’entrades en lloc de posar-les a disposició dels socis que no tenen seient, a preu assequible? Com se’ls ha pogut escapar de les mans d’aquesta manera? A la meva zona hi havia més alemanys que culers. I en moltes altres. Ho vàrem passar fatal enmig de hooligans de l’Eintrach"

Underclass: "Es poden fer les acusacions a qui es vulgui, però el primer i principal culpable és el soci abonat que decideix no anar a animar l'equip en el partit més important de la temporada. Passada de mà per la cara de l'afició de l'Eintracht, que ha demostrat que sí que s'estima de debò, i no només de boqueta, el seu equip. L'Eintracht sí que ha demostrat ser més que un club en aquesta eliminatòria"

Montcada2: "L'abonat que no va al camp amb una mínima regularitat no ha de poder renovar l'abonament. La cadira és per ocupar-la, no per fer-hi negoci"

stats