El debat dels botellons: joventut mimada o joventut sense futur?
Els macrobotellons de les últimes setmanes, primer a la UAB i més tard a Barcelona per la Mercè, en aquest cas amb aldarulls, han generat un debat intens entre la comunitat de l’Ara.cat. D'una banda, els que parlen de joventut mimada. De l'altra, els que parlen de joventut sense futur.
Molts comentaris dels lectors són crítics amb els botellons en global, i no només amb els aldarulls:
— Alicia. VdM: "L'incivisme dels botellots és inacceptable. Ara s'hi afegeix el vandalisme i ens volen vendre que els incívics són els bons. Pobrets, que els roben el mòbil! Qui no vulgui pols que no vagi a l'era"
— FJE: "El jovent que va de botelló demostra incivisme (brutícia), poca cura del seu cos (emborratxar-se) i un esperit transgressor equivocat. Són el producte actual d'una joventut mimada, mantinguda per la seva família, totalment immadura i incapaç d'assumir responsabilitats. Dir que "han patit molt durant la pandèmia"... Que ens ho expliquin a les generacions de postguerra, de privacions, dictadures, entrada al mercat laboral als 14 anys, etc. Quina barra!!!"
Altres, en canvi, se centren més en els aldarulls, i critiquen el que consideren passivitat en l'actuació policial:
— Gatvell: "La crònica no menciona en cap moment que hi hagués detencions o càrregues policials. Més aviat descriu una actitud policial passiva. Si la concentració hagués estat motivada políticament, per exemple, una mani independentista, no tingueu cap mena de dubte que davant de ferits, destrosses, baralles i incendis els Mossos haurien carregat violentament i haurien fet detencions i enregistrat vídeos amb agents de paisà"
— Alfred Mer Jurnet: "Els dispositius han fallat perquè els que en tenen la responsabilitat no l'assumeixen. El cap de la guàrdia urbana i el regidor de seguretat haurien de dimitir immediatament i els comandaments aquest any es queden sense primes de productivitat. A l'alcaldessa ja se li passarà factura electoral (amb Ernest Maragall d'alcalde la magnitud del desgavell no seria d'aquest ordre), però als professionals al càrrec cal exigir-los eficàcia en la feina, més professionalitat i més capacitat de gestió dels equips de funcionaris a càrrec"
També hi ha veus que lamenten que es criminalitzi els assistents als botellons, o fins i tot els joves en global:
— Oc080858: "Estic una mica cansat de les notícies que mostren que els joves no paren de liar-la. Estic convençut que els responsables violents són una minoria. Per què no es remarca això? Sempre hi ha gent que vol petar-ho tot, a les manis independentistes també passava. Potser convé mostrar el jovent irresponsable com a culpable de noves infeccions o de la situació actual del covid. ¿I del jovent que ha treballat i treballa com a rastrejador? ¿I del jovent que s'ha fet voluntari de la Creu Roja durant la pandèmia per ajudar les persones grans?"
— Joan Sánchez: "La població catalana entre 15 i 30 anys s'acosta al milió i mig de persones. No fem responsable tot un col·lectiu del comportament vandàlic d'una ínfima minoria. En les manifestacions massives i pacífiques algunes desenes de persones acaben trencant aparadors i cremant contenidors i no culpabilitzen per això el conjunt dels participants"
Altres posen el focus en identificar els autors dels aldarulls, després que un portaveu d’un sindicat de la Guàrdia Urbana acusés el col·lectiu de menors no acompanyats:
— Gatvell: "Em temo que els polítics faran tot el possible per amagar qui són la seixantena de detinguts. Taparan la merda. Ho faran amb l'excusa de no criminalitzar col·lectius socials desafavorits. Però amagar el problemes no resol res, al contrari"
— Rosa Maria Escudero Carbonell: "El bonisme mal entès portarà vots a Vox i PP. Al temps"
Molts lectors assenyalen com a responsable l'Ajuntament de Barcelona, i concretament Ada Colau i Albert Batlle:
— Jaume Rovira Pujol PUJOL: "Colau i Batlle dimissió. Ells són els principals responsables de tot això"
— Vulldir: "Si l'Ajuntament de Barcelona és incompetent per controlar i mantenir la seguretat a Barcelona, que no carregui les culpes a altres. L'Ajuntament de Barcelona va de mal en pitjor"
Però d'altres repliquen que la responsabilitat és compartida:
— Sorragruixuda: "Jo crec que Colau i Batlle en tenen una part final de culpabilitat, però em sembla simplista dir que tota la culpa és seva. Per a mi la culpa és del sistema que ens hem permès entre tots (uns més que d'altres) i de les respectives famílies, que no tenen ni la més pàl·lida idea de com canalitzar-ho"
— Coloma: "Un fracàs social. Han dimitit les famílies i des del mateix Govern s'han desautoritzat els Mossos de manera reiterada. No és un problema de Barcelona, és un problema col·lectiu que s'ha d'abordar ja! No ho podem normalitzar ni justificar"
També hi ha lectors que defensen els botellons posant-hi condicions:
— Lourdes Guardia: "Que facin els botellons, però que recullin la seva merda! I que no molestin els que volen descansar. Un respecte per l'altre, això és el que han d'aprendre!"
— Carles Bozzo i Colomer: "He estat escoltant aquests últims dies els joves i entenc el que diuen sobre la manca de socialització que han suportat durant els mesos de restricció... Jo no estic en contra de la trobada, del botelló, ho veig com una sortida necessària i natural del jovent, però voldria, ara també, sentir què diuen de les baralles, de la trencadissa de vidres, de les agressions amb armes, de la crema d'algun cotxe... fets inadmissibles"
I assenyalen les dificultats d'altres opcions d'oci per als joves:
— Jordi Francesc Giménez Duran: "Em ve a la ment la sistemàtica marginació i a vegades persecució de moltes de les manifestacions lúdiques col·lectives (i assequibles) del ric associacionisme català, una màquina de cohesió social que no interessa a segons qui, per no ser del seu domini. Fa 20 anys hi havia moltes més associacions de tot tipus que feien activitats, locals socials, festes i revetlles populars"
— josepmaria1: "Quants calés val sortir de nit, per a la gent jove, a una discoteca o similar... Cubates 10 euros, sopar tirant baix 15 euros... Podem fer números... Només 3 cubates més sopar... 45 euros. Fent només això, sense comptar res més... Xavals de 18 o 19 tenen 50 euros per cada nit que surtin??? Una coca-cola de litre 2 euros tirant llarg, més una botella de gin 6 euros... i veuen tota la colla... Què fem???"
En resposta als joves que parlen dels anys perduts per la pandèmia, moltes persones grans recorden experiències més dures, com per exemple al servei militar:
— Gat Vell: "Si hagués hagut de fer la mili, com jo, sabria el que és perdre dos anys de la vida. I si després de la mili hagués hagut de fer una feina a partir de les 3 de la matinada, també sabria què és renunciar a la marxa"
— Yol: "El coronavirus ens ha robat dos anys a tots, i molt més a la gent gran, que potser en alguns dels casos seran els seus dos últims anys. Tots tenim ganes de recuperar la normalitat però és la realitat que ens ha tocat viure i el millor que podem fer és adaptar-nos-hi i pensar més enllà de la nostra realitat. Entenc que el jovent necessiti el seu espai d'oci, però no entenc les actituds egoistes"
I també molts comentaris critiquen la joventut actual en global, recordant que altres generacions van patir la guerra o van haver de treballar des de petits:
— Agustí: "Aquesta canalla viu massa bé. S'haurien de preocupar del que els espera d'aquí uns anys, i no de ballar, emborratxar-se i demanar que els hi solucionin tot. La patacada serà tan gran…"
— Nowanko: "El meu besavi el van enviar a la guerra i el meu avi estava treballant al camp. Pobres... Que podien estar a casa jugant a la Play amb aire condicionat"
Altres, en canvi, intenten posar-se en el lloc dels joves i lamenten la falta d’empatia dels més grans:
— MRG: "Imagino que ningú que escriu els comentaris aquí té menys de 20 anys, jo inclòs. Recordeu-vos quan teníeu 18 anys! Ja Sòcrates es queixava de la joventut que no sabia on anava... i continuem, i continuarem igual"
— Jesús G.: "Els hem tancat sense possibilitat de comunicar-se, els hem reclòs a casa prohibint l'horari nocturn. Els adults ja teníem vàlvules d'escapament. No. És una visió d'un vell pensar que la vida d'un jove s'acaba quan se'n va el sol"
I hi ha qui va més enllà i lamenta que el futur dels joves és poc esperançador i que això és culpa de les generacions anteriors:
— Ni!: "Demanem a adolescents i joves que es responsabilitzin d'un tema concret quan els adults no ens responsabilitzem de res que tingui a veure amb els problemes que tenen ells. Els diem egoistes per sortir a beure al mateix temps que els estem deixant un planeta de merda i unes possibilitats de futur ben magres"
— Martí Abril Ollé: "¿I ningú es pregunta per les causes dels botellons? ¿No deu ser la conseqüència de l'atzucac al qual estem conduint la joventut, a qui hem estat reprimint el present i li estem condemnant el futur amb la devastació econòmica i ecològica del planeta i el més que probable col·lapse civilitzatori? ¿No és una expressió més del famós No future dels punks dels 70?"