Qui té la culpa de la falta d'inversions? Les opinions dels lectors de l’ARA

4 min
Usuaris de Rodalies en una imatge d’arxiu.

La falta d’inversions de l’Estat a Catalunya ha sigut un dels temes més comentats de l’últim mes a l’Ara.cat, amb diversos missatges de lectors que en culpen els mateixos catalans, perquè és un problema que ve de lluny:

Jz: "Diuen els americans: enganya'm una vegada, culpa teva; enganya-me'n dues, culpa meva. Doncs sí: culpa nostra… Sabem què hi ha, en tenim mostres contínues!, i no hi fem res"

DavidV: "Una notícia tan habitual com la que anuncia l'arribada de l'estiu cada any. Suposo que els unionistes hi estan molt d'acord perquè poc fan o diuen. Els neoautonomistes sortiran a fer alguna declaració i poc més"

També hi ha hagut diversos comentaris en què assenyalen el govern espanyol i el PSC:

Joseppi: "Té molt mèrit que això passi amb el gobierno más progresista de la historia, que governa gràcies a independentistes catalans, i que suposadament té una agenda del reencuentro benèfica amb Catalunya per tornar-nos a la cleda constitucional"

Artur Marquès: "Què diu el Sr. Illa de tot això?"

I també crítiques contra l’empresariat català:

Txebi: "I els senyors del Foment del Treball Nacional, quan veuen aquestes xifres, què fan? Un carajillo i un puro?"

Joan Carles a bord del 'Bribón' al Club Nàutic de Sanxenxo

L’altre gran tema de debat del maig ha sigut la visita a Espanya de Joan Carles de Borbó, que es va prendre de broma la idea de donar explicacions. A l’Ara.cat, molts comentaris han sigut crítiques a l’Estat:

Vulldir: "Aquest home es passeja per l'Estat on ha fet de tot i no passa res i, per contra, altres que exposen idearis sense violència estan tancats o exiliats"

Clemeni: "És el que tenen les dictadures postmodernes. Engarjolen la dissidència política, estoven els manifestants pacífics al carrer, espien i conspiren contra organitzacions socials, càrrecs institucionals, líders polítics, advocats i partits polítics, mentre donen aixopluc i justifiquen la corrupció del poder. ¿I encara hi ha qui no vol la independència?"

Ton Pujadas: "Una mostra del que és Espanya: la reunió d'un delinqüent i un aprofitat i l'aplaudiment dels fills del franquisme"

També han rebut moltes clatellades la Casa del Rei i el govern espanyol:

Missandei: "¿Però algú es creu que tot aquest vergonyós espectacle es podria fer si la Casa del Rei, sí, la d'aquest totxo repressor de Felip VI, no ho volgués?"

Zardoz: "Una trobada sens dubte innecessària. Per mantenir una llarga conversa, avui dia, al segle XXI, hi ha altres maneres, menys ostentoses, de fer-ho. Aquesta trobada ha estat una prova de força per mesurar l'ambient i que el populacho se vaya acostumbrando a verme. El govern espanyol fa veure que s'esquincen les vestidures, però sense el seu consentiment el rei emèrit no hauria tornat"

Barcelona, sota la contaminació

La proposta d’un peatge urbà per circular per Barcelona ha generat un debat amb més matisos. Alguns lectors hi estan d’acord però posen altres elements sobre la taula:

Andrea Corominas Roura: "Em sembla bé, però primer millores la xarxa de transport públic, grans pàrquings fora de Barcelona amb llançadores al centre, i llavors parlem de pagar. Als que venim de fora de Barcelona ens ho posen molt difícil. Vic-Barcelona en tren triga més que quan vaig començar a estudiar fa més de 35 anys!"

Altres, en canvi, s’hi mostren en desacord, amb arguments diversos:

Menairo72: "Potser ja se n'està fent un gra massa... Hi ha gent que no va a Barcelona de turisme i a pagar preus estratosfèrics de pàrquings per gust, sinó per necessitat. Fem una cosa, en lloc de vendre mirallets als indígenes amb Jocs Olímpics d'Hivern de pa sucat amb oli, posin hospitals i unitats de cures intensives als Pirineus, les Terres de l'Ebre, etc. i vinguin vostès per necessitat i paguin 4 euros"

ARM: "Un cop més, les persones més acabalades no tindran cap problema amb pagar per circular amb els seus 4x4 d'alta gamma. De fet, aquesta mesura els encanta, perquè els apartarà tot el trànsit que els fa nosa, mentre que empobrirà una majoria de ciutadans que ja fan prou esforç cada mes amb els impostos..."

La presència del creuer més gran del món (i 12 més) la mateixa setmana ha generat indignació, amb majoria de veus contra el turisme massiu i contra la contaminació dels creuers:

Joan Roig: "Ara obren el debat? Ja fa anys que s'hauria d'haver limitat aquest tipus de turisme massiu i invasiu a costa dels ciutadans. Acabarem enyorant el covid"

Jordi Bufurull Gallego: "Tal com està el panorama amb el canvi climàtic, intoxicació de l'aire de la ciutat, gentrificació, ¿i encara hi ha qui defensa aquest turisme? Què més ens ha de passar perquè ens adonem que els profits directes a la ciutat són escassos i que els grans beneficis són per a navilieres multinacionals amb seu a paradisos fiscals?"

Imatge del Festival d'Eurovisió

El maig també ha deixat una victòria d'Ucraïna a Eurovisió més relacionada amb la guerra que amb la música, cosa que ha generat opinions contraposades:

Jose Fernandez: "La pregunta correcta seria si em sembla bé o malament que hagi guanyat Ucraïna per motius polítics. La veritat és que em sembla bé el que hagin votat els eurofans, perquè d’això va Europa. Que la solidaritat s’expressi en un concurs de la cançó, acollint, enviant ajuda, o condemnant l’agressor, em sembla bé. Per a mi, la solidaritat està per sobre de la festa"

tonsa57: "¿Però és una competició o una reunió d'amics que munten el xou perquè guanyi el que fa mes peneta? Quina estupidesa de concurs"

També hi ha hagut discussió sobre Chanel, tercera classificada com a representant de l'Estat:

dcdlm: "Estic content que la representant de RTVE no hagi guanyat. Ara en Collboni es queda sense l'opció de presentar la candidatura de Barcelona com a seu de la vulgaritat aquesta"

Badabaga: "Que una veu i un cul cubans però formats en gran part a Catalunya, als peus de Montserrat, com el mató, hagin donat la volta al món, hauria de ser motiu d'orgull per a tots els catalans i les catalanes. Que visquin Chanel, Monistrol, Catalunya i els Països Catalans!"

A diversos usuaris, però, els debats sobre el festival no els han interessat:

Nuri Sala Claveras: "M'importa un rave"

stats