Torra compareixerà dijous al Parlament però no es votarà una resposta a la sentència

La intervenció del president al ple serà per un temps il·limitat i els grups podran respondre

Torra creu que seria "irresponsable" convocar eleccions després de la sentència dels judicis al procés
Marc Toro / Xavi Tedó
15/10/2019
3 min

BarcelonaLa junta de portaveus del Parlament ha aprovat que el president de la Generalitat, Quim Torra, comparegui aquest dijous a les 10 hores en el marc de la resposta a la sentència del Procés, segons confirmen fonts parlamentàries. El cap del Govern va demanar aquest dilluns poder comparèixer a la cambra després de conèixer el veredicte del Tribunal Suprem. A l'espera de saber quin serà el contingut de la seva intervenció, les mateixes fonts confirmen que serà un ple sense votacions.

La intervenció del president serà per un temps il·limitat, els grups podran respondre posteriorment durant un total de 10 minuts i podria haver-hi torns de rèplica. El que no hi haurà, tal i com estan configurades la compareixences, és cap possibilitat de votar una resposta institucional a la sentència, malgrat que Torra havia dit que "seran el Parlament i els seus representants legítims els que, davant d'una sentència que pot ser el torpede més greu contra la convivència de Catalunya, hauran de prendre una decisió".

La CUP, en aquest sentit, ha rebutjat la compareixença del cap del Govern en considerar que l'excepcionalitat del moment requeria l'aprovació d'una proposta de resolució conjunta entre els grups contraris a la repressió de l'Estat i que posés l'accent en les reivindicacions d'autodeterminació i sobirania, segons han explicat els cupaires en roda de premsa. El diputat Vidal Aragonès ha exposat que "la centralitat no passa per la compareixença del president Torra, sinó per una proposta de resolució conjunta i que posi per davant la sobirania del Parlament [...] Emplacem el conjunt de les forces polítiques a estar a l'alçada del moment i del que va expressar ahir el nostre poble", ha demanat.

Els tres grups independentistes negociaven aquest dilluns una resolució conjunta sobre la qual, per ara, no hi ha acord. El contingut de la resolució és un punt especialment delicat, després que la setmana passada el Tribunal Constitucional collés la mesa del Parlament per les resolucions aprovades sobre la independència i la monarquia. Aragonès no ha volgut explicar quines són les divergències amb les dues grans forces independentistes en la proposta de resolució. "Hem de poder parlar del dret a l'autodeterminació i de sobirania", s'ha limitat a dir. Fonts parlamentàries asseguren que JxCat i ERC no s'han pronunciat a la reunió de la junta de portaveus d'aquest dimarts en relació al ple específic que reclamaven els anticapitalistes.

A l'espera d'un futur acord, en el qual la CUP voldria sumar-hi els comuns, els de Jéssica Albiach han confirmat que no han participat dels intents de les forces independentistes de promoure una resolució conjunta i, de fet, han donat per bona la compareixença de Torra. "Ja vam votar a favor d’algunes propostes de resolució la setmana passada i l'altra setmana tindrem un ple ordinari on podrem abordar aquestes qüestions", ha remarcat la portaveu del grup de Catalunya En Comú-Podem. "Ara volem saber què pretén el president Torra quan anima els manifestants a mobilitzar-se i després dona ordres per carregar o què li pensa traslladar al rei o al president espanyol en funcions", ha afegit Albiach.

Els republicans, de fet, han registrat aquest mateix dimarts una moció per al ple ordinari dels dies 23 i 24 d'octubre perquè la cambra catalana rebutgi la sentència per "injusta" i critiqui que el veredicte judicial "no és més que el resultat d'un judici polític i d'una causa general contra l'independentisme". El text presentat pel partit d'Oriol Junqueras també demana reprendre i aprofundir el diàleg amb l'Estat per resoldre el conflicte polític. Els comuns no han entrat a valorar aquest text.

stats