El Suprem rebutja tornar la fiança de 50.000 euros a Santi Vila perquè creu que persisteix el risc de fuga
L'exconseller al·legava una situació econòmica "d'extrema necessitat"
MadridEl tribunal del judici del Procés ha rebutjat retornar a Santi Vila la fiança de 50.000 euros que va dipositar per eludir la presó provisional que va dictar la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela el 2 de novembre de 2017. Els magistrats consideren que no s'ha reduït el risc de fuga de l'exconseller per molt que estigui assistint cada dia a les sessions del judici oral que, entenen, és una "expressió de la seva càrrega processal". En un escrit presentat a mitjans d'abril, Vila al·legava una situació econòmica d'"extrema necessitat" per afrontar les despeses derivades dels desplaçaments, l'allotjament, la manutenció i la defensa jurídica.
Els jutges adverteixen que les repercussions al seu patrimoni no justifiquen la devolució de la fiança perquè creuen que la possible "sostracció de l'acció de la justícia" és el "factor decisiu". Com que al seu entendre no s'ha limitat el risc que Vila eludeixi les seves responsabilitats judicials, opten per no retornar aquests diners, que Vila va aportar gràcies a la col·laboració de persones del seu entorn.
A més, el tribunal subratlla que a Vila se li va imposar un import de fiança que se situa en el tram inferior respecte a la que van haver d'afrontar altres acusats en la seva mateixa situació personal. Es refereix implícitament a Carles Mundó i Meritxell Borràs, que van passar dos mesos a la presó però van sortir-ne el 4 de desembre pagant una fiança de 100.000 euros.