Sánchez busca suports polítics per a les “mesures excepcionals”

El president del govern espanyol en funcions tanca la porta als indults, garanteix que la sentència s’aplicarà “íntegrament” i apel·la a la unitat dels partits estatals

Pedro Sánchez ha comparegut en una roda de premsa sense preguntes / REUTERS
Laia Forès
14/10/2019
3 min

Madrid[Segueix aquí en directe les reaccions a la sentència]

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, compareixia dilluns a mig matí des de la Moncloa, en un discurs en què es reivindicava com a president i màxim responsable d’oferir una resposta a qualsevol cosa que pugui passar a Catalunya, a qualsevol gest al marge de la legalitat per part del Govern com a resposta a la sentència del Procés. Es posava la bena abans de la ferida i feia un discurs farcit d’advertències i poc -o gens- conciliador. A poques setmanes de la cita electoral del 10-N, Sánchez opta per l’estratègia d’endurir el to amb Catalunya i prioritzar les amenaces a les propostes per trobar solucions al conflicte territorial entre Catalunya i l’Estat.

Sánchez busca la unitat dels principals partits de l’oposició per si cal imposar “mesures excepcionals”, en clara referència a la possible aplicació del 155 o de la Llei de Seguretat Nacional. Espera comptar “amb la cooperació lleial de totes les forces polítiques compromeses amb la Constitució”.

Després del seu discurs presidencial per valorar la sentència -sense permetre preguntes als periodistes-, el cap de l’executiu espanyol va trucar els líders de l’oposició: el del PP, Pablo Casado; el de Cs, Albert Rivera; i el d’Unides Podem, Pablo Iglesias. Sánchez els va traslladar que “si fossin necessàries mesures excepcionals, aquestes haurien de ser compartides per totes les forces polítiques”. El líder del PSOE també els va recordar que “arribat el cas, el govern [espanyol] actuarà amb serena fermesa, proporcionalitat i unitat”.

Crida a la responsabilitat

L’aposta per buscar la unitat política és clara. El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va fer una crida a la “responsabilitat” i la “cooperació” dels partits. “Hem d’estar a l’alçada i tancar files”, va demanar. En una compareixença, de nou, sense preguntes, Ábalos va exigir al PP “lleialtat”, de la mateixa manera que el PSOE va fer costat al govern de Mariano Rajoy quan el Parlament va declarar la independència el 2017 i Rajoy va buscar suports per aplicar l’article 155 de la Constitució.

Lluny d’estendre la mà a Catalunya, Sánchez va proclamar el “naufragi” del Procés i va tancar la porta a indults o una amnistia per als líders condemnats pel Suprem a penes de presó d’entre 9 i 13 anys. “Acatem la sentència i acatament significa el seu compliment íntegre”, va advertir en al·lusió a un indult. Ábalos, moments abans, ho havia deixat encara més clar: “No procedeix en absolut parlar d’indults. El govern no té aquesta voluntat”.

Fractura de la convivència

Sánchez va considerar que amb la sentència “s’obre una nova etapa” i va fer la seva peculiar lectura política del punt d’inflexió que suposa, des del seu punt de vista, la sentència: “Avui es confirma el naufragi d’un procés polític que ha fracassat en el seu intent d’obtenir suport intern i un reconeixement internacional”. Un duríssim Sánchez amb la mirada posada al 10-N va sostenir que el Procés només deixa “dolor i enfrontament” i una “fractura de la convivència” a Catalunya.

Sánchez creu que el judici es va es va desenvolupar “amb plenes garanties i amb absoluta transparència”. “En una democràcia, ningú és jutjat per les seves idees”, va assegurar. També va enviar un missatge al Govern: “Catalunya ha de dialogar amb Catalunya. La convivència hi està en joc, no la integritat territorial del país”, va dir.

stats