Marchena ajorna la decisió sobre un cara a cara entre Ferran López i Diego Pérez de los Cobos
L'advocat de l'exconseller Forn havia demanat confrontar els dos testimonis
BarcelonaLa defensa de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha aconseguit fer evidents les diferències entre la declaració del qui va ser el coordinador policial de l'1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, i els comandaments de Mossos d'Esquadra. De los Cobos va qualificar el dispositiu de la policia catalana aquell dia d'"estafa" i va assegurar que mai havia tingut constància que els mossos anirien en parella a les escoles. El comissari Ferran López ha explicat que sempre va posar en coneixement tots aquests punts al coordinador i que mai li va fer cap retret. Per això l'advocat Xavier Melero ha demanat confrontar tots dos testimonis en un cara a cara, però Marchena ha ajornat la decisió per més endavant, un cop practicades totes les proves i es vegi si realment els dos testimonis s'han contradit.
Aquesta possibilitat està prevista en l'article 729 de la llei d'enjudiciament criminal, que és precisament a la qual ha apel·lat Melero. Aquest precepte estableix que a banda de les proves que s'han admès en un judici, es podrà incorporar "un cara a cara dels testimonis amb els processats, o entre aquests quan el president de la sala ho acordi d'ofici o a proposta de les parts", que es podran practicar noves diligències de prova "que el Tribunal consideri necessàries per la comprovació dels fets" i que les parts ho podran demanar per intentar "acreditar alguna circumstància que pugui influir en el valor probatori de la declaració d'un testimoni".
Melero per prudència ha apel·lat únicament a aquest tercer punt, però Marchena li ha contestat que la seva petició concorda fins i tot amb el primer i el segon requisit. Tot i així la sala, per unanimitat, ha decidit ajornar la decisió sobre si fer o no el cara a cara per a més endavant. Marchena argumenta que encara és "prematur" establir que hi ha una contradicció entre els dos testimonis, tenint en compte que encara falta per practicar molta prova testifical i documental al judici. També ha remarcat que es tracta d'una mesura "excepcional".
De fet, hi ha pocs precedents sobre un cara a cara en un judici. Un d'ells es va viure precisament al Suprem l'any 1998, durant el judici pel segrest de Segundo Marey, la primera acció reivindicada pels GAL. Es va fer un cara a cara entre l'exministre José Barrionuevo, l'exdirigent del PSOE a Biscaia, Ricardo García Damborenea i l'exgovernador civil Julián Sancristóbal.