El parlament flamenc demana l'alliberament dels presos polítics i que la Unió Europea intervingui

Aprova una resolució perquè el govern de Flandes demani explicacions a l'ambaixadora espanyola

El ple del Parlament de Flandes.
Júlia Manresa
16/10/2019
2 min

Brussel·lesEl Parlament de Flandes torna a prendre partit en el conflicte català. Aquest dimecres, ha votat una resolució en què condemna la sentència del Tribunal Suprem espanyol al Procés, exigeix l'alliberament dels presos i demana al govern flamenc que cridi l'ambaixadora espanyola a Bèlgica per demanar-li explicacions. A més, insta les dues parts a dialogar i la comunitat internacional a intervenir. La resolució ha estat impulsada per la Nova Aliança Flamenca (N-VA), partit majoritari a la cambra i al govern de Flandes, i aliat dels independentistes exiliats a Bèlgica, com Carles Puigdemont. Ha estat aprovada per unanimitat, també amb la votació del partit ultradretà Vlaams Belang (Interès Flamenc), dels cristians demòcrates i dels liberals flamencs.

El Parlament de Flandes ja va votar una resolució el 4 d'octubre del 2017 condemnant la violència "excessiva" després del referèndum de l'1 d'octubre i ara torna a implicar-se. En la resolució, considera que les penes aplicades pel Suprem als presos polítics són "greus i desproporcionades" i en demana el seu alliberament immediat a través de l'amnistia.

Un diputat flamenc sosté les imatges dels presos polítics durant el debat.

La resolució del Parlament de Flandes constata un "clima d'escalada de tensió" a Catalunya amb "protestes massives i més de 50 ferits" i critica que la Comissió Europea encara sostingui que "és un afer intern". La cambra flamenca crida la comunitat internacional a prendre un rol de mediació entre els governs de Catalunya i Espanya per assolir un resultat "pacífic i sostenible", en la línia de la resolució que ja va aprovar fa dos anys.

A més, en aquest sentit, demana que la Comissió Europea intervingui per garantir que es respecten els drets humans, en la línia que el futur candidat a comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders (de nacionalitat belga) va proposar en la seva audiència davant el Parlament Europeu, quan va posar sobre la taula la necessitat que la Comissió Europea tingui un mecanisme de revisió periòdica del compliment de l'estat de dret a tots els estats membres de la Unió Europea. Aquesta proposta ha estat impulsada per part de Bèlgica però també d'Alemanya en el marc del Consell Europeu, on hi ha representats tots els estats, i el futur govern de la Comissió Europea se n'ha mostrat partidari.

També s'ha votat una altra resolució impulsada per l'oposició, el partit d'ultradreta Interès Flamenc, que va en una línia similar però d'una manera més contundent. En aquest cas, es demanava protestar davant els representants espanyols a Bèlgica i també demanar a altres països que sancionin Espanya si no s'alliberen els presos polítics. En aquest cas, però, aquesta resolució no ha tirat endavant.

El Parlament de Flandes està constituït per 124 diputats. El principal partit és la N-VA amb 35 escons, seguida d'Interès Flamenc, amb 23 seients. El govern de Flandes està format per una coalició liderada per Jan Jambon de la N-VA i amb presència també de ministres del partit cristià demòcrata flamenc i un ministre dels liberals demòcrates flamencs.

stats