Més de 500 autocars per l’autodeterminació cap a Madrid

Aquest dissabte la capital espanyola viurà per primera vegada una marxa contra el judici

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEl lema "L'autodeterminació no és delicte" va aplegar fa exactament un mes centenars de milers de persones a la Gran Via de Barcelona en protesta contra el judici de l'1-O. I el mateix lema, en castellà i amb l'afegitó "La democràcia és decidir", ha sigut l'escollit per l'ANC, Òmnium i els partits independentistes per intentar reproduir aquest dissabte a Madrid aquella multitudinària marxa. Més de 500 autocars des de Catalunya i desenes des d'altres llocs de l'Estat es desplaçaran a primera hora del matí fins al passeig del Prado per assistir, a partir de les 18 hores, en una nova demostració de força en suport als presos polítics. La primera a la capital espanyola, on se'ls jutja.

La manifestació, encapçalada per representants de la societat civil -els polítics aniran a la segona fila-, sortirà d'Atocha i acabarà a la Cibeles, on hi haurà un escenari des del qual es faran parlaments i actuacions musicals. L'acte durarà aproximadament una hora, serà presentat per la periodista Patricia López i s'acabarà amb la interpretació del 'Canto a la libertad' i de 'L'estaca'. El seguiran des del públic el president de la Generalitat, Quim Torra; el del Parlament, Roger Torrent, i uns quants consellers. També hi haurà representants de JxCat, ERC, la CUP i els comuns, al costat de prop de 200 alcaldes i regidors de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i formacions com EH Bildu, el BNG i el Partit Comunista d'Espanya. Podem, en canvi, no hi assistirà.

Cargando
No hay anuncios

Després de cinc setmanes de judici al Tribunal Suprem, els organitzadors confien en omplir el centre de Madrid amb una mobilització "plural i diversa", en la qual participaran una cinquantena d'organitzacions de l'estat espanyol. "Hi ha un altre Madrid que no és Colón", va afirmar dimarts Jaime Pastor, de Madrilenys pel Dret a Decidir, en referència a la manifestació del 10 de febrer contra el diàleg amb Catalunya. Un Madrid, va afegir Elena Martínez (Izquierda Castellana), que "és al costat de la defensa de les llibertats, els drets i la democràcia". Les plataformes basques Gure Esku Dago i Altsasu Gurasoak i el Sindicat de Treballadors d'Andalusia (SAT) també hi participaran.

Les crides a la calma, al civisme i a no caure en possibles provocacions són unànimes en totes les convocatòries. Voluntaris de l'ANC s'encarregaran d'organitzar un cordó de seguretat per canalitzar la manifestació i frenar eventuals incidents al llarg de la tarda -tot i que, de moment, només hi ha una manifestació antiindependentista convocada al migdia, a la plaça de Callao, per ciutadans a títol individual-. En paral·lel, fonts de la policia espanyola citades per l'ACN expliquen que tenen preparat un dispositiu adaptat a la mobilització. Es recomana als assistents que arribin al passeig del Prado com més aviat millor, perquè es preveu una gran aglomeració de gent. A més dels autocars, de fet, hi haurà gent que hi anirà amb vehicles propis -hi haurà pàrquings habilitats-, i es té constància d'una desena de trens AVE totalment o gairebé plens.

Cargando
No hay anuncios

La Moncloa evita fer valoracions

Tot i la gran afluència prevista, el govern espanyol va evitar ahir fer una valoració política de la manifestació. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va deixar clar que a la Moncloa només li correspon "mantenir la seguretat i l'ordre públic" de la manifestació, "i res més". "No podem fer cap pronunciament perquè aquesta és la part de les competències que afecten el govern: el manteniment de l'ordre públic i la vida cívica de Madrid", va dir.