L'excandidat presidencial francès Benoît Hamon es qüestiona la "salut" de la democràcia espanyola després de visitar els presos polítics

Assegura que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya ha de ser "política" i no "judicial"

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, acompanyat de la número 2 a les europees, Diana Riba, i del candidat francès Benoit Hamon, sortint de Soto del Real
Ara
01/04/2019
3 min

MadridL'excandidat socialista a les presidencials franceses del 2017, Benoît Hamon, ha visitat aquest dilluns el líder d'ERC, Oriol Junqueras, l'exconseller Raül Romeva i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a la presó de Soto del Real, a Madrid. "Poc importa si compartim o no la seva lluita per la independència: qui pot pensar seriosament que aquest conflicte a Europa no és polític?", s'ha preguntat Hamon en un tuit abans de la reunió. Ja al sortir, ha assenyalat que ha visitat els presos polítics per una "raó tan simple com les llibertats fonamentals a Europa" i s'ha preguntat si la democràcia a Europa i a Espanya és sempre "sana". "La resposta és no", ha dit, alhora que ha afegit que la solució "al que passa a Catalunya" ha de ser "política i democràtica", i no "judicial".

"El que els retreuen és haver organitzat un referèndum, organitzat un vot; no una manifestació violenta o haver volgut obtenir la independència costi el que costi", ha puntualitzat en declaracions en francès als periodistes. Hamon ha recordat que ell no és independentista, però ha emfatitzat que aquest no és el debat, sinó "respondre com a ciutadà europeu si la democràtica té un bon estat de salut a Europa". Al seu parer, de la mateixa manera que a França no té bona salut, tampoc a Polònia, Hongria o Espanya. "El que em preocupa avui és el fet que les llibertats i els drets fonamentals dels ciutadans europeus puguin ser així de fràgils i amenaçats", ha afegit.

Segons un comunicat difós abans de la visita, el polític francès ha viatjat a l'estat espanyol per "defensar les llibertats polítiques". "En una Europa on les llibertats són fràgils, no resoldrem un conflicte polític als tribunals", ha denunciat.

El també exministre d'Educació francès ha subratllat que no vol generar cap mena d'ingerència política, però critica que "no es pot esperar una solució política quan s'empresona una persona per les seves opinions polítiques". En aquest sentit, Hamon convida la Unió Europea a adoptar un rol per ajudar a resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya i trobar "una solució que duri i que respecti els seus interessos".

Hamon, que va derrotar Manuel Valls a les primàries internes dels socialistes francesos, i posteriorment va ser fundador del moviment d'esquerres Generacions, ja s'havia posicionat reiteradament donant suport als líders independentistes encausats. L'excandidat socialista a les presidencials de França el 2017 ha visitat Junqueras i Romeva juntament amb el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, que ha assegurat que "el món se'n fa creus de la vulneració de drets a l'estat espanyol".

Hamon fa el pas una setmana després que una quarantena de senadors francesos dels principals partits polítics signessin una petició pel "respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya". El manifest demanava la intervenció de França i de la UE per "restablir les condicions de diàleg". De fet, el polític francès ja va demanar al desembre "l'alliberament immediat dels presos polítics catalans". En una taula rodona organitzada per Òmnium Cultural i la secció francesa de la Lliga de Drets Humans (LDH), l'exministre es va mostrar "profundament xocat per les imatges de violència contra els votants de l'1 d'Octubre" i va considerar que "Europa no ha estat a l'altura" de les reivindicacions catalanes.

stats