Cuevillas aconsellarà a Puigdemont no tornar fins que tingui una sentència "sòlida" de Luxemburg

Creu que l'Estat veu la independència com "si els amputessin un braç"

Europa Press
2 min
Alonso-Cuevillas es mostra "absolutament optimista" que Alemanya no acceptarà el delicte de rebel·lió per a Puigdemont

BarcelonaL'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, aconsellarà a l'expresident no tornar a Espanya fins a tenir una sentència "sòlida" del Tribunal de Justícia de la Unió Europea –amb seu a Luxemburg–, encara que després de les eleccions europees surti escollit com a eurodiputat, pel risc que pugui ser detingut. "Li aconsellaré que no ho faci. Si em farà cas o no, caldrà veure-ho. No sempre m'ha fet cas en això", ha subratllat Cuevillas en una entrevista a l'agència Europa Press.

Puigdemont va assegurar que tornaria a Catalunya si era escollit eurodiputat, perquè entenia que estava protegit pel principi d'inviolabilitat parlamentària. Cuevillas té "claríssim" que la normativa europea disposa que Puigdemont tingui aquesta immunitat, tot i que la llei orgànica de règim electoral general (Loreg) espanyola recull aspectes que no són en aquesta normativa.

"Ja hi comptem que ni la Junta Electoral ni el Tribunal Suprem ens posaran cap facilitat. Però afortunadament això no es discutirà davant els tribunals espanyols i sí als europeus. Acabarem a Luxemburg, i aquí hi ha partit i debat ", ha explicat. El lletrat admet, amb tot, que és possible que Espanya entengui que Puigdemont no disposi d'immunitat mentre van al Tribunal de Justícia Europeu, i per això li recomanarà no tornar fins que hi hagi una resolució tancada: "Ells no tenen la raó però tenen la força".

Catalunya "acabarà marxant"

El també candidat de JxCat per Girona a les eleccions espanyoles assegura que, si és diputat, avisarà que no es pot aturar el procés independentista. "Han d'entendre que, igual que se'n va anar Cuba i tota l'Amèrica del Sud, Catalunya acabarà marxant. Això és imparable. Que respirin profundament, però hem de començar a parlar-ne, a veure com ho volen fer". "És un procés d'emancipació. Per a ells és com si els amputessin un braç", ha afegit Cuevillas.

Cuevillas assegura que més de la meitat dels catalans votarien a favor de la independència: "En un referèndum amb resposta binària seríem més. Hi ha estudis que el situen en un 53%". "El dia que hi hagi aquesta majoria sòlida, això no ho para ni l'exèrcit, ni l'exèrcit del segle XXI, que és l'exèrcit de les punyetes", ha apuntat en al·lusió a la Justícia. També ha pronosticat que la sentència del Tribunal Suprem provocarà molta indignació, i no descarta que es plantegessin sortides com podria ser l'indult.

stats