Milers de persones caminen des d'arreu del país en direcció a Barcelona en les Marxes per la Llibertat de l'ANC i Òmnium
El president Torra participa en la de Girona i afirma que el Govern "estarà al costat de la gent"
Barcelona / Vic / Girona[Seguiu l'última hora de la sentència al Procés amb totes les reaccions]
De manera intermitent, les Marxes per la Llibertat han començat a enfilar el camí des de diferents punts del territori cap al seu objectiu: Barcelona. Coincidint amb la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la IAC, les cinc columnes de gent que han iniciat el recorregut des de Tàrrega, Tarragona, Berga, Vic i Girona arribaran divendres a Barcelona per sumar-se a la manifestació de protesta contra la sentència als líders del Procés.
Milers de persones s'han mobilitzat des d'arreu del territori i a hores d'ara les columnes tallen fins a 6 carreteres en diferents trams.
A les marxes no tan sols s'hi han sumat els ciutadans sinó que gran part del Govern també hi ha assistit, així com familiars dels presos polítics i membres de les entitats convocants. És el cas del president de la Generalitat, Quim Torra, que cap a les 13 h s'ha sumat a la columna de Girona acompanyat de l'exlehendakari basc, Juan José Ibarretxe, i s'hi ha estat fins poc després de les tres de la tarda.
Després d'abandonar la reunió d'urgència convocada amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, la consellera de Presidència, Meritxell Budó i el vicepresident Pere Aragonès, Torra ha afirmat des de la marxa que "el Govern estarà al costat de la gent" i ha agrait les mobilitzacions que hi està havent arreu del país per rebutjar la sentència de l'1-O. Al seu torn, alguns dels assistents insistien en fotografiar-se amb ell i corejaven "president", mentre que d'altres, en canvi, exigien la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, i retreien a Torra l'actuació dels Mossos els últims dies: "¿Avui també ens enviareu els Mossos per apallissar-nos?", li ha etzibat un home.
Abans, però, els caminants hauran de recórrer uns 100 quilòmetres en tres dies per assolir el seu objectiu: 40 els dos primers i 20 l'últim. Els més matiners han estat els gairebé 2.000 participants de Tàrrega, que pocs minuts després de les set del matí iniciaven el pas des de la plaça del Carme. El recorregut d'aquesta via pujarà a fer una aturada per dinar a la Panadella, des d'on reprendrà el camí fins a arribar, al vespre, a la capital de l'Anoia, Igualada. Allà passaran la nit. Tot i això, els participants han fet una primera aturada d'avituallament a Cervera, on han pogut esmorzar a les instal·lacions del pavelló municipal.
Després de recórrer una part de la ciutat, els manifestants han accedit a l'autovia A-2, que ha quedat completament tallada al trànsit en els tres carrils que hi ha en direcció a la capital catalana. Tot i això, l'ambient festiu i reivindicatiu és el que està regnant a hores d'ara en la mobilització que ha sortit des de la capital de l'Urgell per protestar contra la sentència de l'1-O.
La de Tàrrega aplega, principalment, ciutadans de diversos punts de les comarques de Ponent, però també d'altres llocs de Catalunya. Equipats amb roba i calçat per fer una caminada llarga, els participants entonaven consignes a favor de la independència. Una imatge que s'ha reproduït a les altres quatre columnes que aquest matí han emprès la carretera.
Tarragona direcció Barcelona
Al seu torn, Tarragona ha sigut la segona ciutat des d'on ha començat a circular una riuada de persones cap a Barcelona. En aquest cas, però, prop d'un miler de persones han sortit a dos quarts de vuit del matí en direcció a Vilafranca, on passaran la primera nit. Abans preveuen fer una aturada d'avituallament al Vendrell, pels volts de migdia.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, com també el delegat del Govern a la demarcació, Òscar Peris, i l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, han participat en la marxa que sortia de la capital tarragonina. També s'hi han adherit altres diputats independentistes del Parlament i membres de les entitats sobiranistes com el vicepresident d'Òmnium Marcel Mauri.
"Demanem responsabilitats a tots aquells operatius policials que actuen amb una violència desmesurada davant d'un moviment que és pacífic", ha dit el vicepresident d'Òmnium en referència a les càrregues dels Mossos i la Policia Nacional. En aquesta línia, Mauri ha reivindicat les Marxes per la Llibertat com una nova mostra que la ciutadania catalana es mobilitza "de manera pacífica i no violenta" contra la "vulneració dels drets fonamentals".
10.000 persones i una desena de tractors a Vic
Lleida i Tarragona no han estat les úniques que han emès riuades de gent al llarg d'aquest matí en direcció a Barcelona. Berga, a les 8 h; Vic, a les 8:30 h, i Girona a les 9h, també s'hi han sumat. Preveuen arribar a Barcelona divendres per sumar-se a la convocatòria de vaga general de la Intersindical-CSC i la IAC. Durant tres dies, els manifestants recorreran un total de 100 quilòmetres (40 quilòmetres els dos primers dies i 20 l'últim) amb l'objectiu de convertir les carreteres de Catalunya en "riuades massives de gent", tal com va expressar l'entitat encapçalada per Elisenda Paluzie.
Després que ahir a la nit les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem derivessin en una batalla campal al centre de Barcelona, on es van encedre diverses fogueres i la policia va carregar contra els manifestants, l'independentisme entoma una nova jornada de mobilitzacions.
En qualsevol cas, a Vic els primers caminants s'aplegaven a primera hora del matí al punt de trobada, on s'han habilitat unes taules amb esmorzar per agafar forces fins que els participants arribin al migdia a Centelles, on dinaran. Des de la capital osonenca 10.000 persones han emprès camí en direcció Barcelona per la C-17 flanquejats per una desena de tractors i diversos motards. Tot i que alguns només arribaran fins a Centelles, on faran l'aturada per dinar, la intenció és arribar a Barcelona fent nit als punts que han habilitat des de les entitats (a la Garriga i a Sant Quirze del Vallès).
La marxa a Vic ha arrencat minuts després de les vuit del matí i ho ha fet amb una pancarta a la capçalera amb el lema "Contra la sentència, independència". Les parelles de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, Laura Masvidal; de l'exconseller de Presidència Jordi Turull, Blanca Bragulat; la germana de l'exconseller de Salut Toni Comín, Bretona Comín, i Marta Torrecillas, una de les votants ferides durant el referèndum de l'1-O, han estat les encarregades de portar la pancarta des de l'inici de la marxa. La diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs també s'ha afegit a la columna de la capital d'Osona.
En un altre punt del territori, a Berga, la columna també ha començat a caminar a dos quarts de nou del matí. Prop d'un miler de persones han emprès la marxa en direcció a Barcelona per la carretera C-16, tot i que aquest dimecres faran una primera aturada a Navàs per dinar i agafar forces fins a l'aturada nocturna, que serà a Manresa.
Com en el cas de Vic, la marxa està encapçalada per diversos motoristes, mentre que al final hi ha dos autobusos escombra i set tractors. Dues hores després de sortir de la capital del Berguedà els manifestants han arribat a la localitat de Gironella, on han pogut beure aigua.
La marxa des de Girona
D'altra banda, a Girona, unes 10.000 persones s'han concentrat minuts abans que comencés la marxa a la plaça 1 d'Octubre, on se'ls ha ofert esmorzar per emprendre el camí fins a Sils, on faran l'aturada per dinar.
Minuts abans d'emprendre la marxa, des de l'organització s'ha demanat als participants que es dirigissin de la plaça 1 d'Octubre de Girona a la via Jaume I, on han començat el recorregut. Com en el cas de Vic, entre els assistents també s'hi han pogut observar familiars dels presos polítics, com la germana de l'exconsellera de Benestar Social i Famílies Dolors Bassa, Montse Bassa –actual diputada d'Esquerra al Congrés– i les germanes de l'expresident Carles Puigdemont. Actualment s'espera la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, que es dirigeix des de Barcelona fins a Sils, on els participants faran l'aturada per dinar.
"El que vol és que hi hagi mobilitzacions continuades però, sobretot, pacífiques", ha apuntat Montse Bassa, en al·lusió a les paraules de la seva germana, l'exconsellera de Benestar Social. "No vol que tirem per la borda els dos anys i tot el sacrifici fet, perquè el moviment és pacífic", ha insistit, i ha explicat que Bassa ha trucat aquest matí al seu fill i li ha fet notar que ha pogut veure imatges de les protestes d'ahir a la nit i li ha dit que "no és el que volia".
Sigui com sigui, tant la consellera com la seva germana han condemnat les "agressions policials" de les últimes hores i han manifestat que "la violència només porta més violència".
A Girona també hi havia la presidenta l'Assemblea, Elisenda Paluzie, que ha demanat "contenció i proporcionalitat" als Mossos d'Esquadra després de la segona jornada d'enfrontaments ahir entre manifestants i policia. "Hi ha hagut actuacions inexplicables que els incidents aïllats de grups minoritaris, que lamentem, no justifiquen", ha assegurat Paluzie, que ha instat el Govern a investigar aquestes actuacions i a "assumir responsabilitats si s'escau".
"Ens volen desmobilitzar, sortim al carrer pacíficament!", ha reivindicat la presidenta de l'ANC minuts abans d'emprendre la marxa, quan ha recordat, també, que avui fa dos anys de l'empresonament dels Jordis.
Poca estona abans d'arribar a Sils, la localitat on la marxa havia de fer l'aturada per dinar, la marxa amb origen a Girona ha hagut de parar uns moments perquè l'helicòpter del SEM ha hagut d'evacuar un home que ha caigut.