Torra, davant de centenars d'alcaldes aplegats per rebutjar la sentència: "Ho tornarem a fer"
La crítica als Mossos aflora en l'acte del món local convocat pel president al Palau
BarcelonaQuan faltaven pocs minuts per a les onze del matí, centenars d'alcaldes amb la seva vara s'han aplegat a la Sala Gòtica del Palau de la Generalitat per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem i donar suport als presos polítics i exiliats. Una imatge que ja s'ha repetit dues vegades des de l'inici del Procés, primer abans del 9-N amb el president Artur Mas i també els dies previs de l'1 d'Octubre amb Carles Puigdemont. Aquest dissabte, a diferència de les ocasions anteriors, no hi havia fita concreta del sobiranisme i l'esdeveniment s'ha centrat en reclamar diàleg i resoldre el conflicte per la via "democràtica i pacífica" a través de l'autodeterminació amb la presència del president, Quim Torra, una part dels consellers i el president del Parlament, Roger Torrent. Una petició que ja s'ha plasmat en bona part dels municipis amb una moció promoguda per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).
En la seva intervenció davant els alcaldes, el president Torra ha assegurat que s’ha d’anar més enllà del rebuig a la sentència del Tribunal Suprem i que cal tornar a "prendre la iniciativa". "Ho tornarem a fer", ha dit sobre l'autodeterminació: "Només junts tindrem la força suficient per acabar el que vam començar", ha assegurat. Així, Torra ha cridat a "superar la dinàmica de la queixa i la lamentació per agafar la dinàmica de prendre la iniciativa". "Ens conjurem avui per tirar endavant", ha afirmat, afegint que ni la "repressió" ni tampoc el 155 aturaran el moviment independentista per tornar a "exercir l’autodeterminació". En tot cas, ha agraït la presència d'alcaldes i ha assegurat que "no han fallat mai" durant el Procés.
El vicepresident, Pere Aragonès, ha afegit que la imatge de centenars d'alcaldes aplegats al Palau de la Generalitat desmenteix la fractura social que critiquen els constitucionalistes. "Això d'avui demostra que som un sol poble", ha afirmat, a més de constatar que el veredicte judicial afecta "drets i llibertats".
A la foto s'hi ha absentat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a diferència de les dues anteriors ocasions, en que sí que va rebre tots els alcaldes al consistori barceloní abans que assistissin al Palau de la Generalitat.
El president de l’AMI, Josep Maria Cervera, ha pres la paraula per expressar el rebuig a la sentència del Suprem, un veredicte judicial fruit, segons el seu parer, d’una "farsa de judici". "Els han condemnat per qui són i no pel que han fet", ha dit. Cervera ha lamentat que aquest cop –a diferència del que va passar el 9-N i l’1-O– els alcaldes no hagin pogut travessar la plaça Sant Jaume i comptar amb la "complicitat" de Colau, perquè se n’ha desmarcat. L'alcaldessa de Barcelona, de fet, ha evitat fer qualsevol escenificació amb el president de la Generalitat des que es va publicar la sentència: no va assistir a la declaració institucional de rebuig el mateix dia que va sortir; no va assistir a la reunió dels alcaldes de totes les capitals de província convocada per Torra per afrontar els disturbis; ni tampoc s'ha presentat avui en l'acte de món local per rebutjar la sentència.
Cervera també ha condemnat "tot tipus de violències", en relació amb els aldarulls de les últimes setmanes, però alhora ha demanat "excloure comportaments" dels Mossos d'Esquadra que no s’identifiquen amb la policia catalana: "Ens avergonyeixen". I ha afegit que "cal fer autocrítica davant una part dels consellers, excepte el d’Interior, Miquel Buch.
No ha sigut l'únic que ha criticat la policia catalana. Quan una desena d'alcaldes s'han repartit la lectura de la moció aprovada als municipis –cadascun n'ha llegit un tros–, l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, ha sortit del guió per criticar el Govern. Ha lamentat el "seguidisme" de l'executiu a un "Estat opressor", exhibint una samarreta contra Miquel Buch i el ministre Fernando Grande-Marlaska.
Per la seva banda, el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Lluís Soler, ha exigit que "s’acabin les sentències condemnatòries per buscar l’anhel de llibertat” i també els "escorcolls a les nostres associacions", en relació amb l’actuació d’aquesta setmana de la Policia Nacional a la seu de l’ACM per un presumpte delicte de malversació. En aquest sentit, ha demanat posar fi a la judicialització de la política i la llibertat dels presos polítics.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat aquest dissabte els 814 alcaldes dels municipis que han aprovat la moció promoguda per l'ACM i l'AMI que rebutja el veredicte judicial, es referma amb l'autodeterminació i reclama diàleg per resoldre el conflicte. Els presidents de les dues entitats municipalistes han entregat les resolucions aprovades pel món local al cap de l'executiu, que ha cridat a "no defallir" i a "tirar endavant" malgrat la repressió.