Celaá lamenta que els "aldarulls independentistes hagin suscitat la gènesi de la violència d'ultradreta"

Calvo, al seu torn, diu que "no descarta res" davant la situació a Catalunya

Ara
3 min
La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, en una imatge d'arxiu

Barcelona[Segueix aquí l'última hora sobre la vaga general convocada contra la sentència de l'1-O]

Després de quatre jornades de protestes a Catalunya per la sentència contra el Procés, la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, reflexiona: "És lamentable que els grups i aldarulls independentistes hagin suscitat la gènesi de la violència d'ultradreta". En una entrevista a SER Catalunya, la ministra d'Educació en funcions ha valorat la manifestació feixista d'ahir a la nit a la plaça Artós i ha assegurat que "la violència genera violència", posant com a exemple la situació de fa uns anys al País Basc.

D'altra banda, la portaveu de l'executiu espanyol en funcions ha augurat una jornada "complicada" a causa de la vaga general convocada per la Intersindical-CSC aquest divendres, tot i que ha dit que espera que es produeixin manifestacions "pacífiques". En aquesta mateixa línia, Celaá ha desitjat que "l'emoció i ansietat" generades, a parer seu, després del "primer impacte" de la sentència "s'assereni" per recuperar la "normalitat i la racionalitat" a Catalunya.

No obstant això, la seva companya de gabinet i vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, ha advertit que la Moncloa "no descarta res", en referència a una eventual aplicació de l'article 155. "Hem de ser el més prudents i ferms possibles en la protecció dels drets de tothom", ha manifestat la vicepresidenta, que ha assegurat que "cal trobar un futur per a la situació a Catalunya".

La "soledat" de Torra

Per bé que Calvo ha indicat que, a diferència de fa dos anys, el Parlament no ha pres cap decisió que impliqui "saltar-se línies impossibles", ha considerat que el president de la Generalitat, Quim Torra, "no està a l'altura" de la seva responsabilitat i que "cal analitzar la soledat amb què es troba avui".

"És una de les persones més aïllades de Catalunya", ha expressat la portaveu del govern espanyol en funcions, en sintonia amb Calvo, en referència a la proposta de tornar a exercir l'autodeterminació la primavera del 2020.

Tot i les crítiques a Torra, la vicepresidenta de l'executiu estatal també ha estirat de les orelles als partits de l'oposició i els ha demanat que "deixin de tirar llenya al foc" i que no facin polítiques partidistes. En aquesta línia, la Moncloa ha demanat "lleialtat" a la resta de partits i els ha cridat a fer "política d'estat". "Ens hem trobat molt sols aquests mesos", ha admès la vicepresidenta, que ha conclòs: "Només ens hem trobat una oposició que demana mesures excepcionals constants", que, ha recordat, "cal adoptar-les quan hi ha bases i estan acotades en el temps".

La rèplica d'Aragonès

Les paraules de Celaá sobre la relació entre les protestes independentistes i la violència de la ultradreta, han trobat la rèplica del vicepresident del Govern, Pere Aragonès. El també coordinador nacional d'ERC li ha replicat a la portaveu del Govern en funcions que les agressions ''són únicament responsabilitat de qui les produeix''. ''L'únic responsable d'una agressió és l'agressor'', ha recalcat en declaracions des d'una visita al dispositiu que el SEM ha instal·lat davant del Palau Robert. El vicepresident ha reiterat que el moviment independentista sempre ha rebutjat ''qualsevol tipus d'actuació violenta'' i que així ho seguirà fent.

La consellera Vergés i el vicepresident Aragonès parlant amb l'equip del SEM ubicat al Palau Robert.
stats