Buch tanca files amb els Mossos i demana "aïllar els grups violents"

El conseller d'Interior nega discrepàncies amb Presidència i diu que el Govern avala la feina del cos

Buch tanca files amb els Mossos i demana “aïllar els grups violents”
Pau Esparch / Montse Riart
16/10/2019
4 min

BarcelonaMés de disset hores després dels aldarulls de dimarts a la nit a Barcelona, amb rèpliques a Tarragona, Girona, Lleida i Sabadell, i el fort dispositiu policial de resposta, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha sortit aquesta tarda a avalar l’actuació dels Mossos d’Esquadra. Buch també ha tancat files amb el Govern i ha insistit en la necessitat d’“aïllar els grups violents” perquè “ni el poble català ni l’independentisme passa per la violència”. El conseller ha parlat de “l’enfrontament de grups reduïts de manifestants violents contra la policia”, que havien causat uns disturbis “intolerables” al final de les mobilitzacions de dimarts.

“El cos dels Mossos està garantint els drets de la ciutadania i l’ordre públic del país en una situació especialment complexa, està fent la seva feina i ho vull agrair”, ha defensat Buch. El conseller d’Interior s'ha reunit al matí amb el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès. Estava previst que Buch fes una compareixença a dos quarts d’onze del matí, però s'ha ajornat fins a les cinc de la tarda perquè la trobada s'ha allargat, encara que Torra i Aragonès han marxat abans. Buch s'ha quedat amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

Això ha fet que els missatges del Govern arribessin per separat: primer el del president des de la Marxa per la Llibertat, després el d’Aragonès i finalment el de Buch. Malgrat tot, el conseller d’Interior ha negat que s’haguessin produït “discrepàncies” entre el seu departament i el de Presidència perquè “tot el Govern” avalava els Mossos.

La declaració de Buch –que l'ha fet acompanyat del número dos de la conselleria, Brauli Duart, del director dels Mossos, Pere Ferrer, i amb la presència de diversos directors del departament a la sala– s'ha modulat a mesura que avançava la compareixença. Primer ha llegit un discurs, en què ha arribat a mencionar l'expresident Jordi Pujol, i ha començat insistint en el caràcter eminentment “pacífic” de la majoria de les protestes que s’han convocat des de dilluns i ha defensat el model de la policia catalana, assegurant que la seva missió era la de protegir el dret de manifestació i garantir la seguretat ciutadana. Ja en el torn de preguntes dels periodistes, Buch ha endurit el to: “Els grups minoritaris violents no poden tacar la imatge de milers i milions de catalans manifestant-se de forma cívica”.

És en aquest moment que el conseller ha fet una defensa més tancada tant de l’actuació dels Mossos com dels “professionals de seguretat” que han intervingut en el dispositiu dels últims dies, que és conjunt amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Abans de la compareixença, diversos sindicats dels Mossos havien lamentat que el conseller no hagués mostrat públicament fins aleshores el seu suport a l’actuació dels agents antiavalots. “On sou?”, ha qüestionat el Sindicat de Mossos d’Esquadra: “Mentre els companys es juguen el físic, vostès ni una paraula de suport”.

El sindicat Uspac ha valorat que la conselleria havia deixat “venut” el cos i ha reclamat el seu suport institucional i una “denúncia pública contra els violents”. Des de SAP-Fepol han afegit que els agents antidisturbis havien “aguantat llargues jornades de treball, suportant una exposició severa”, juntament amb queixes de les mancances de material.

El perfil de la violència

“Que hi hagi violència no vol dir que en aquest país tinguem problemes de convivència”, ha defensat Buch. Tot i això, el conseller no ha volgut entrar a avaluar quin perfil hi havia al darrere dels que anomenava “grups reduïts de violents”. Buch ha al·legat que és un àmbit que treballa la policia però ha desvinculat les barricades de dilluns a l’aeroport del Prat de les de dimarts a la nit a Barcelona i altres ciutats catalanes. El conseller ha apuntat que només a la capital catalana s’havien produït 250 incendis durant els aldarulls.

Pel que fa a algunes imatges polèmiques de l’actuació dels Mossos, com la maniobra del carrusel –una tècnica de dispersió que consisteix en fer circular les furgonetes a molta velocitat a prop dels manifestants– que dimarts a la nit es va veure al passeig de Gràcia, Buch ha recordat que es revisarien. El conseller ha reconegut que fa un mes la policia catalana va anunciar que deixaria de fer aquesta maniobra excepte en casos “extrems”.

Combinació dels efectius

Sobre el dispositiu entre els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, el director de la policia catalana ha insistit que la idea és que a primera línia hi hagi els Mossos i a segona els cossos espanyols. Ara bé, Ferrer ha admès que “en una situació dinàmica” es poden haver barrejat els efectius per intervenir contra “violents que atempten el bé comú”. Sobre la incidència política en les decisions del dispositiu, Buch ha assegurat que “la capacitat operativa té límits”. “Nosaltres podem fer algunes accions però no tot el que volem”, ha afegit.

Pel que fa a la relació amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el conseller ha dit que els últims dies no hi havia parlat, però ha considerat que “no es dona cap motiu” perquè l’Estat apliqui la Llei de Seguretat Nacional.

Crítiques de Colau

Abans que Buch comparegués, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia aprofitat una entrevista a TV3 per criticar que el conseller no hagués sortit en tot el matí. "Tenim diferències importants, però necessito un conseller present, que doni explicacions i respongui preguntes", havia dit Colau, que havia declinat pronunciar-se sobre si Buch hauria de dimitir. L'alcaldessa ha criticat que "grups reduïts" haguessin provocat incendis "perillosos" perquè entén que el missatge que ha de llançar la ciutat és el de "protesta, sí, però aldarulls, no".

stats