Trapote va ser acusat de la mort d'un detingut per un tret a l'esquena el 1974

El policia va disparar al mecànic José Luis Herreros mentre l'estaven emmanillant i a un pam de distància

El cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, arribant a la delegació del govern espanyol en una imatge d’arxiu. / CÈLIA ATSE
S.m.
07/03/2019
2 min

BarcelonaLa Transició no va ser un conte de fades. Hi va haver violència. "Hi va haver moltes víctimes a les fàbriques i al carrer. Trets a l’aire que no van anar a l’aire. Moltes de les morts no s’han investigat mai. La policia de la Transició era franquista i les autoritats i alguns jutges van encobrir-la. És la típica solidaritat repressiva”, assegura Borja de Riquer en un article publicat a l'ARA.

Sebastián Trapote, ex responsable de la policia espanyola a Catalunya –que avui declara en el judici al Procés–, va ser el protagonista d'un d'aquests episodis de violència. Va matar per l'esquena, a un pam de distància, José Luis Herrero, quan estava contra la paret i mentre l'estaven emmanillant a Badalona, a prop del domicili familiar. Herrero tenia 29 anys i era mecànic. Trapote era aleshores un jove subinspector del Cos General de Policia. Herrero va deixar una viuda, Pilar Torres, i set fills en una situació econòmica molt precària, dos dels quals van haver der ser ingressats en una institució d'acollida.

Marc Viader, l'advocat de Pilar Torres, no va aconseguir que jutgessin Trapote per un suposat delicte d’imprudència temerària perquè el jutjat d’instrucció núm. 2 de Barcelona va decidir el sobreseïment del cas el 6 de desembre del 1977. Però Viader va decidir recórrer a la via civil, buscant una indemnització. Arribar fins al Tribunal Suprem va ser molt difícil. Torres explica que es va passar dies sencers a les portes dels despatxos però que ningú la va volia rebre. No es va rendir. A Madrid, per rebre la sentència, hi va anar en autocaravana amb els seus fills i Viader. "La mort produïda s’hauria evitat si s’haguessin utilitzat la prudència i diligència mínimes que s’esperen d’un funcionari del Cos Superior de la Policia auxiliat per diversos col·legues”, assegura la sentència de la sala tercera del Tribunal Suprem dictada el juliol del 1983. Torres va rebre una indemnització de 42.000 euros.

Però aquella mort no va truncar la carrera policial de Trapote, que va anar ascendint i ha rebut diverses condecoracions. L'última va ser la medalla al mèrit policial que li va concedir l'actual ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el 2018.

stats