El Suprem estudia com pot apartar Junqueras de la resta d'encausats

El tribunal del Procés estudia fórmules per aïllar la resolució sobre la immunitat del líder d'ERC

Junqueras promet acatar la Constitució al Congrés
Ernesto Ekaizer
01/07/2019
3 min

MadridEl tribunal que presideix Manuel Marchena ha elevat aquest dilluns la qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat de l'eurodiputat electe el 26 de maig Oriol Junqueras, a instàncies de la seva defensa. L'objectiu de Marchena, segons fonts judicials consultades per l'ARA, és trobar una via que no obligui a suspendre el procediment per a tots els acusats. En aquests moments el tribunal està en procés de deliberació per dictar sentència. La suspensió del procediment judicial, prevista per l'article 23 del protocol número 3 sobre l'Estatut del TJUE, podria provocar que mentre s'espera la resolució de la consulta –un tràmit que podria durar mesos– no es podria dictar la sentència.

El tribunal del Procés comptava des d'ahir amb les posicions de les tres parts: la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, contràries a plantejar el tema de la immunitat davant el TJUE, i la defensa de Junqueras. Aquesta última defensa el tràmit com a necessari abans que el Suprem resolgui el recurs contra la prohibició que va dictar en relació al fet que Junqueras acudís davant la Junta Electoral Central per adquirir el 17 de juny la seva condició d'eurodiputat. La defensa de Junqueras entén que pot existir una col·lisió entre la normativa interna espanyola i la vigent a la Unió Europea.

El Tribunal Constitucional, al seu torn, està dictant sentències en què insta el Suprem a plantejar qüestió prejudicial davant el TJUE quan es plantegin dubtes i, en cas contrari, fonamentar amb especial cura per què no resulta necessari fer-ho.

"Tot depèn de què és el que es pregunta i fins on arriba el dubte. I la suspensió del procediment ha de connectar amb la qüestió suscitada", ha assenyalat una font judicial consultada per l'ARA. El dubte estaria provocat pel fet que Junqueras va ser elegit eurodiputat el 26 de maig, disset dies abans de dictar-se el vist per a sentència del judici del Procés, el 12 de juny, i fins a quin punt aquesta elecció va suposar per a ell adquirir la immunitat parlamentària. El tribunal va impedir que sortís de la presó per acudir el 17 de juny davant la JEC, on havia de jurar o prometre l'acta d'eurodiputat, i va estimar que no autoritzaria Junqueras a assistir aquest dimarts 2 de juliol a la primera sessió del Parlament Europeu a Estrasburg.

Una cop s'hagués produït la compareixença davant la JEC, les autoritats comunicarien al Parlament Europeu la llista dels parlamentaris elegits a Espanya, moment en què, segons un dictamen jurídic del 25 de març d'aquest Parlament, els eurodiputats gaudeixen d'immunitat. Elevar el dubte sobre la immunitat de Junqueras implica aclarir la qüestió de si el fet de ser elegit eurodiputat i adquirir immunitat impedeix que sigui enjudiciat (en realitat ja ho ha estat) i condemnat per fets comesos amb anterioritat a adquirir la seva condició parlamentària. Aquesta ha estat, de fet, ka pregunta que ha elevat el tribunal del Procés, expectant per veure si la suspensió del procediment (dictar sentència) podria limitar-se a Junqueras.

¿I quin seria l'efecte? Consistiria en ajornar la sentència només en el seu cas fins que el TJUE resolgui si és possible aplicar la normativa interna, com planteja la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, o si en efecte gaudeix d'immunitat per als fets enjudiciats i per tant no pot ser enjudiciat (encara que ho hagi estat), condemnat i la seva sentència executada. El laberint judicial no deixa de ser paradoxal. Perquè aïllar Junqueras i aparcar la sentència en el seu cas fins a la resolució del TJUE suposaria deixar a part a qui la Fiscalia ha qualificat com el "principal promotor de la rebel·lió". Amb motiu de la decisió del tribunal alemany de Schleswig-Holstein de rebutjar, el juliol del 2018, l'extradició de Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió i admetre-la per malversació, el magistrat Pablo Llarena va rebutjar el lliurament per jutjar-lo només per aquest últim delicte.

El TJUE pot resoldre que, en efecte, la normativa interna espanyola i el dictamen jurídic del Parlament Europeu solucionen qualsevol dubte raonable sobre la immunitat. Això suposaria acabar amb un eventual aparcament de la sentència de Junqueras. Hi ha un procediment accelerat per resoldre, però també un d'urgència per al cas d'assumptes de llibertat, seguretat i justícia. I això determina fins i tot en casos d'extrema urgència que la fase escrita de les al·legacions sigui omesa.

stats