El SEPC i Arran criden els estudiants a seguir mobilitzats tot i la "criminalització" del moviment
Les organitzacions demanen a les facultats "facilitats" per mantenir la mobilització als carrers
Barcelona"La sentència és l'espurna que ha encès la ràbia que ja hi era. La ràbia s'ha d'organitzar". Així han resumit l'organització juvenil Arran i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) els plans que tenen per a les pròximes setmanes, en què volen seguir mobilitzats al carrer per denunciar la sentència del judici del Procés i també "la repressió" dels Mossos i la Policia Nacional. En una roda de premsa a la plaça Universitat, les dues organitzacions han defensat la "resposta exemplar" del jovent des que va sortir la condemna als líders independentistes perquè, segons han dit, si hi va haver barricades és perquè els estudiants van "practicar el legítim dret a l'autodefensa". "No es pot criminalitzar el jovent en lluita", han dit les portaveus Adriana Roca (Arran) i Bel Oliver (SEPC). Les pròximes mobilitzacions seran les manifestacions d'aquest dijous a la tarda a la plaça Universitat, amb el lema "No toqueu el nostre jovent", i divendres, a les 19 h, també des d'Universitat.
Les organitzacions han demanat no només la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, sinó de tot el Govern. "El poble li ha passat per sobre. Aquest govern ha de dimitir", han afirmat, i han recordat "l'escalada repressiva sense precedents", en què també han participat els Mossos d'Esquadra. Tot i la repressió, o precisament per això, els estudiants es conjuren per seguir mobilitzant-se a partir de les assemblees obertes que se celebraran a les universitats en els pròxims dies.
En aquest sentit, han demanat als rectorats de les universitats que els donin "facilitats" perquè la mobilització als carrers no tingui repercussió en la seva vida acadèmica: demanen que s'ajornin o suspenguin les activitats avaluables i obligatòries i aposten per l'avaluació única, com hi havia abans del pla Bolonya. Segons diuen, les universitats estan intentant mantenir una certa "neutralitat" perquè, si bé han fet comunicats denunciant la violència policial i han condemnat la sentència, després "no són conseqüents i no posen facilitats" perquè els estudiants es mobilitzin.
En el dia d'avui, dues universitats més han aprovat el manifest que exigeix la "immediata posada en llibertat" dels presos polítics així com el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem. Els claustres de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i la Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, reunits aquest dijous en sessió extraordinària, s'han sumat a les reivindicacions del manifest tal com ja han fet la Universitat de Lleida (UdL), l'Autònoma de Barcelona (UAB), la Politècnica de Catalunya (UPC) i la de Barcelona (UB).
L'escrit en qüestió, anomenat 'Manifest conjunt de les universitats catalanes de rebuig de les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política', ha estat redactat de forma conjunta per totes les universitats públiques de Catalunya després de la pressió estudiantil perquè es posicionessin davant de la sentència del Procés. El seu tràmit de votació a la URV ha acabat en 58 vots a favor, 18 en contra, dues en blanc i una abstenció. En el cas de la UPF, ha estat validat per 49 vots a favor, 11 en contra i tres en blanc.
S'ha Acabat també es mobilitza
Oliver i Roca també han opinat sobre el col·lectiu d'estudiants constitucionalistes S'ha Acabat, que reivindica el dret a anar a classe i aquests dies també es manifesta per impedir que els sindicats juvenils bloquegin els accessos en algunes facultats. "El dret individual a anar a classe no és superior al dret col·lectiu de manifestar-se", han opinat les portaveus del SEPC i Arran.
Les mobilitzacions dels universitaris han aconseguit bloquejar els accessos a les facultats de Farmàcia i de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB), mentre que a la Facultat d'Econòmiques la situació era la mateixa però els universitaris contraris a la protesta han aconseguit entrar després d'una discussió, i l'activitat acadèmica, segons fonts de la universitat, es pot dur a terme amb normalitat, així com a la resta d'edificis i campus. A la UPF no s'han registrat incidències, mentre que a la UPC s'ha bloquejat l'entrada de l'Escola d'Arquitectura.
Sindicats desunits
Si bé tot el moviment estudiantil coincidirà aquest dijous a la manifestació per denunciar la repressió i criminalització del col·lectiu, el cert és que cada organització afronta per separat la resposta a la sentència. Les diferències entre el SEPC i el Sindicat d'Estudiants, però, venen de lluny. Oliver i Roca han dit que no comparteixen amb el Sindicat d'Estudiants "ni els mateixos eixos ni la manera de fer política" i per això no s'adhereixen a la vaga general convocada el 30 i 31 d'octubre per aquest sindicat. Argumenten també que la vaga s'ha convocat de manera "descontexualitzada i aïllada" i que en aquests moments s'han de tenir en compte "altres agents".
Fonts del Sindicat d'Estudiants, en canvi, no s'oposen a la vaga que ha convocat el SEPC aquest dijous i divendres, i defensen que la seva convocatòria de vaga, la setmana que ve, servirà per "continuar la mobilització des de baix". També difereixen amb el SEPC a l'hora de demanar als rectors facilitats acadèmiques. "No volem tenir cap tipus de supeditació i no confiem en qui ha aplicat el 3+1, no defensa de manera contundent una rebaixa de les taxes i són els rics de la universitat", han explicat.