El comercial d'una impremta vincula Òmnium i el Govern per la publicitat de l'1-O

Assegura que l'encàrrec l'havia de pagar la Generalitat, tot i que finalment no el van facturar

Rosa María Sans, directora de recursos humans d'Artyplan, declara en el judici al Procés
Montse Riart / Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
12/03/2019
3 min

Barcelona / MadridLes dificultats amb què han topat de moment les acusacions per intentar demostrar la suposada malversació de diners públics per a l'1-O ha fet que l'acusació hagi intentat girar la truita aquest dimarts al Suprem i aprofitar un dels testimonis citats per la publicitat del referèndum per intentar demostrar la suposada concertació entre Òmnium i el Govern. És el que ha intentat sense èxit aquest matí l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, després que una responsable de recursos humans de l'empresa Artyplan, que havia fet uns treballs de cartelleria per al referèndum de 17.200 euros, tornés a explicar al tribunal que la factura no es va arribar a cobrar mai. Durant la sessió de la tarda, però, la Fiscalia ha tingut més èxit. Un comercial de la mateixa empresa, Enric Marí, ha vinculat Òmnium i el Govern pel que fa la cartelleria de l'1-O. Ara bé, un dissenyador gràfic ha dit que "suposa" que el llavors exsecretari de Difusió, Antoni Molons, li va encarregar que fes de mitjancer amb empreses d'impressió però n'ha desvinculat Òmnium Cultural. Tot i això, en tots els casos han assenyalat que no van facturar cap dels serveis.

Responent a la fiscal Consuelo Madrigal, el comercial Enric Marí ha assegurat que es va posar en contacte amb ell un treballador de comunicació d'Òmnium per parlar-li de la publicitat i posar-lo en relació amb un dissenyador gràfic, Enric Vidal, que li portaria el material per imprimir. Com que l'entitat cultural era un client històric –des del 2004– de l'empresa, se'n va fiar, malgrat que els van dir que haurien de facturar per a la Generalitat. Ara bé, ha precisat que no van arribar a facturar la impressió del material perquè Enric Vidal va tenir "dubtes" d'on havia d'enviar el material per a la difusió.

Els intents sense èxit de l'Advocada de l'Estat

"¿Però qui figurava a la fitxa de client d'aquest encàrrec?", ha preguntat Seoane a la testimoni Rosa Maria Sans, responsable de recursos humans d'Artyplan. "Òmnium, que és client de l'empresa des de fa molts anys", ha contestat ella. L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, n'ha tingut prou preguntant a l'empresària si hi havia albarà o factura dels treballs. "No", ha contestat ella. De fet, al president d'Òmnium tampoc l'estan jutjant per malversació. La responsable d'Artyplan també ha explicat a la Fiscalia que després de l'escorcoll de la Guàrdia Civil l'empresa va frenar la impressió dels treballs, que no es van arribar a fer.

La sessió matinal d'aquest dimarts ha tornat a demostrar que, enllestits els testimonis polítics, el president de la sala ja no té tanta pressa com en jornades anteriors. Per avui estan previstos quatre testimonis, i els dos del matí s'han enllestit en poc més d'un quart d'hora, en part perquè un d'ells –un empresari relacionat amb suposats treballs per a l'1-O– s'ha negat a declarar perquè està investigat al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que porta la macrocausa de l'1-O i que és la base del procediment que ara s'està jutjant al Suprem.

De fet, aquesta dificultat de les acusacions pels testimonis de la presumpta malversació que estan sent investigats al jutjat barceloní ja s'ha donat altres dies i es podria repetir aquesta tarda i demà dimecres. L'advocada Judit Gené –que porta la defensa de l'exconsellera Meritxell Borràs i de Joaquim Forn, juntament amb el penalista Xavier Melero– ha demanat a Marchena si cal que un altre dels seus clients, l'exdelegat del Govern a Brussel·les, Amadeu Altafaj, es presenti demà a la vista, tenint en compte que s'acollirà a la dispensa de declarar perquè també està investigat en la macrocausa de l'1-O. Marchena li respondrà aquesta tarda.

stats