Investigació

Podcasts: La Masia del Barça, entre el cel i l'infern

Amb la sèrie La Masia del Barça, entre el cel i l’infern, l'ARA presenta un podcast de quatre episodis per abordar des de diferents punts de vista l'experiència dels exresidents de La Masia entre el 1985 i el 1995

La Masia del Barça, entre el cel i l'infern és un podcast de quatre episodis de l'equip d'investigació de l'ARA presentats per Carla Turró que aborden la convivència a la residència del Barça a finals dels 80 i principis dels 90, una època en la qual hi va haver episodis de vexacions i assetjament per part d'uns jugadors –primer de bàsquet, després de futbol– a nois joves del bàsquet. Són fets que van passar amb comptagotes, però les línies vermelles es van creuar. Hi va haver un seguit de situacions entre els anys 1989 i 1993 que van deixar marca en alguns residents, no només per la duresa de les experiències viscudes, sinó per la càrrega psicològica que va suposar: no dormien, van deixar d'estudiar, vivien en constant angoixa. La investigació dels periodistes Albert Llimós i Núria Juanico parteix del relat de la novel·la Triomfador, de l'escriptor Joan Jordi Miralles, que va viure a La Masia a principis dels anys noranta, i es basa en una cinquantena de testimonis de l'època.

Capítol 1. 1989-1993. De les bromes a l’assetjament

Entre el 1989 i el 1993, a La Masia del Barça, el vell edifici a la falda del Camp Nou, alguns residents van vexar i assetjar una sèrie de jugadors joves de bàsquet. Es tracta de fets concrets, que no es van regularitzar ni institucionalitzar, però que van generar una mala experiència a un grup de nois molt joves que havien deixat les seves famílies per viure a Barcelona i formar part del club. Es tractava de situacions de caràcter sexual que traspassaven qualsevol línia vermella, i que apareixen a la novel·la Triomfador, de l’escriptor Joan Jordi Miralles, que juga amb la ficció i la realitat per teixir el seu relat. En aquest podcast conduït per Carla Turró, els periodistes Albert Llimós i Núria Juanico han intentat, a través d'una cinquantena de testimonis de l’època, desgranar què va passar a La Masia durant aquells anys, posar-hi context i entendre com era la convivència d'uns nois que vivien en la que llavors estava considerava la gran residència del món del futbol en l'àmbit europeu.

Capítol 2. On eren els adults?

En aquest episodi es reflexiona sobre el paper dels adults en la vida dels residents de La Masia entre el 1989 i el 1993. Faltava supervisió? ¿Hi havia prou control dels 30 adolescents que hi vivien? Què va implicar això per als nois? Tres dècades després, els residents expliquen que el control acadèmic per part del club era molt lax, que alguns d’ells se saltaven les classes, que podien sortir de La Masia a la nit perquè no hi havia vigilància i que el rendiment esportiu passava per davant de tot. La convivència amb les prostitutes i els travestis que envoltaven cada nit l'edifici és un dels altres aspectes que tots recorden. 

Capítol 3. Tot per triomfar

La competitivitat. El saber que ets en un dels millors clubs del món. La pressió per ser el millor. La vergonya de demostrar debilitat. Són elements que van marcar la vida d'uns adolescents, d'entre 11 i 18 anys, que havien marxat de casa, deixant les seves famílies, per intentar viure el somni de convertir-se en futbolistes a La Masia del Barça. Anaven a classe? Què els exigia el Barça? Preguntes que s'intenten respondre al tercer episodi de la sèrie La Masia del Barça, entre el cel i l'infern, conduït per Carla Turró i amb la recerca periodística d'Albert Llimós i Núria Juanico.

Capítol 4. La intrahistòria periodística

Com sorgeix aquesta recerca periodística? Quin paper hi té el llibre Triomfador, de Joan Jordi Miralles? Per què no es revelen els noms dels agressors? Quins debats periodístics hi ha darrere d’un treball com aquest? Albert Llimós i Núria Juanico intenten respondre a aquestes preguntes a l’últim episodi del podcast La Masia del Barça, entre el cel i l'infern.

Pots seguir i veure els quatre capítols del podcast a Spotify.

stats