Zimbàbue vota si vol acabar amb els 33 anys de Mugabe al poder

El primer ministre Morgan Tsvangirai i líder de l'oposició s'enfronta a l'actual president, Robert Mugabe, que porta governant des de la independència del país

Reuters
31/07/2013
2 min

HarareEls zimbabuesos voten aquest dimecres per decidir si el país necessita un canvi després de 33 anys amb el dirigent més antic de l'Àfrica. Robert Mugabe, que porta governant el país des de la independència del Regne Unit el 1980, s'enfronta a Morgan Tsvangirai, primer ministre des del 2009 i principal líder de l'oposició. Tsvangirai ha promès desbancar l'actual president de 89 anys després de perdre tres cops.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les meses electorals han obert a les set del matí –les sis, hora catalana– i tancaran a les set de la tarda –hora local. Abans de l'obertura ja hi havia gent esperant, amb una cua de gairebé un quilòmetre en un dels punts electorals de la província de Manicaland. "M'he llevat a les quatre per anar a votar, i així i tot no sóc el primer de la fila", ha comentat un treballador a Reuters.

El dia de les eleccions s'ha declarat festa nacional perquè tothom pugui anar a votar. Al voltant de 6,4 milions de persones, la meitat de la població, estan registrats.

Eleccions convulses

El 2008 el partit de Mugabe, Zanu-PF, va perdre la primera ronda de les eleccions. Llavors es va desencadenar una violència que va acabar amb 200 seguidors de Tsvangirai morts. Per estabilitzar el país, el 2009, el principal partit de l'oposició, el Moviment per un Canvi Democràtic, va entrar en coalició amb el partit de Mugabe.

Tot i que de moment no s'han registrat accions violentes i la campanya electoral ha estat majoritàriament pacífica, la por resideix en el fet que de si l'actual president acceptarà la derrota. Mugabe ha assegurat que en cas de perdre el seu partit, es retiraria de la política. MDC acceptarà els resultats sempre que siguin "lliures i justos".

Anomalies al registre de vots

El partit de Tsvangirai ha acusat el Zanu-PF de manipular el registre de vots, reclamant que data del 1985 i que és ple d'anomalies. El corresponsal de la BBC que ha pogut veure el document assegura que hi ha milers de noms de gent morta i que molts apareixen dues o tres vegades.

Les eleccions estan supervisades per la Unió Africana i la Comunitat pel Desenvolupament a l'Àfrica del Sud (Sadc), així com per organitzacions locals, tot i que s'han rebutjat observadors occidentals.

stats