Zelenski i el rol de la Xina a Ucraïna centren l'atenció a la cimera de l'ONU
El segon debat de l'Assemblea General des de la invasió russa també està marcat per les absències
WashingtonPer primera vegada des que Rússia va envair Ucraïna, el president Volodímir Zelenski intervindrà dimarts de manera presencial a l’Assemblea General de les Nacions Unides. El mandatari busca renovar el seu suport internacional en un moment de qüestionament de la contraofensiva, que avança a un ritme més lent del que s'esperava després de 19 mesos d'hostilitats.
Tanmateix, la gran trobada anual dels líders mundials estarà marcada, precisament, per l'absència d'alts representants de les grans potències: dels cinc líders dels països pertanyents al Consell de Seguretat (els Estats Units, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit), només el nord-americà, Joe Biden, acudirà a la reunió. Les destacades absències exemplifiquen el moment de tensió i excepcionalitat que viu el món. És el segon any consecutiu que Vladímir Putin i Xi Jinping opten per no viatjar a Nova York, però és més sorprenent l'absència d'Emmanuel Macron i Rishi Sunak, que han al·legat problemes d'agenda, o la del primer ministre indi, Narendra Modi.
La Casa Blanca considera clau la trobada perquè Biden exhibeixi el lideratge dels EUA en el bàndol occidental, i veu amb recel l’absència dels aliats. "És important que els països participin en aquest fòrum, que només se celebra una vegada a l'any", va dir en roda de premsa Linda Thomas-Greenfield, ambaixadora dels EUA davant l'ONU. França i el Regne Unit estan entre els cinc països que més han contribuït en l'ajuda militar i humanitària a Ucraïna, una llista que lideren amb contundència els nord-americans.
La trobada "arriba en un moment crític, en què Rússia busca desesperadament l'ajuda de països com Corea del Nord en la seva brutal guerra a Ucraïna", deia Jake Sullivan, conseller de Seguretat Nacional del govern de Biden.
Però, després d'una ajuda que puja a 75.000 milions de dòlars en un any i mig, el suport a Ucraïna cada vegada està més qüestionat, també, a l'interior dels EUA. Precisament, Zelenski viatjarà dijous a Washington, on es reunirà amb Biden a la Casa Blanca, i després acudirà al Capitoli –com ja va fer fa nou mesos– per convèncer els legisladors de la necessitat de continuar amb el suport militar.
L’ONU perd rellevància en l'alta diplomàcia
Washington vol posar en valor l'ONU com a espai essencial del "multilateralisme" per superar els conflictes. Però la institució, més enllà de la coordinació d'ajuda humanitària, no ha sigut capaç fins al moment d'oferir una via de sortida a la guerra, ni a la recent successió de cops d'estat a l'Àfrica, fet que ha debilitat el seu suport internacional. La presència al Consell de Seguretat de nacions amb interessos contraposats i poder de veto l'ha inhabilitat en el seu objectiu fundacional: "El manteniment de la pau i l'estabilitat".
Precisament, després de participar en l'Assemblea General, està previst que Zelenski estigui present dimecres en la sessió especial sobre la guerra d'Ucraïna al Consell de Seguretat. Allà, probablement compartirà taula amb el ministre d'exteriors rus, Serguei Lavrov, i el seu homòleg nord-americà, Antony Blinken. Una presència que ha estat criticada per la diplomàcia russa: "El paper del comediant a l'escenari és familiar, però és trist per a nosaltres, com a estat fundador de l'ONU, veure com l'alta tribuna d'aquesta organització és utilitzada pels nostres col·legues occidentals per a l'autopromoció, per a la hipocresia", deia el representant rus al Consell, Vasili Nebenzia.
Paral·lelament, el ministre d'Exteriors Xinès, Wang Yi, viatja avui a Moscou, on té previst reunir-se amb Lavrov. I s'espera que en els pròxims mesos Vladímir Putin viatgi a la Xina per reunir-se amb el seu homòleg, Xi Jinping. La calculada ambigüitat de la Xina, que des de l'inici del conflicte ha evitat condemnar la invasió russa i s'ha limitat a demanar respecte per "la integritat territorial de tots els països", inquieta els aliats occidentals, que es pregunten quin rol pot tenir el gegant asiàtic en el desenvolupament de la guerra.
També al marge de les Nacions Unides, el Departament d'Estat nord-americà ha confirmat que Blinken es reunirà avui a Nova York amb el vicepresident xinès, Han Zheng, que substitueix Wang com a representant del país asiàtic al Consell de Seguretat. La trobada podria ser el pas previ a una reunió d'alt nivell entre Biden i Xi, que podrien coincidir a San Francisco al novembre, en el fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic.
El sud global guanya protagonisme
A diferència de l'any passat, en la segona Assemblea General des de l'inici de la guerra, Ucraïna no domina l'agenda d'una manera tan aclaparadora. En aquesta ocasió, es reserva un paper preponderant a dos grans temes que s'interrelacionen: el canvi climàtic i les demandes del Sud Global.
Dimarts i dimecres tindran lloc dues cimeres paral·leles al debat general: la Cimera sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), on els líders revisaran la situació dels 17 ODS de l'agenda 2030; i la Cimera sobre l'Ambició Climàtica, on els organitzadors esperen propostes per avançar cap a una economia més verda.
"La humanitat s'enfronta a enormes desafiaments, des de l'empitjorament de l'emergència climàtica a l'escalada dels conflictes, la crisi mundial del cost de la vida, l'augment de les desigualtats i els dramàtics trastorns tecnològics", ha resumit António Guterres, secretari general de l'ONU. "La gent busca en els seus líders una sortida a aquest desastre".