Zelenski, de president inexpert a heroi d'Ucraïna
El cap de govern bat récords de popularitat amb la seva decisió de quedar-se a Kíev
Enviada especial a Lviv (Ucraïna)"Ahir quan van sonar les sirenes antiaèries i vam haver de baixar al refugi, tots estàvem pendents dels telèfons mòbils. Algú va posar a l'altaveu l'últim discurs del president Zelenski. Eren justament les paraules que necessitàvem sentir per reconfortar-nos", explica Oksana Hdjik, una dissenyadora de Lviv de 29 anys. Segons una enquesta publicada ahir mateix, el 91% de la població ucraïnesa fa costat al seu president.
I és que Volodímir Zelenski, un ex actor que va guanyar les eleccions del 2019 amb un partit que portava el nom del seu programa de sàtira política, ha recorregut en només tres anys una trajectòria de vertigen: d'actor a president, de president inexpert a comandant en cap i de comandant en cap a heroi nacional. "Publica vídeos cada dia, fa el que ha de fer i diu el que ha de dir", diu Hdjik, que admet que ni ella ni els seus amics el van votar fa tres anys. Però ara les diferències polítiques han quedat en segon pla.
Russòfon i jueu
Zelenski és russòfon, de manera que pot adreçar-se directament a la població russa en la seva llengua: així s'estalvia traduccions esbiaixades dels mitjans afins al Kremlin. Tres hores després de l'inici de la invasió va fer un discurs en què interpel·lava la ciutadania russa: "Per què lluiteu? Contra qui?" I desmuntant la narrativa del Kremlin que intoxica l'opinió pública tractant el govern ucraïnès de nazi, va recordar el paper d'Ucraïna a la Segona Guerra Mundial: "Com podria donar suport al nazisme un país que va donar vuit milions de vides en la victòria contra els nazis?". Zelenski, nascut en una família de tradició jueva, replicava a Putin: "Com volen que jo sigui un nazi?".
Cada dia que passa el president ucraïnès –que ara ja no apareix amb vestit i corbata, sinó amb una samarreta militar de color caqui i màniga curta– sembla més cansat, amb bosses fosques sota els ulls i una barba mal cuidada. Cada matí s'adreça a la seva gent, amb aire greu i amb retòrica. "Què ha passat aquesta nit? El nostre poble s'ha alçat per defensar el seu país, i ara ha vingut la revenja. És el terror. Bombardejaran més les nostres ciutats ucraïneses, assassinaran encara més criatures. El mal ha vingut a la nostra terra i ha de ser destruït", proclamava en el seu discurs de diumenge. Ha acusat els governs occidentals d'haver abandonat el país, ha comparat Rússia amb l'Alemanya nazi i ha instat els russos "que encara tenen consciència" a sortir als carrers per dir no a la guerra.
Domina la comunicació i té un equip que treballa a fons les xarxes socials. El seu canal de Telegram té 1,2 milions de seguidors. El de Twitter en té 4,2 milions (Ucraïna té una població semblant a la d'Espanya i Pedro Sánchez no passa dels 1,6). Zelenski va emergir el 2019 com un líder populista –les comparacions sempre són odioses, però se'l podria identificar amb Beppe Grillo a Itàlia– que havia saltat a la fama pel seu programa de sàtira política en què encarnava un mestre que accidentalment es convertia en president. A continuació, un gag del Zelenski còmic i, potser, profètic?: "Putin ha sigut derrocat!".
"Estic molt orgullosa del nostre president", diu Anna Turtxenovska, una estudiant d'Administració Pública de 23 anys de la Universitat de Lviv, que diu que va votar per Zelenski. "Tinc por, sí, però també esperança, i penso que és molt important que en un moment com aquest tinguem un líder com ell, que ens dona confiança". Confiança és el que ha despertat Zelenski entre la població ucraïnesa quan ha decidit quedar-se en un búnquer al barri governamental de Kíev, malgrat que el president rus, Vladímir Putin, proposava que l'excèrcit ucraïnès fes un cop d'estat contra ell per evitar una guerra i parlava de "desnazificar" Ucraïna, un eufemisme per dir que vol acabar amb la seva vida. De fet, Mikhaïl Podoliak, un dels assessors de Zelenski amb més projecció pública, ha denunciat que l'objectiu de Rússia era enviar paracaigudistes al centre de Kíev amb la missió d'assassinar el president ucraïnès. Els Estats Units van demanar a Zelenski que acceptés ser evacuat per la seva seguretat, però ell ha preferit quedar-se i, per demostrar que continua a Ucraïna, no para de gravar vídeos d'ell mateix en carrers coneguts del centre de Kíev. Així mateix ha repartit armes entre la ciutadania de la capital perquè faci guàrdia a la ciutat, a més de demanar-los que fabriquin còctels Molotov i erigeixin barricades per impedir el pas dels tancs.
Fins i tot els membres dels partits de l'oposició fan costat a Zelensky sense dubtar-ho. Com Elizaveta Garapko, una jove màster en Relacions Internacionals: "El nostre president ho està fent molt bé, és la nostra ànima i l'home que ens defensa. Abans els partits es discutien, ara és el moment d'estar units".