Zelenski, al Parlament Europeu: "Demostreu que esteu amb nosaltres"
Europa avisa Putin que no canviarà els drets humans pel seu gas
Brussel·lesEls colors de la bandera d'Ucraïna són els mateixos que els de la Unió Europea. Un blau cel intens i elèctric i un groc cridaner, gairebé daurat. Però mai com aquest dimarts aquests dos colors havien lluït amb tanta força a la seu del Parlament Europeu de Brussel·les, on no només s'ha alçat la bandera del país que fa dies pateix l'atac de les tropes russes, sinó que bona part dels presents –ja fossin eurodiputats, comissaris o representants de la societat civil ucraïnesa– han triat símbols, pancartes o conjunts de roba per fer encara més explícit el seu suport a la societat ucraïnesa. En un ple extraordinari convocat a Brussel·les amb la presència telemàtica del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, les principals veus de les institucions europees han fet un cop a la taula, que s'il·lustra amb un discurs especialment potent del cap de la diplomàcia europea en què ha declarat el "naixement" de l'Europa geopolítica, una Europa més conscient que mai que cal pagar el preu que sigui per defensar els seus valors, també davant Putin: "No canviarem la defensa dels drets humans pel seu gas", ha dit Borrell.
"Com a president de l'Eurocambra, el 2007 vaig poder dir a Putin cara a cara, després de l'assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia, que no canviaríem els drets humans pel seu gas", ha recordat l'exministre espanyol, que ha instat Europa a anar com més ràpid millor a "cancel·lar" la seva dependència del gas rus per poder alliberar-se d'aquesta llosa i reaccionar encara amb més força. Cal recordar que, malgrat les sancions aprovades, Europa continua comprant gas a Rússia i, per tant, pagant a Putin.
Des que les tropes russes van començar la invasió d'Ucraïna, a Brussel·les s'han anat succeint de manera frenètica un seguit de decisions sense precedents que han situat Europa al capdavant de la resposta occidental contra el que el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha qualificat de "terrorisme geopolític" de Putin, des de sancions personals al president rus i tot el seu cercle d'oligarques fins a l'exclusió de part del seu sistema bancari del Swift i la congelació de les transaccions del banc central rus a Europa. Però la Unió també ha actuat de manera conjunta en el flanc defensiu i militar per primera vegada, amb el finançament d'armes per a l'exèrcit d'Ucraïna per valor de 500 milions d'euros a través d'un fons intergovernamental europeu.
Unes mesures que tenen un cost que la ciutadania europea pagarà de la seva butxaca, sobretot amb increments del preu de l'electricitat i, de retruc, del conjunt de la cistella. Però "protegir la llibertat té un preu i el pagarem", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb un to solemne però dur i un rerefons gairebé d'estoïcisme que han compartit tots els oradors, que tenien més que present la responsabilitat de parlar tot seguit del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha intervingut per la via telemàtica amb unes paraules que fins i tot han fet trencar la veu a la persona que el traduïa de l'ucraïnès a l'anglès dels serveis de l'Eurocambra.
Zelenski reclama que la UE no deixi sola Ucraïna
Zelenski, que amb els seus vídeos s'ha convertit en l'heroi de la nació i ha aconseguit pressionar el conjunt de l'opinió pública internacional, ha tornat a demanar a la Unió Europea l'ingrés immediat d'Ucraïna al club comunitari. "Estem lluitant també per ser membres europeus en plena igualtat", ha dit. Zelenski va firmar aquest dilluns oficialment una sol·licitud, però el procés d'adhesió a la Unió Europea acostuma a ser llarg i burocràtic, amb més d'una dècada d'espera en diversos casos. "La Unió Europea serà més forta amb nosaltres, i sense vosaltres Ucraïna es quedarà sola", ha dit el president ucraïnès, que ha instat Europa a "provar" que està amb Ucraïna: "Demostreu que no ens deixareu anar, proveu que certament sou europeus", ha conclòs.
Davant aquesta petició, l'Eurocambra ha aprovat aquesta tarda una resolució en què dona suport a l'entrada d'Ucraïna a la Unió i demana endurir encara més les sancions contra Rússia i contra Putin. La resolució titulada "l'agressió russa contra Ucraïna" ha tirat endavant per una aplastant majoria de de 637 vots a favor, 13 en contra i 26 abstencions. Però l'adhesió d'Ucraïna al club comunitari no serà immediata i Von der Leyen ha dit clarament que "cal donar una perspectiva europea" a Ucraïna. "Avui la Unió Europea i Ucraïna estan més a prop que mai. El camí encara és llarg, primer hem d'acabar amb aquesta guerra", ha dit la presidenta de l'Eurocambra, que ha rematat el seu discurs deixant clar que "ningú en aquest hemicicle dubta que els ucraïnesos pertanyen a la família europea".