Zelenski sobre Butxa: “El món ho veurà com un genocidi”
El president ucraïnès visita la població per denunciar la massacre comesa per les tropes russes
Enviada Especial a Butxa (Ucraïna)El primer que et trobes quan agafes el desviament que porta al municipi de Butxa són dos camions bolcats a la carretera, amb les rodes del darrere aixecades i la cabina enfonsada en una rasa que hi ha al voral. Un dels vehicles és d’aquells que transporten ciment, i l’altre també és de gran tonatge. Sembla increïble que hagin acabat d’aquesta manera. Són només el preludi del que et trobaràs després. Aquesta via és una altra carretera dels horrors. A Butxa s’han superat totes les línies vermelles.
A la sortida del poble hi ha un altre cotxe estavellat contra la tanca de la carretera. És un turisme de color vermell que porta una bandera blanca ben visible i que circulava en direcció a Kíiv. És a dir, els que hi viatjaven possiblement eren civils que també intentaven fugir de l’horror de Butxa. En canvi, la bandera blanca no els va servir de res. El xassís del vehicle és ple d’impactes de bala. Els soldats russos també el van metrallar.
Uns metres més enllà hi ha un altre cotxe travessat a la carretera amb els pneumàtics punxats i la carrosseria completament destrossada. Porta una inscripció feta amb lletres ben grosses a la part davantera, on hi ha el motor, que diu “nens”, perquè potser hi anaven menors. Als laterals hi ha una altra inscripció similar, i també al parabrisa i a les finestretes. És impossible que els militars russos no veiessin les lletres encara que fossin a desenes de metres de distància. Amb tot, van disparar, també.
Atrocitats
D’aquesta manera es podrien continuar enumerant exemples i més exemples que se sumen a les imatges inequívoques que van captar els primers fotògrafs que van arribar a Butxa dissabte, després que les tropes russes es retiressin i les forces ucraïneses recuperessin el control d’aquesta localitat, situada uns 15 quilòmetres al nord-oest de Kíiv i on viuen unes 36.000 persones. Les imatges no poden ser més crues ni més gràfiques: mostren desenes de cossos sense vida de civils tirats al carrer. Alguns fins i tot tenien les mans lligades a l’esquena. És impossible que tot això sigui un muntatge de les autoritats ucraïneses, com ha assegurat el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, que ha sortit al pas amb aquest argument davant de les veus que acusen les tropes russes d’haver comès crims de guerra.
Diumenge les forces de seguretat ucraïneses van impedir l’accés de la premsa a Butxa, i ahir dilluns, quan el van tornar a permetre, ja no hi havia cadàvers als carrers de la població. Almenys als carrers per on es podia circular. Alguns van ser tancats al trànsit perquè el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es va traslladar ahir fins al municipi per veure amb els seus propis ulls les atrocitats comeses pels soldats russos. Era la primera vegada que sortia de Kíiv des que va començar la guerra el 24 de febrer, i ho va fer envoltat de desenes d’efectius que vetllaven per la seva seguretat. Només alguns periodistes van ser convidats a la visita.
On sí que continua havent-hi cadàvers és a la fossa comuna que hi ha a la part de darrere de l’església del municipi, un bonic temple ortodox de parets blanques i cúpula daurada que tampoc es va escapar dels combats. A la façana hi ha diversos impactes de bala. La fossa continua oberta en un terreny que ahir era un autèntic fangar i on s’acumulaven grans bosses de plàstic negre que en teoria contenien cadàvers. De fet, entre el fang es podia apreciar una mà i una cama semienterrades.
Xifra de cadàvers
És difícil saber quants cossos hi ha pels carrers, perquè ni tan sols el capellà de l’església, el pare Andri Halavin, sabia precisar-ne ahir el nombre, malgrat que ell va ser qui va decidir donar-los sepultura en aquell lloc. “Hi havia tants cadàvers al carrer que els havíem d’enterrar en alguna banda. El dipòsit de cadàvers ja estava ple i al cementiri no hi podíem anar a causa dels combats”, deia ahir per justificar-se.
El primer cos el van enterrar el 10 de març. I després el degoteig macabre de cadàvers va continuar fins que les tropes russes es van retirar divendres passat, cosa que demostra que els crims no es van produir coincidint amb la seva marxa i com a venjança, sinó que els civils de Butxa han viscut un infern durant setmanes.
“Algunes de les persones que hem enterrat les coneixíem. D’altres no sabem qui són i caldrà identificar-les perquè possiblement les seves famílies les estan buscant”, afegia el capellà. Segons ell, unes 300 persones haurien mort a Butxa. De fet, les autoritats ucraïneses han localitzat 410 cossos sense vida de civils en aquesta localitat i en altres municipis propers, com Irpín i Hostómel, que també van ser ocupats pels soldats russos.
Per això el president ucraïnès no dubtava ahir a afirmar que s’hi ha comès un genocidi. “Són crims de guerra i el món ho veurà com un genocidi”, van ser les seves paraules des de Butxa, on també es va mostrar reticent a continuar negociant una possible pau amb Moscou després de tot el que ha passat. Per la seva banda, la comunitat internacional es planteja incrementar les sancions contra Rússia per la massacre a la localitat.
En alguns carrers de Butxa sembla que hi hagi passat un huracà. Hi ha arbres caiguts, marquesines de parades d’autobús tombades i vidres trencats arreu. A l’aparcament d’un centre comercial fins i tot s’hi troben projectils clavats al paviment que no van arribar a explotar. Hi ha infinitat de cotxes calcinats i edificis sencers destruïts. Ahir el municipi continuava sense electricitat, sense gas, sense aigua i sense cobertura de telèfon. Malgrat tot, alguns veïns començaven a sortir al carrer després de setmanes de terror.