L'atac rus a Ucraïna

Zelenski acusa Alemanya de no fer prou per contribuir al final de la guerra

El president ucraïnès apel·la a la responsabilitat històrica del país en un discurs per vídeo al Bundestag

DortmundEl president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s’ha dirigit el matí d’aquest dijous al Bundestag per fer una nova i dramàtica crida d’auxili. Ha estat un discurs breu i emotiu per vídeo i en directe davant els diputats alemanys, ple de metàfores que apel·len a la responsabilitat històrica alemanya per acabar amb la guerra i no exempt de notòries crítiques pel poc que ha fet Berlín per evitar la invasió russa d'Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter L'edat de Biden... i la de TrumpEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Zelenski ha retret que justament Alemanya ha contribuït a aixecar “un mur que separa la llibertat de la no llibertat”, un mur que “es fa més alt amb cada bomba”. El líder ucraïnès ha citat la frase històrica que l’expresident dels Estats Units, Ronald Reagan, va pronunciar el 1987 des de la Porta de Brandenburg: “Enderroqui aquest mur!” Reagan es va dirigir llavors al mandatari soviètic Mikhaïl Gorbatxov perquè fes caure la tanca que separava l’Alemanya Oriental de l'Occidental. Zelenski ha trobat aquest dijous un altre clar destinatari per a la mateixa frase: “Estimat senyor canceller alemany [Olaf] Scholz, enderroqui aquest mur, doni’ns suport. Ajudi’ns a aturar aquesta guerra”. 

Cargando
No hay anuncios

Zelenski ha posat davant del mirall els polítics alemanys i els ha retret que no hagin limitat abans les relacions econòmiques amb Rússia, unes relacions que, al capdavall, han servit per finançar l’atac rus a Ucraïna. “Ens vam dirigir molts cops a vostès per dir-los que els Nord Stream [en referència als gasoductes que connecten Rússia amb Alemanya] servien per preparar la guerra”. El president ucraïnès ha lamentat que les ajudes a Kíiv i les sancions a Moscou hagin arribat massa tard. També ha fet menció a la negativa occidental d’integrar Ucraïna a l'OTAN.

En un altre retret directe a Alemanya, Zelenski ha fet un paral·lelisme entre la situació actual i la del règim nazi. “Vuitanta anys després del final de la Segona Guerra Mundial, els polítics [alemanys] repeteixen l'expressió mai més. I ara veiem que aquestes paraules no tenen cap valor”, ha dit, mentre ha recordat que ciutats ucraïneses com Khàrkiv i Txerníhiv, que van acabar enrunades per les tropes de Hitler, ho han estat ara per l’exèrcit de Vladímir Putin. 

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les crítiques, el president ucraïnès ha exigit als polítics alemanys que recordin el pont aeri que van erigir els aliats per donar suport al Berlín occidental durant el bloqueig posterior a la guerra. “Nosaltres no podem construir cap pont aeri, perquè del nostre cel només cauen bombes russes", ha remarcat Zelenski, i ha instat un cop més Occident a crear una zona d’exclusió aèria a Ucraïna. 

Cargando
No hay anuncios

"S'intenta aniquilar tot un poble"

Tal com va fer en sengles missatges de vídeo al Parlament Europeu, a la cambra baixa britànica i al Congrés dels Estats Units, Zelenski ha estat molt contundent davant el Bundestag a l’hora de demanar ajuda i denunciar que els atacs russos es dirigeixen de forma indiscriminada tant a soldats com a civils. “Rússia bombardeja les nostres ciutats i destrossa blocs de pisos, hospitals, escoles, esglésies, tot. En tres setmanes han mort milers d’ucraïnesos. Els ocupants han matat 108 nens, al centre d’Europa, a casa nostra, l'any 2022. De nou s’intenta a Europa aniquilar tot un poble”, ha advertit.

Cargando
No hay anuncios

Quan Zelenski ha aparegut a la pantalla del Bundestag i quan s’hi ha acomiadat per vídeo, la majoria dels diputats l’han aplaudit dempeus. Però en acabar el discurs, el Parlament alemany ha prosseguit amb l’ordre del dia. Com si res. El líder de l’oposició, el democristià Friedrich Merz, havia demanat un debat posterior sobre Ucraïna, una possibilitat que la coalició governamental de socialdemòcrates, verds i liberals ha descartat. Polítics de diversos partits s’han retret de forma tensa voler instrumentalitzar la qüestió.

Scholz s’ha reunit després a Berlín amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. Tots dos han condemnat durament Putin i han garantit més suport a Ucraïna, però han reiterat que l’OTAN no intervindrà militarment en la guerra. Els líders dels països membres de l’Aliança Atlàntica es reuniran el dia 24 en una cimera extraordinària a Brussel·les.