Pandèmia

Pequín critica les "inacceptables" restriccions anticovid que Europa imposa als xinesos

La UE treballa en una resposta coordinada que inclogui un test negatiu per als passatgers procedents del gegant asiàtic

BarcelonaEl govern xinès s'ha mostrat ofès per les restriccions que alguns països estan anunciant per als ciutadans que arribin de la Xina com a mesura per evitar una explosió de casos de covid-19. Alguns estats europeus i també els Estats Units, Austràlia, Corea del Sud i el Canadà, entre altres, han decidit exigir un test de covid als viatgers procedents del gegant asiàtic, que hauran d'ensenyar abans d'embarcar a l'avió. Alguns governs, a més, estan estudiant mesures addicionals, atemorits per l'increment sobtat de contagis a la Xina després que el règim de Xi Jinping hagi aixecat les dures restriccions antipandèmia després de tres anys d'una política de "covid zero".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Creiem que les restriccions d'entrada dirigides a la Xina adoptades per alguns països no tenen base científica, i algunes pràctiques excessives són encara més inacceptables", ha criticat aquest dimarts la portaveu del ministeri d'Exteriors, Mao Ning, que ha atribuït aquestes mesures a "objectius polítics". Alhora, ha assegurat que la Xina "hi respondrà, basant-se en el principi de reciprocitat", tot i que no ha especificat quins passos pensa dur a terme.

Cargando
No hay anuncios

Des del 8 de gener, els residents a la Xina que viatgin fora de les seves fronteres ja no hauran de guardar quarantena quan tornin al país, un canvi que s'espera que provoqui un increment dels viatges internacionals dels xinesos. Això ha provocat que en alguns països s'hagin encès les alarmes davant la por que puguin sorgir noves variants del coronavirus. La mesura més estesa és la d'exigir proves negatives de covid abans de pujar a l'avió, tot i que alguns estats han anat més enllà, com el Marroc, que des d'aquest dimarts prohibeix l'entrada de qualsevol persona procedent de la Xina.

Resposta coordinada de la UE

A Europa, el govern italià va ser el primer a exigir proves negatives, una mesura que han seguit després altres països com Espanya i França, entre altres. De moment, però, els Vint-i-set no s'han posat d'acord. Suècia, que des de l'1 de gener ocupa la presidència del Consell Europeu, ha convocat una reunió del grup de Resposta Política Integrada a les Crisis (IPCR) per a aquest dimecres per consensuar una línia comuna de la Unió Europea. "Els viatgers de la Xina han d'estar preparats per a les decisions que es prenguin amb poca antelació", ha afirmat el govern suec en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts, en una reunió prèvia del Comitè de Seguretat Sanitària, els estats membres de la UE han acordat treballar en una "resposta coordinada" a la situació canviant del covid. Segons ha avançat la comissària de Salut, Stella Kyriakides, la "gran majoria" dels països s'han mostrat favorables a demanar als viatgers de la Xina proves abans de sortir, i també s'inclinen per demanar un augment del control de les aigües residuals i de la vigilància de noves variants dins de les fronteres europees. Les converses continuaran aquest dimecres en la reunió en què participaran representants de les institucions europees, dels estats membres i altres experts. En la reunió d'aquest dimecres els Vint-i-set intentaran concretar les mesures.

Paral·lelament, aquest dimarts, la UE ha ofert ajuda a la Xina, per exemple amb la donació de vacunes, un gest que el règim xinès també s'ha pres malament. Mao Ning ha insistit que la situació està "sota control" i que les provisions mèdiques tenen un "subministrament adequat".

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la preocupació creixent global, el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties ha assegurat que la situació a la Xina no suposa una amenaça immediata per a la salut general, ja que les variants que circulen al gegant asiàtic ja circulen també a Europa. Amb tot, a part del boom de contagis, el que també genera inquietud és la manca de transparència del règim xinès. Malgrat la ràpida propagació del virus, oficialment s'han registrat molt poques morts relacionades amb la malaltia. Per aquest motiu, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat més informació a Pequín. Les autoritats xineses van dir la setmana passada que havien enviat les seves dades a Gisaid, una plataforma global per compartir informació sobre el coronavirus.

Cargando
No hay anuncios

Això, però, no satisfà els experts. Aquest dimarts científics que assessoren l'OMS han insistit en reclamar "una imatge més realista" sobre la situació del covid a la Xina. Ho han demanat als principals experts del país asiàtic, en una reunió telemàtica convocada per l'organització de les Nacions Unides i organitzada a porta tancada. "Volem veure una imatge més realista de què està passant realment", ha dit a Reuters Marion Koopmans, una viròloga neerlandesa que forma part del comitè de l'OMS, que ha lamentat que algunes dades, com ara les xifres d'hospitalitzacions, "no són gaire creïbles".

Cargando
No hay anuncios