17/03/2023

Huawei ha renascut i vol dominar la Revolució Industrial 4.0

El 2019 els Estats Units van imposar sancions a la companyia xinesa Huawei, que va passar de ser la marca de telèfons intel·ligents més venuda del món a ser la setena. Washington també es va embarcar en una campanya (exitosa) per evitar que els països occidentals utilitzessin les xarxes 5G d’aquesta companyia. Molts mitjans de comunicació van donar per morta Huawei. Semblava que els Estats Units havien aconseguit destruir els dos pilars de negoci pels quals havia apostat la prometedora empresa xinesa.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fa poques setmanes, però, al Mobile World Congress de Barcelona, Huawei es presentava com una de les tecnològiques més potents a escala mundial. Competidors europeus, com Nokia o Ericsson, semblaven actors secundaris. Com ha pogut renéixer Huawei? Gràcies a la seva aposta decidida pel 5G industrial, l’anomenat 5.5G, que vol ser el motor de la Quarta Revolució Industrial.

Cargando
No hay anuncios

Què és el 5G industrial? Són xarxes privades que tenen com a objectiu digitalitzar indústries i negocis: mines, hospitals, fàbriques, carreteres, magatzems, ciutats intel·ligents... Per exemple, Huawei ha aconseguit que una terminal del port de Tianjin funcioni amb vehicles autònoms i tingui zero emissions. La idea és combinar tecnologies del 5G, l’internet de les coses, el big data, els robots o la informàtica al núvol per fer que la indústria faci un salt de productivitat, seguretat i sostenibilitat. Huawei ja ha desenvolupat projectes d’aquest tipus en mines del sud-est asiàtic. És probable que, si segueix aquest ritme i s’estén als països en desenvolupament, la companyia xinesa domini els estàndards tecnològics mundials del 5G industrial.

El renaixement de Huawei és una lliçó per a Occident. Alguns crítics havien dit que la companyia xinesa havia triomfat perquè tenia el Partit Comunista al darrere i el seu fundador, Ren Zhengfei, tenia vincles amb l’exèrcit xinès. Però amb ajuda estatal no arribes a ser el venedor més gran de telèfons intel·ligents del món. Tampoc aconsegueixes sobreviure com a negoci després de duríssimes sancions per part dels Estats Units. Huawei ha tingut i ara torna a tenir èxit perquè és potent i molt competent com a negoci. Pensar una altra cosa és caure en la complaença i tapar-se els ulls davant del potencial tecnològic i la capacitat innovadora de la Xina.

Cargando
No hay anuncios

Per als Estats Units i la Unió Europea, tot això hauria de ser un toc d’atenció. Al recent Mobile World Congress, Nokia, Ericsson o IBM no van poder oferir exemples similars als que estava assolint la companyia xinesa en el 5G industrial. El desacoblament que Huawei ha fet del mercat occidental, d’altra banda, fa que Washington no pugui tornar a utilitzar la carta de les sancions. És un presagi de què pot passar en el futur en altres sectors tecnològics xinesos: imposar-hi restriccions farà que siguin més autònoms, creixin al marge d’Occident i puguin arribar a ser líders gràcies a la combinació del mercat xinès i el dels països en desenvolupament.