Què significa el full en blanc que els xinesos utilitzen per manifestar-se?
L'estricta política covid zero del govern de Xi Jinping ha encès una inusual dissidència ciutadana que s'escampa pel país
BarcelonaL'onada de protestes a la Xina dels últims dies contra la rigidesa de les restriccions del covid ha estat protagonitzada per una mateixa imatge: un full en blanc. Així és com els manifestants xinesos expressen el seu descontentament amb les mesures, per evitar que se'ls censuri o que se'ls acusi de difondre missatges contra el govern. Al principi, les queixes només es produïen a través de les xarxes socials. Però l'esgotament de la població davant la política covid zero dissenyada per Xi Jinping els ha fet sortir al carrer i concentrar-se a les universitats més importants del país.
I els folis en blanc han aparegut en totes les manifestacions: els ciutadans els sostenen amb els braços, en silenci i impassibles. "El paper en blanc representa tot el que volem dir però no podem", explicava a l'agència Reuters el Johnny, un manifestant que va participar en una de les protestes a la capital xinesa. Aquesta acció no és només una declaració silenciosa d'inconformisme, sinó també un desafiament a les autoritats. Segons han explicat activistes a la BBC, és com si aquest full en blanc volgués dir: "Em vols detenir per portar un cartell on no hi diu res?" Una manifestant a Xangai va afirmar al mitjà: "No hi posa res, al paper, però tots sabem el que hi posaria". D'altres també ho interpreten com un símbol perfecte per expressar, sense fer-ho, la falta de llibertat d'expressió que hi ha al gegant asiàtic.
L'any 2019, el projecte de llei que permetia l'extradició de ciutadans de Hong Kong a la Xina va provocar una onada de protestes massives i violentes a la ciutat i va ser ofegada brutalment per les autoritats. Els gasos lacrimògens, els canons d'aigua i les càrregues policials van paralitzar la ciutat. Un any després, noves manifestacions van omplir els carrers de Hong Kong, aquest cop reivindicant la independència de l'excolònia i denunciant la nova llei de seguretat –la qual pretenia condemnar els delictes de secessió, subversió i terrorisme i retallar els drets civils a la ciutat–. Per primera vegada al país, els activistes van treure fulls en blanc, protestant però sense mostrar cap consigna concreta que pogués propiciar la seva detenció.
Pancartes buides arreu del món
Les pancartes buides també van ser les protagonistes de les manifestacions a Moscou contra la invasió d'Ucraïna durant el mes de març. Però, per al Kremlin, aquesta acció sí que és prou motiu per la detenció. A Rússia, fer declaracions en contra de la guerra pot comportar elevades multes o fins a quinze anys de presó, ja que es consideren "actes de desafiament" i propagació d'"informació falsa".
Al Regne Unit també han pres nota d'aquesta acció. El setembre passat, després de la mort de la reina Elisabet II, activistes antimonàrquics es van reunir a Edimburg i als voltants del Parlament britànic per oposar-se a la coronació de Carles III. Ho van fer de manera silenciosa i també aguantaven folis sense cap missatge escrit per por a ser detinguts per la policia.
És ben estrany, veure protestes presencials i generalitzades a la Xina com les dels últims dies. Amb el govern de Xi, la dissidència pública no hi té cabuda, gairebé ni a les xarxes socials. Més enllà dels fulls en blanc, per primer cop en molt de temps durant les protestes s'han sentit càntics que assenyalen directament el règim de Xi Jinping. "Xi, dimissió", "Volem llibertat" o "A baix el Partit Comunista" són algunes de les consignes que els manifestants han cridat en diverses ciutats del país.