Internacional19/02/2021

La Xina vol "masculinitzar" els seus nens amb esport

El govern impulsa una campanya perquè considera que els infants s'han "feminitzat" seguint la imatge dels actors o cantants

PequínLa imatge andrògina dels cantants pop o actors que triomfen a la Xina entre els adolescents no agraden al govern de Xi Jinping, que suggereix que els nois s'estan tornant "massa femenins". Arran del temor que la “masculinitat” estigui en perill, les autoritats no han dubtat a buscar-hi un antídot… i serà l'esport. El ministeri d'Educació ha emès una directriu per aconseguir, a través de les classes d'esport, "endurir" els nens i literalment proposa “prestar més atenció al cultiu de la masculinitat dels estudiants”. Per aconseguir-ho contractarà més professors de gimnàstica i remodelarà les classes d'educació física. La finalitat, doncs, és promoure la pràctica d'esports "més virils", entre els quals el favorit del president Xi Jinping, el futbol. La circular també aconsella reclutar esportistes jubilats perquè facin classes i es converteixin en un exemple a seguir per als joves. De cara al futur es preveu implementar un programa de beques universitàries relacionades amb la pràctica de l'esport. Pequín aposta per recuperar “l’esperit del yang”, que s'atribueix als homes i a l’activitat, mentre que el yin és femení.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió anunciada a principis de febrer ha estat polèmica i ha generat un ampli debat a les xarxes socials entre els partidaris, preocupats per l'actitud poc viril dels nens, i els que s'han mostrat indignats per la perpetuació dels rols de gènere. En menys d'una setmana, el hashtag de referència va tenir més de 1.500 milions de visualitzacions a Weibo, una de les plataformes de microblogging més seguides al gegant asiàtic. Aquests portals web són utilitzats pel govern com un baròmetre per sondejar l'opinió pública.

Cargando
No hay anuncios

Però aquest cop la polèmica ha arribat fins i tot als mitjans convencionals: la televisió i la premsa estatals se’n van fer ressò. L'agència de notícies Xinhua va intentar modular el missatge i, citant experts, va publicar que “la construcció de la masculinitat no hauria de consistir en emfatitzar les diferències de gènere, sinó en desenvolupar un físic sa i una força interior”.

"Febles, amb poca autoestima i tímids"

Però la controvertida mesura no és una decisió presa a la lleugera i, de fet, respon a una proposta formal de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès, el principal òrgan assessor del Parlament. Un alt delegat de l'organisme, Si Zefu, va presentar una iniciativa amb un títol que no deixava marge a la interpretació: “Proposta per prevenir la feminització dels homes joves”. I no va dubtar en qualificar els escolars xinesos de "febles, amb baixa autoestima i tímids", atribuint doncs tots aquests conceptes al gènere femení. Si Zefu assegura que la tendència a la “feminització” entre els adolescents danyarà en el futur el desenvolupament i la supervivència de la Xina. També avisa que l'ambient familiar on els nens, fills únics mimats, són educats per les mares i lesàvies influeix en aquesta tendència. A això s'hi suma que la majoria dels professors d'educació primària i secundària són dones. Una realitat que és conseqüència del fet que es tracta d’una professió no gaire ben remunerada a la Xina i que, per tant, no atrau els homes.

Cargando
No hay anuncios

Però, sobretot, Si Zefu posa èmfasi en el fet que els escolars estan massa influenciats per les “petites carns fresques”, xiǎo xiān ròu, un terme xinès de moda que s’aplica a les celebritats del món de la cançó, d'estètica K-pop, que arrasen entre els adolescents. Són atractius, de trets delicats i no dubten en maquillar-se. Defensa que aquests exemples d'èxit dissuadeixen els nens de desitjar convertir-se en militars, bombers o policies, professions on suposadament es necessita demostrar força i valentia.

Cargando
No hay anuncios

El govern creu que una part de la població comparteix la seva preocupació. El debat sobre la “crisi de masculinitat” fa temps que és present en una societat molt patriarcal, on fins fa unes dècades prevalia el desig d’un fill mascle. Prova d'això és que des de fa uns anys proliferen les escoles o campaments que prometen convertir els nens en “homes de veritat” a base d'entrenament físic i jocs paramilitars. A la televisió, els censors fins i tot exigeixen camuflar els tatuatges i esborrar les orelles perforades dels homes.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta preocupació per la masculinitat no deixa de sorprendre en un país que té 70 milions més d'homes que de dones, un conseqüència perversa de la política del fill únic que va disparar l’avortament selectiu de nenes. A més, la presència de dones als òrgans de govern és molt baixa. No n’hi ha cap a la cúpula del poder, només una entre els 25 membres del politburó i deu entre els 300 del comitè central.