La Xina promet represàlies per la suspensió de la relació especial dels EUA amb Hong Kong

Pequín respon durament a l'anunci de Trump, que també preveu sancions per la nova llei de seguretat

L'illa de Hong Kong vista des d'un ferry.
Steven Lee Myers / The New York Times
15/07/2020
3 min

PequínLa Xina ha criticat durament aquest dimecres el president dels EUA, Donald Trump, per haver suspès la relació especial del seu país amb Hong Kong que li garantia un comerç preferent i per haver impulsat sancions als funcionaris i empreses xineses, unes mesures contra les quals Pequín va prometre represàlies. La resposta del ministeri d’Afers Estrangers de Pequín segueix el camí de càstig i represàlies mútues en què han entrat les relacions polítiques entre els EUA i la Xina en els últims mesos i en diversos fronts, des del comerç fins a la tecnologia o els drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Xina ha sortit de seguida a criticar l'anunci de Trump, pronunciat en una roda de premsa dispersa dimarts a la nit a la Casa Blanca. Aquest moviment, juntament amb els comentaris del president nord-americà, subratllen fins a quin punt les relacions amb Pequín s'han barrejat amb les eleccions presidencials nord-americanes del novembre.

Trump va anunciar una ordre executiva de revocació de l'estatus especial de relació que havia tingut Hong Kong durant més de dues dècades, després de la imposició del govern xinès d'una nova llei de seguretat nacional per a l'illa. La llei va entrar en vigor el 30 de juny i ja ha quedat més que clar el seu efecte esfereïdor sobre les llibertats polítiques de la ciutat, que, sota una fórmula anomenada "un país, dos sistemes", suposadament tenia un alt grau d'autonomia respecte de la Xina. Detencions policials i censura a internet han sigut les primeres conseqüències de la llei.

A més de suspendre la relació especial amb l'illa, Trump va signar una nova llei, aprovada el maig passat amb una aclaparadora majoria al Congrés, que autoritza l'administració a imposar sancions a funcionaris o institucions, inclosos els bancs, que es consideri que han minvat l'estat de semiautonomia de Hong Kong.

L'ordre executiva, a més de revocar la relació comercial especial amb el territori, demana sancions contra persones que es consideren que han participat en diversos actes a Hong Kong, incloses les detencions realitzades en virtut de la nova llei de seguretat i accions que minen els processos democràtics o limiten la llibertat d'expressió als mitjans de comunicació. Les autoritats de Pequín sabien clarament que aquesta seria la reacció a la nova llei, però tot i així hi han reaccionat molt durament.

"L'acte dels Estats Units denigra maliciosament la legislació de seguretat nacional de Hong Kong, amenaça d'imposar sancions a la Xina i viola greument el dret internacional i les regles bàsiques de relacions internacionals", ha dit el ministeri d'Afers Estrangers en una declaració feta pública dimecres al matí a la Xina, poc després que s'acabés la roda de premsa de Trump. "És una ingerència greu en els afers de Hong Kong i en els afers interns de la Xina", afegia.

Caldrà veure l'impacte dels nous poders que atorguen als EUA les lleis aprovades per Trump. El Congrés ja havia autoritzat les sancions, però l'administració les havia ajornat pendent d'altres consideracions de política exterior, com la treva comercial que havia signat amb la Xina. Però amb el deteriorament de les relacions entre els dos països i la pandèmia de covid-19 disparada als EUA, la Casa Blanca ha actuat de manera més agressiva.

Quan els Estats Units van imposar sancions a quatre alts càrrecs xinesos per la repressió de la Xina sobre els uigurs i altres minories musulmanes a l'extrem occidental de Xinjiang, Pequín hi va respondre anunciant prohibicions de viatge i sancions a membres destacats del Partit Republicà al Congrés.

Lau Siu-kai, un dels principals assessors del govern xinès sobre Hong Kong, va dir que les accions nord-americanes afectarien limitadament l'illa i que tindrien, de fet, un efecte contrari al desitjat perquè l'acostarien encara més a la Xina continental.

"Els danys que generaran sobre Hong Kong i la Xina són més aviat mínims i es poden absorbir", va dir Lau, que havia estat membre del govern de Hong Kong i ara forma part de l'Associació Xinesa d'Estudis sobre Hong Kong i Macau. Segons ell, Hong Kong s'està "separant cada cop més dels Estats Units i d'Occident i es lliga més a la Xina i l'Àsia”.

Altres experts creuen que les accions nord-americanes el que faran és perjudicar la reputació de Hong Kong com a ciutat oberta i que respecta l'estat de dret, cosa que podria afectar empreses i acadèmics. "L'única manera de recuperar el respecte i les condicions favorables que ens mereixem és que Pequín compleixi la seva promesa original al món i a Hong Kong, que és la realització real d'"un país, dos sistemes" i el nostre alt grau d'autonomia", va dir James To, activista prodemocràcia de Hong Kong.

stats